Adana'da bir hastanın hiç muayene olmadan 100 defa ameliyata alındığı tespit edildi. Bir diğerinin 1 yılda 2 bin 500 defa hastanede tedavi olduğu belirlendi. Sorgun'da doktora giden bir başka hastanın aynı gün Turhal'da da muayene edildiği saptandı. Bir yılda tam 93 defa MR ve tomografi çekilen hastanın ortaya çıkması ise yetkilileri hayrete düşürdü. SGK, yolsuzluk yapan hastanelerden devletin zararının tahsili için müfettiş görevlendirdi.
SGK Destek Hizmetleri Genel Müdürü Recep Karapınar, nisan ayında yenilenen Medula sistemiyle ilgili bilgi verdi. Geliştirilen sistemde denetimin daha hızlı ve etkin hale geldiğini anlatarak, odasındaki ekrandan 10 büyük ildeki hastane ve eczaneleri izleyebildiğini söyledi. Karapınar, denetimlerde tespit ettikleri yolsuzluklar karşısında hayrete düştüğünü belirtirken, kısa süre içinde bütün Türkiye'deki hastaneleri mercek altına alacaklarını vurguladı. Hastanın kimlik bilgileri ile hangi hastanede, hangi doktora muayene olduğunun, fatura bilgileriyle birlikte görülebildiğine dikkat çeken Genel Müdür, "Bu sayede SGK'ya gönderilen faturalarda suistimalleri önlüyoruz. Kurumsal raporlama sayesinde en çok işlemin yapıldığı alanlar tespit edilerek, müfettişler o işlemlere yoğunlaşıyor ve denetimler hızlanıyor." dedi. Devletin kasasından haksız yere para çıkmasını önleyen Medula'nın Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü tarafından da tescillendiğini aktardı.
Karapınar'ın verdiği bilgiye göre sistemin sağladığı avantajlar şunlar: Her gün 180 bin reçete girişi ekrandan takip ediliyor. Hastane ve eczanelerde yapılan hasta işlemleri, dönem sonu beklenmeden anında izlenebiliyor. Bazı tetkik ve işlemlerin sayısal ve tarihsel denetiminin yapılmasıyla fazla ve gereksiz tahlillerin önüne geçiliyor. Artık provizyon işlemlerine hastanın tedavi gördüğü branşlar da ekleniyor. Günlük bazda takip sağlanması ile bir tedavi kurumunda yatarak işlem gören hastanın, aynı zaman diliminde bir başka tedavi kurumunda muayene olmuş gibi gösterilmesinin önüne geçiliyor.
Medula, 'Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası' kapsamında sigortalılara verilen sağlık hizmetlerine ilişkin bilgilerin elektronik ortamda SGK'ya gönderilmesini sağlıyor. 1 Eylül 2006'da başlayan uygulama, SGK'ya fatura ibraz eden tüm hastanelerde geçerli. Nisanda yenilenen sistem sayesinde hastane ve eczaneler online denetleniyor.
22 operasyon geçirdiğini SGK'nın mektubuyla öğrendi
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yıllık sağlık harcaması 10 bin liranın üzerinde olan kişilere mektup göndererek yapılan sağlık harcamaları hakkında bilgi istiyor. Rize'de yaşayan Resul Doğan, bu önemli uygulama sayesinde 22 kez ameliyat olmuş gibi gösterildiğini öğrendi. SGK'nın mektubunun 2 gün önce kendisine ulaştığını belirten Doğan, şunları anlattı: "Mektupta 22 kez ameliyat ve cerrahi müdahale geçirdiğim, 3 bin 984 kez tedavi olduğum ve 183 tıbbi malzeme kullandığım yazıyordu. Bu harcamaların toplamının 19 bin 352 lira tuttuğu belirtiliyordu. 58 yaşındayım ve hayatımda sadece bir kez anjiyografi oldum." Duyarlı vatandaş, kendisi üzerinden devletten haksız kazanç elde edenler hakkında yasal işlem başlatılması için SGK'ya dilekçe ulaştırdığını vurguladı. Vatandaşlara, "Herkes üzerine düşen görevi yerine getirerek şikayet etsin." çağrısında bulundu. RİZE AA
HASAN BOZKURT
www.zaman.com.tr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum