8 Mayıs 2009

Grip ve soğukalgınlığı en çok ne zaman bulaşıcıdır?

http://medya.zaman.com.tr/2009/05/07/grip.jpg
Birçoğumuz grip ya da soğukalgınlığı belirtileri başladığında hastalığı çevremizdekilere daha çok yaydığımızı düşünürüz.

Ancak, uzmanlar kendimizi hasta hissetmeye başlamadan önceki bulaşıcılık oranımızın daha yüksek olduğunu söylüyor.

Howstuffworks.com isimli sitede yer alan habere göre, grip ya da soğukalgınlığı gibi virüsler, insan vücuduna bir kere girince virüsün bir kuluçka süresi var. Virüs bir grup sağlıklı hücrenin içine giriyor ve enfekte olmuş hücrelerde virüs çoğalırken sizde boğaz ağrısı, burun akıntısı, kas ağrısı gibi hiçbir belirti olmuyor. Böylece daha belirtiler başlamadan, hapşırırken ya da öksürürken tükürüğünüzle virüs çevrenizdeki kişilere yayılıyor. Hiçbir belirtiniz olmaması, virüs bulaştırmayacağınız anlamına gelmiyor.

Virüs tarafından ele geçirilen hücreler ölmeye başlıyor. Grip ve soğukalgınlığı belirtileri sizde görülmeye başladığında eğer dikkatli olmazsanız, herkese bu virüsleri yaymaya başlıyorsunuz. Bu belirtilerden bazıları (boğaz ağrısı, burun akıntısı) virüsler aracılığıyla oluşurken, diğerleri (ateş ve bitkinlik) ise bağışıklık sisteminden kaynaklanıyor. Virüs bu ölü hücreleri patlattığında ve vücudunuzdaki diğer hücreleri enfekte etmeye başladığında bağışıklık sisteminiz, birşeylerin yanlış olduğunu farkediyor ve karşı atağa geçiyor. Bunların hepsinin meydana gelmesi günlerce sürüyor. Grip vakasında, virüse maruz kalma ve belirtilerin başlangıcı genellikle bir ile 4 gün arasında oluyor.

Peki en çok ne zaman hastalığı etrafa bulaştırıyorsunuz?

Birçok uzman, grip ya da soğuk algınlığı geçiren yetişkinlerin, belirtilerin başlamasından bir gün önce hastalığı bulaştırdıkları konusunda hemfikirler. Grip için, bulaşıcılık dönemi, hastalık süresince 5-7 gün sürüyor. Çocuklar için ise kendilerini hasta hissettikten sonra grip için bulaşıcılık süresi 2 haftasyı buluyor. Hatta, bu süre içinde kendilerini iyi hissetseler de bulaşıcılık devam ediyor. Soğuk algınlığı için ise bulaşıcılık, belirtiler başladıktan sonra 3-4 gün devam ediyor. Genel kanı, soğuk algınlığı olan kişilerin virüse maruz kaldıktan yaklaşık 3 gün sonra çok fazla hastalık bulaştırmalarıdır.
Zaman Online

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum