8 Mayıs 2009

Mardinli Doktorlardan Bilge Vahşetine Kınama

Mardin’deki sivil toplum örgütlerin Bilge Köyünde yaşanan ve 44 sivil insanın ölümüne yol açan baskını kınamaları devam ediyor.
http://www.internethaber.com/images/news/90545.jpg
Bilge Köyünde Gerçekleşen ve 44 Kişinin Hayatını Kaybettiği Katliamı, TTB Mardin Tabip Odası, SES Mardin Şubesi, Çevre Gönüllüleri Derneği ve Eğitim Sen Mardin şubesi yaptıkları basın açıklamalarıyla kınadı.
STK'lar adına açıklama yapan Mardin Tabip Odası Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Hamit Kasap, Bilge Köyü Vahşetini kınadı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İlimizde korucular tarafından gerçekleştirildiği anlaşılan ve hiçbir gerekçe ile izah edilir yanı olmayan “Bilge Köyü Katliamını” kınıyoruz. Hayatını kaybedenlere rahmet, ailelerine sabırlar diliyoruz.

Bölgemizde yıllardır süren çatışmalı ortamın yarattığı şiddet kültürünün ne boyutlara varabileceğini gösteren son vahşet siyaset yapıcıları bir kez daha düşündürmelidir. Korucu olmayıp köyü terk edenlerin geride bıraktığı arazi rantının kavgasından kaynaklandığı, derinleştiği anlaşılan ve öteden beri süren anlaşmazlığın çözümü olarak karşımıza çıkan bu vahşeti gerçekleştirenler kadar, bu sistemin yaratıcıları da sorumludur.

Gerçekleştirilen katliam, eline devletin silahını alan, arkasında devletin gücünü hisseden korucuların kendi ailelerini bile acımasızca yok edebileceğini, aynı zamanda bu güçlerin ne tür kötülükler yapabileceğini de bize açıkça göstermektedir

Ölme ve öldürme üzerine kurulu olan koruculuk sisteminin yarattığı, gasp, tecavüz ve öldürmenin sıradanlaştırıldığı, her türlü hukuksuzluğun hak olarak görüldüğü korucuların, bu ne ilk ne de son icraatı olacak gibi. Daha önce ilimizde köy dolmuşu taramaları ve benzeri birçok katliama imza atan koruculuk sisteminin bir an önce sonlandırılmalıdır.

Yerine bu insanların kamusal alanın başka ihtiyaçlarında (orman, tarım..vb) istihdamları sağlanmalıdır.

Yıllardır sürmekte olan şiddete asıl kaynaklık eden Kürt Sorunu bir an önce çözülmelidir. Kürtlerin istemleri olan demokratik talepler karşılanmalı ve kalıcı bir barış ortamı sağlanmalı.

Bölgenin sosyal, ekonomik kalkınması için hiçbir negatif ayrımcılığa ve şarta yer verilmeden çözülmelidir.

Bölgenin yerel yönetimleri desteklenmeli, Demokratik Kitle Örgütlerinin çalışma şartları kolaylaştırılıp desteklenmesi gerekir.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum