26 Mayıs 2009

Yeraltında nükleer bomba denemesi

http://image.haber7.com/haber/haber7/photos/247920080824100603815.jpg
Kuzey Kore yeraltında bir nükleer bomba denemesi yaptı. Yerüstünde depreme neden olan denemeyi, Kuzey Kore resmi haber ajansından yapılan açıklama doğruladı.

Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı KCNA'dan yapılan duyuruda, başarılı bir nükleer test yapıldığı ve bunun, ülkenin nükleer caydırıcılığını artırma yolundaki bir adım olduğu bildirildi.

Duyuruda, ''Nükleer test, patlayıcı gücü ve kontrol teknolojisi daha üst düzeye çıkarılmış güvenli bir nükleer denemeyi daha başarıyla yapmıştır ve bu denemenin sonuçları, nükleer silahların gücünün artırılmasında ve nükleer teknolojinin geliştirilmesinde ortaya çıkan bilimsel ve teknolojik problemlerin çözümüne katkı sağlamıştır'' iddialarına yer verildi.

KCNA'da yer alan duyuruda, nükleer denemenin; toprak bütünlüğünün, ülkenin, ulusun ve sosyalizmin korunmasına, barışın garanti altına alınmasına ve Kore yarımadası ile bölge güvenliğinin korunmasına katkı sağlayacağı da ileri sürüldü.

KUZEY KORE "NÜKLERDENDİR" DEDİ!

Güney Kore'den yapılan açıklamada da, gece geç saatlerde bir sarsıntı tespit edildiği ve bunun büyük bir ihtimalle nükleer denemeden kaynaklandığı bildirildi.

Denemenin ardından alarma geçen Güney Kore'de kabine üyelerine, konuyu görüşmek üzere, Devlet Başkanı Lee Myung-bak tarafından, acilen toplanmaları çağrısında bulunulduğu belirtildi.

Japonya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da Kuzey Kore'nin nükleer denemesine sert tepki gösterildi ve gerekli cevabın BM Güvenlik Konseyi tarafından verileceği ifade edildi.

Bakanlık sözcüsü Kazuo Kodoma, ''Uygun cevap kesinlikle verilecektir. Bunu BM Güvenlik Konseyinde yapmalıyız'' diye konuştu.

Kuzey Kore ilkini 2006 yılında yaptığı nükleer denemelere, uzun menzilli füze denemesinin ardından sıkılaştırılan uluslararası yaptırımlara tepki olarak, devam edileceğini açıklamıştı.

4.7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM YAŞATTI

Tespit edilen sarsıntıya göre nükleer deneme Kuzey Kore'nin kuzeydoğusunda yapıldı. Amerikan Jeolojik Çalışmalar Enstitüsü: "Merkez üssü Kimchaek kentinin yaklaşık 70 kilometre kuzeybatısında, yerin 10 kilometre altı olarak tespit edilen sarsıntı 4,7 büyüklüğünde oldu."

KUZEY KORE BİR DE FÜZE DENEDİ

Nükleer deneme yaptığını açıklayan Kuzey Kore'nin, bir de kısa menzilli füze denediği bildirildi. Güney Kore'nin Yonhap haber ajansı, Kuzey Kore'nin, ülkenin kuzeydoğusundaki Musudan-ri deneme merkezinden, 130 kilometre menzilli bir füzeyi karadan havaya ateşlediğini bildirdi.

Kuzey Kore 5 Nisan'da aynı fırlatma tesislerinden, uzun menzilli bir füze de denemişti.

Bu arada, BM Güvenlik Konseyi'nin Kuzey Kore'nin nükleer denemesiyle ilgili olarak acil toplanacağı bildirildi.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi, Konsey'in bugün olağanüstü bir toplantı yapacağını açıkladı.
www.haber7.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum