12 Mayıs 2009

Sakatlar Derneği, hüzünlü başladı

Sakatlar Haftası Mardin’de geçen hafta 44 kişinin hayatını kaybettiği kanlı baskının kınanması ile başladı.
http://www.mardinlife.com/haberler/resimler/mardinlifesktlar.jpg
Sakatlar Haftası Mardin’de geçen hafta 44 kişinin hayatını kaybettiği kanlı baskının kınanması ile başladı.

Sakatlar Haftası Atatürk Anıtına çelenk konulması ile başladı. Kutlama programına Vali Yardımcısı Murat Girgin, Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, kurum müdürleri, Sakatlar Derneği Başkanı Hasan Anuk ve çok sayıda vatandaşımızın katıldığı tören, Atatürk Anıtına çelenk koyma, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’ nın okunmasıyla başladı.

Günün anlam ve önemini belirtir konuşmayı, Sakatlar Derneği Başkanı Hasan Anuk yaptı. Anuk konuşmasında; “Sakatlık, doğuştan veya sonradan meydana gelen bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerinin belli bir kısmını yitirmesiyle oluşur. Ülkemiz nüfusunun %12,29’ u özürlü bireylerden meydana gelmektedir. Bu oranın yaklaşık % 9’ nu süreğen hastalığı olan özürlüler, diğer %3’ ünü de zihinsel ve bedensel özürlü bireyler oluşturmaktadır. Ülkemizde aileleriyle birlikte yaklaşık 25 milyon insanımızı ilgilendiren özürlülerle ilgili sorunlara çözüm bulmak başta devletimizi, sivil örgütleri ve herkesi ilgilendiren en önemli konudur. Ülkemizde ve Birleşmiş Milletlere bağlı 156 ülkede her yıl 10–16 Mayısta kutlanan sakatlar haftası ile engellilerin sorunlarını dile getirilmesi, çözümü ve bu konuda halkımızın bilinçlenmesi için önem taşımaktadır.” dedi.

Anuk açıklamasında ayrıca şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye küresel krizin yol açtığı büyük sorunlarla karşı karşıya bulunmaktadır. Artan işsizlik ve beraberinde gelen yoksulluk toplumun geniş bir kesimini etkilemektedir. İşsizlik ve yoksulluk herkes kadar, hatta daha fazlasıyla engellileri de ağır biçimde vurmaktadır. Engelliler Haftası’nda, bizler, kaldırılması zor yükler altında ezilmenin sıkıntısıyla sesimizi topluma duyurmaya çalışmaktayız. 8,5 milyonu aşan engelli sayısı ve aileleri, artan ekonomik yüklerin karşısında giderek eriyen gelirleriyle çaresiz kalmaktadır.

İş olanağı bulamayan veya çalışamayacak durumdaki engellilerin tek gelir kaynağı, 2022 sayılı Yasa ile verilen aylıklardır. Bu aylıklar yüzde 40 ile 69 oranındaki engelliler için, 2008 yılında 166 TL, yüzde 70 ve üzerindeki engelliler için ise 249 TL idi. Aylıklar 2009 yılında yüzde 4’ten fazla artırılmamıştır. Öte yandan sürekli sağlık hizmetlerinden yararlanmak durumunda olan engelliler yeni mali yükler nedeniyle sağlığından vazgeçmek zorunda kalmaktadır. Bir başka darbe ise sağlık kurulu yönetmeliği ve Balthazar uygulamasından gelmiştir. Uygulanan Balthazar yöntemi, engelliyi, yasalar önünde sağlam olan vatandaşla bir yapmıştır. Binlerce engelli bu yüzden haklarından yararlanamaz durumdadır. Bu koşulları daha da ağırlaştıran ise binaların, alanların, toplu taşıma araçlarının hala engellilerin erişimine uygun hale getirilmemiş olmasıdır. Yılların birikmiş sorunları, engelliler için atılan tüm adımların yetersiz kalmasıyla sonuçlanmaktadır. Beklentiler her geçen gün yükselmekte, yapılanlar ise bu beklentileri karşılamaktan uzak düşmektedir.

Bizler ayrıcalık peşinde koşmuyoruz. Herkesle eşit koşullarda, herkesle eşit haklarla, herkes kadar özgür olarak yaşamak istiyoruz. İster merkezi hükümet, isterse yerel yönetimler; ister kamu isterse özel kurum ve kuruluşlar olsun engellileri de hesaba katmalarını bekliyoruz. Bizler önümüzdeki yıllarda, engelliler haftasında, dünya engelliler gününde bu ağır sorunlardan kısmen de olsa kurtulmuş olmayı diliyoruz. Bunun yapılabilir olduğuna inanıyoruz, gerçekleştirmek için öncelikle tüm engellileri örgütlü mücadeleye davet ediyoruz.

Hükümete, meclise, siyasete sesleniyoruz, Engellileri krizin girdabından kurtarmak için bir an önce engelli aylıklarının artırılmasını, Sağlık kurulu raporları yönetmeliğinin yeniden düzenlenmesini, Sağlıkta alınan katkı paylarının kaldırılmasını, Kamudan başlayarak engelli istihdamının artırılmasını talep ediyoruz.”

Anuk; Yüce Atatürk’ün “Cumhuriyet Kimsesizlerin Kimsesidir” sözüne uygun, tüm engelli ve muhtaç vatandaşlara sahip çıkılan, birlik ve beraberlik içerisinde, daha aydınlık ve müreffeh bir Türkiye’ de yaşamak ümidiyle” diyerek konuşmasını tamamladı.

Program, dernek binasında gösterilerinin sunumu ve günün anlam ve önemini belirten hatıra fotoğrafı çekimleri ile sona erdi.
www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum