25 Mayıs 2009

Türkiye'nin Mayınlı Arazilerini Yıllardır Suriyeli Çiftçiler Ekip Biçiyor

Türkiye ile Suriye Arasındaki Mayınlı Arazilerin Temizlenmesi ve Bu Arazilerin Kullanımı ile İlgili Tartışmalar Sürerken, Suriyeli Çiftçiler Yıllardır Bu Arazileri Kullanıyor.

Türkiye ile Suriye arasındaki mayınlı arazilerin temizlenmesi ve bu arazilerin kullanımı ile ilgili tartışmalar sürerken, Suriyeli çiftçiler yıllardır bu arazileri kullanıyor.
Türkiye'nin 1956'dan sonra Suriye sınırından 300-700 metre derinlikte tel örgü çektiği tampon alanının önemli bir kısmını mayınlardan temizleyen Suriyeli çiftçiler, yıllardır Türk topraklarını ekip biçiyor.

Türkiye-Suriye sınırına mayınlar 1959 yılında döşendi. Hatay'dan başlayıp, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin ve Şırnak'a kadar uzanan ortalama 350 metre derinlikte ve yaklaşık 700 kilometre uzunluğundaki alanı kapsıyor. Toplam alan 3 milyon 500 bin metrekareyi buluyor.

SURİYELİ ÇİFTÇİLER, 250 BİN DÖNÜM ARAZİMİZE EL KOYDU

Türkiye'nin mayınladığı topraklarından yaklaşık 250 bin dönümlük kısmı yıllardır Suriyeli çiftçiler tarafından kullanılıyor. Toplam 700 kilometre uzunluğundaki sınırda mayınlar yüzünden atıl bırakılan 3,5 milyon dönümlük arazinin yaklaşık 250 bin dönümü daha sonra Suriyeli çiftçilerin eline geçti.

1956'da Suriye ile yapılan bir anlaşma gereği 2 ülke toprakları arasında oluşturulacak tampon bölge için karşılıklı boşluk bırakılacak ve tel örgüler sıfır noktası yerine daha içeriden çekilecekti. Türkiye hemen harekete geçti ve Mardin'den başlayarak Akdeniz'e kadar bütün sınır boyunca tel çekti. Anlaşma gereği tel örgüler 300-700 metre içeriden oluşturuldu. Ancak; Suriye bu anlaşmaya uymadı, tel örgü çekmediği gibi boşluk da bırakmadı. Suriye'nin sınır oluşturmaması Suriyeli çiftçilerin 'sıfır' noktası olarak kabul edilen yere kadarki topraklarında tarım yapmalarına imkân sağladı. Ancak Suriyeli köylüler zamanla bununla yetinmeyerek, Türkiye'nin kendi köylüsünden alarak mayın döşediği yerleri temizleyip buralarda da tarım yapmaya başladı.

Türkiye'nin bu konudaki sessizliğini fırsat bilen Suriyeli çiftçiler, tampon topraklarımızda pamuk ve zeytinin yanı sıra organik domates, salatalık, üzüm ve patlıcan gibi meyve ve sebzeler yetiştiriyor.

Hatta bundan dolayı bazı noktalarda sınır taşlarının zeytinlikler arasında kaybolduğu ileri sürülüyor. 50 yıldır işlenmeyen bu toprakların şimdiye kadar ülke ekonomisine olan kaybı 200 trilyon olarak hesaplanıyor. Suriye'nin, kullandığı topraklarımızdan elde ettiği gelirin ise yaklaşık 20 katrilyon olduğu ileri sürülüyor.

1950'li yıllarda güvenlik gerekçesiyle arazileri kamulaştırılan sınır köylerinin başında Hatay'ın Reyhanlı ilçesine bağlı Kuşaklı(Sansarin) köyü geliyor. Köy Muhtarı Hasan Cemiloğlu, ellerinden alınan ve atıl bırakılan arazilerin yıllardır karşı tarafta bulunan Suriye'nin Atma kasabası çiftçileri tarafından kullanıldığını söyledi.

Bu durumdan büyük rahatsızlık duyduklarını dile getiren Muhtar Cemiloğlu, bugüne kadar başvurdukları yetkililerden olumlu bir cevap alamadıklarını ancak bu konunun artık Meclis'te görüşülmesinin sevindirici olduğunu söyledi.

Cemiloğlu, "Bunun engellenmesi için Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Milli Güvenlik Kurulu, Dışişleri Bakanlığı ve Hatay Valiliği'ne gibi bir dizi kuruma dilekçe verdik. Yıllar sonra da olsa bir sonuç aldığımız için memnunuz." şeklinde konuştu.
www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum