8 Mayıs 2009

Prof. Dr İçli: Mardin olayına töre cinayeti denemez

Töre ve namus cinayetleri üzerine yaptığı akademik çalışmalarla tanınan Prof. Dr. Tülin İçli, yaptığı açıklamada, Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyündeki saldırıda 44 kişinin öldüğünü ve 6 kişinin yaralandığını hatırlatarak, kanlı saldırıda hayatını kaybedenler arasında 6'sının çocuk, 3'ü hamile olmak üzere 16 da kadının yer aldığını vurguladı.
http://image.haber7.com/haber/haber7/photos/330720090506121052701.jpg
Olay sonrası yakalanan zanlıların ifadeleri doğrultusunda, saldırının geçmişe dayalı bir husumet ve aileler arasında arazi anlaşmazlığı ile bir tecavüz olayından söz edildiğini dile getiren Prof. Dr. İçli, söz konusu iddialar sonrası gerçekleştirilen saldırının kesinlikle ''töre cinayeti'' olarak değerlendirilemeyeceğini kaydetti.

''Bu olayı bir töre cinayeti olarak adlandırmak yanlıştır. Mardin'deki katliam henüz tanımlanmamış sosyolojik bir olaydır'' diyen Prof. Dr İçli, sözlerine şöyle devam etti:

''Töre kanunlarında dikkat çekici kuralar vardır. Bugüne kadar işlenen hiçbir töre cinayeti ve kan davasında masum kadın ve çocuklar ile ibadet edenler hedef alınmamıştır. Örneğin töreye inananlar, bir erkeği eşinin yanında yere düşürmeyi, öldürmeyi kabul etmezler. Mardin'deki olay tam anlamıyla bir katliamdır. Burada zanlılar korkutma veya yıldırma amacı taşımayarak, tamamen hedef aldıkları ailenin neslini yok etmeye yönelik bir eyleme girişmişlerdir. Bu açıdan olay suç içeriği ve sosyolojik açıdan bir ilktir.''

Zanlıların olay sonrası yerde yatanları tek tek kontrol ettiği, yaralıların da başına ateş ederek öldürdüğüne yönelik görgü tanıklarının ifadeleri olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Tülin İçli, bir sosyolog olarak olay sonrası yakalanarak tutuklanan zanlıların ifadelerini ve eğitim ve yaşamlarına dair profillerinin mutlaka mercek altına alınması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. İçli, ''Soruşturma sonucu olayın nedenleri netleştikçe sorunun çözümüne yönelik görüşler ortaya çıkacaktır'' diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum