26 Mayıs 2009

Mayınlı Arazilerin temizlenmesi

http://www.mardinnethaber.com/userfiles/image/nusaybinarazi.jpg
Mardin'in Nusaybin ilçesindeki ikinci sınır kapısının açılacağı bölgede bulunan mayınların önümüzdeki günlerde kaldırılacağı bildirildi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) Suriye sınırındaki mayınların kaldırılması için yasa teklifi görüşmeleri sürerken Mardin'in önde gelen isimleri mayınların kaldırılmasının bölge için çok faydalı olacağını belirtti. Toprakların temizlenmesi ve kullanılması hakkının yabancılara verilmemesi gerektiğini ifade eden Nusaybin Ticaret Odası Başkanı Mahsun Özmen yaptığı açıklamada, "Toprak verimli olduğu için organik tarım yapılabilir. Ayrıca Türkiye'deki insanlar Suriye tarafındaki akrabalarını ziyaret sırasında bu bölgeleri kullandılar. Bu insanların yüzde 90'ı ya öldü ya da yaralandı. Bu topraklar O insanların ailelerine verilmelidir" ifadelerini kullandı.
Nusaybin Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Doğru ise bu bölgenin 50 seneden beri açılmadığını bu toprakların organik tarım için çok uygun olduğunu, sebzecilik, meyvecilik ve seracılık yapılabileceğini belirtti. Doğru, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Mayınların kaldırılması bölge için çok büyük bir katkıdır. Böylece işsizlik de önlenebilir. Bu bölge, yabancılara verildiği takdirde hiçbir faydamız olmayacaktır. Ayrıca yabancıların burada olması güvenlik açısından sağlıklı değildir. Çiftçiler kendi imkanlarıyla bu toprakları işleyebilir."
Doğru, ayrıca bu bölgelerin daha önce, ziyaret için Suriye'ye geçmek isterken ve çobanlık yaparken mayın patlaması sonucu hayatını kaybeden insanların ailelerine verilmesi gerektiğini belirtti.

MAYIN PATLAMASI SONUCU BİRÇOK İNSAN ÖLDÜ VE YARALANDI
8 yaşındayken ağabeyi ile birlikte tel örgüleri olmayan mayın tarlasına giren 23 yaşındaki Ahmet Sakin yaşadıklarını anlatırken gözyaşlarına hakim olamadı. Ağabeyi ile birlikte mayın sahasına giren Ahmet Sakin, mayının patlaması sonucu ağabeyini ve 3 arkadaşını kaybettiğini anlattı. Kendisininse belden aşağısı olmayan Sakin, gününü internete girerek geçiriyor. Mayınların başka bir kurbanı olan Ömer Ay ise koyunları otlatmak için tel örgüsüz ve hiçbir uyarı levhası bulunmayan mayın sahasına girdiğini,yerde bulduğu konserve kutusuna benzeyen cismi eline alınca patladığını anlattı. Bugün 25 yaşında olan Ay'ın sol kolu ve sağ elinin 3 parmağı yok.
www.mardinnethaber.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum