9 Mayıs 2009

Mardin'deki Katliamda Yöre Dizilerinin de Katkısı Var

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Senatosu yayınladığı bildiride; Mardin'deki katliama sebep olarak yörede çekilen dizilerin konusunu gösterirken, olayı 'Cehalet' olarak niteledi. Senato ayrıca bu bölgedeki eğitime daha çok önem verilmesini istedi.
http://www.haberler.com/haber-resimleri/332/dizi-film-mardin_o.jpg
Mardin'in Mazıdağı Bilge köyünde 44 kişinin öldürülmesi ile yaşanan olaya tepki gösteren KOÜ Senatosu'nun bildiride, olayın modern aklın anlamasının mümkün olmadığı ifade edildi. Öldürenlerin yakınlarına başsağlığı dilenen bildiride, şu ifadelere yer verildi:
"Bilişim çağı olarak adlandırılan bu dönemde, insanlık sanatın, ahlakın, bilimin evrenselliğini tartışırken, bilimin her alanında öngörülmez yenilikler ve icatlar yapılırken, toplumlar sosyal yaşamlarını ve değerlerini önümüzdeki yüzyıl için yapılandırırken, hoşgörü kültürünün beşiği Mardin ilimizin bir köyünde tecavüz, berdel, töre, kan davası gibi çağ dışı kavramlar kullanılarak açıklanmaya çalışılan bu kıyımın gerçek ve tek sebebi cehalletir."

Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde uzun zamandır yaşanan bu tür olayların binlerce hayata mal olduğuna değinilen açıklamada, katliamın sebepleri olarak şunlar gösterildi: "Bu tür yoz değerlerin yaşanıyor olmasından o bölgemizdeki insanları ve kültürü sorumlu tutmak eksik ve yanlış bir yaklaşımdır. Bu insanlık suçunun gerçek sorumlusu eğitim eksikliğidir. Bununla birlikte basın yayın organlarında, dizi ve sinema filmlerinde doğrudan ya da dolaylı yollarla bu tür değerlerin yüceltilmesi, silahın, şiddetin, kinin özendirilmesi, bireysel ve kitlesel silahlanmadaki artış bu cinayetlerin yadsınamaz gerçek failidir. Uzun zamandır biliniyor olmasına rağmen doğu ve güneydoğu Anadolu bölgelerimizde okullaşma oranlarının yükseltilmesi, öğretmen ihtiyaçlarının giderilmesi, kaynak araç gereç imkânlarının artırılması, programların bölge insanlarının ekonomik ve sosyal şartlarını dikkate alacak şekilde iyileştirilmesi başarılamamıştır. Özellikle okul öncesi eğitime her şeyden çok önem verilmesi gerekmektedir. Ülkemiz tüm imkân ve kaynaklarıyla bu bölgemizin eğitimine öncelik vermelidir."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum