9 Mayıs 2009

Nezarethanede korkunç talimat

Mazıdağı İlçesi Bilge Köyü'nde 44 kişinin katledildiği saldırının ardından yeni ayrıntılar ortaya çıkıyor.


Tutuklu 'Şıh Mehmet' lakaplı Mehmet Çelebi'nin saldırı öncesi adamlarına 'Köyde tavuk bile sağ kalmasın' diye talimat verdiği ve yakalandıktan sonra konuldukları nezarethanede saldırıyı bir kişinin üstlenmesi telkininde bulunduğu ortaya çıktı. Ancak bu talimatı orada görevli Kürtçe bilen bir er duydu.
44 kişinin öldürülmesinin ardından geride kalanlar katliamın yaralarını sarmaya çalışırken, silahlı saldırıyı gerçekleştirdikleri gerekçesiyle tutuklanan 10 kişinin 120 yakını ölüm korkusuyla köyü terk etti.

Saldırının talimatını vermekle suçlanan ve bölgede 'Şıh Mehmet' lakabıyla tanınan Mehmet Çelebi'nin katliam öncesi yanındaki adamlarına "Köyde tavuk bile sağ kalmasın" yönünde talimat verdiği ortaya çıktı. Bu talimat üzerine saldırganların hiç bir yaralı kalmayacak şekilde insanların üzerine kurşun yağdırdıkları belirtildi.

KÖKLERİ KURUDU, 1 KİŞİ ÜSTLENSİN

'Şıh Mehmet' lakaplı Mehmet Çelebi ile yakınları katliamın ardından yakalandıktan sonra nezarethaneye konuldu.

Çelebi'nin nezarethane tutuldukları sırada adamlarına Kürtçe konuşarak, saldırıyı 1 kişinin üstlenmesi yönünde telkinde bulunarak, "Kökleri kurudu ş.......n, 7-8 kişi kaldı. Olan oldu, kimse paniğe kapılmasın. Herkes soğukkanlı olacak. 1 kişi üstüne alsın, diğerleri hiçbir şekilde kabul etmesin. Dışarıda gözcülük yapıldığı, içeri silahlı sadece 1 kişinin girdiği şeklinde hem savcıya, hem de askere ifade verin" dediği öğrenildi.

KÜRTÇE BİLEN ER DUYDU

Vatan Gazetesi'nin haberine göre, Çelebi'nin bu sözlerini Diyarbakırlı olan ve Kürtçe bilen nöbetçi er N.T. duydu ve durumu hemen komutanlarına bildirdi.

Nöbetçi subayın konuyu Cumhuriyet Savcılığı'na iletmesi üzerine soruşturmayı yürütmekle yetkili olan savcının talimatıyla nöbetçi askerin tanık sıfatıyla ifadesi alınarak soruşturma dosyasına konuldu.

KAN ÖRNEKLERİ ADLİ TIP KURUMU'NA GÖNDERİLDİ

Tutuklanan 10 kişinin, sorgu sırasında oldukça sakin oldukları ve kendi aralarında gülüp şakalaştıkları belirtildi.

Zanlıların sorgu sırasında jandarma görevlilerinden sigara ve benzeri ihtiyaçlarının giderilmesi yönünde talepte bulunması üzerine sorguya uzman bir psikiyatristin de getirildiği ve zanlıları muayene ettiği belirlendi. Sanıkların oldukça rahat ve soğukkanlı olmaları nedeniyle olay esnasında uyuşturucu kullanıp kullanmadıklarının tespit edilmesi için tümünden ayrı ayrı 2'şer tüp kan alınarak Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Sanıklardan bazılarının ruh sağlığının kontrol altına alınabilmesi için gerek görülmesi halinde geçici olarak Elazığ veya İstanbul'da Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne sevk edilebilecekleri bildirildi.

387 BOŞ KOVAN BULUNDU

Kanlı baskınla ilgili soruşturma sırasında olay yerinden 4 ayrı kalaşnikof tüfeğe ait 387 adet boş kovan toplanarak balistik inceleme için kriminal laboratuvara gönderildi.

Zanlıların içeri girip 44 kişiyi katlettikten sonra kaçış istikametine giderken yaralıların hastaneye taşınmasını engellemek için öldürülenlere ait 2 pikap, 5 otomobilin de lastiklerini kurşunlayıp patlattıkları, camlarını kırdıkları belirlendi.

SALDIRGANLAR YARALI VE ÖLÜLERİ TAŞIMIŞ

Saldırının ardından jandarma ve savcılıkta susma hakkını kullanan 10 zanlı Mazıdağ Sulh Ceza Mahkemesi'nde verdikleri ifadelerde saldırıyı kendilerinin gerçekleşirmediğini iddia ettiler. Tutuklu 10 zanlıdan 7'sinin mahkemede verdiği ifadeler de ortaya çıktı. Zanlılar olayın ardından yaralıları hastaneye kendilerinin götürdüğünü ve ölülerin evden çıkarılmasına da kendilerinin yardım ettiğini söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum