12 Haziran 2009

1 Metrelik Çubukla Su Arıyor

http://www.mardinnethaber.com/userfiles/image/su%20ar%C4%B1yor.jpg
Mardin'de yaşayan bir vatandaş hiçbir teknik alete gerek duymadan, bir metrelik bakır çubukla yeraltındaki suları tespit ediyor.
Geçimini çiftçilik yaparak sağlayan 28 yaşındaki Ramazan Özdoğan, hiçbir teknik alet kullanmadan bakır alaşımlı 100 santimetrelik çubukla sondaj kuyusu açmak isteyen vatandaşlara yardımcı oluyor. Bu yöntemin, yüzyıllar önce kullanıldığını anlatan Özdoğan, "Öğrendiğim bu maharetle hiç kimseden 5 kuruş para almadan ihtiyacı olan herkese yardımcı oluyorum. Bugüne kadar 300'ün üzerinde sondaj kuyusu için su yerini tespit ettim ve hiçbiri de boş çıkmadı. Birçok il ve ilçeye beni özel olarak su bulmak için götürdüler. Ben de herhangi bir sıra dışı özellik yok. Bulacağım suyun, kesinlikle akan su olması lazım. Durağan su göletlerini tespit edemiyorum. Toprağın 200 metre altında serçe parmak kalınlığında akan suyu bile bulabilirim. Yeter ki su aksın" dedi.
Sondaj kuyusu açmak için 2-3 kere çalışma yaptıklarını, ancak su bulamadıklarını belirten Kızıltepe ilçesine bağlı Örencik köyünde oturan A. Kadir Demir, "Tarlada sondaj açmak için 2- 3 kere çalışma yaptık. Birçok resmiyete çalışan teknik elemanlar çağırdım, yer altında suyu tespit eden yetkililer geldi. Teknik cihazlarla ölçüm yapıldı ancak herhangi bir sonuç bulunamadı. Üstelik bize buralarda su olmadığı söylediler. Son kez sondaj çalışması yapmadan önce Derik'te oturan benim dostlarımdan biri, Ramazan Özdoğan'ı yönlendirdi bize. Ramazan ismindeki arkadaşa gittik. Derik'e bağlı Peyhalı köyünde yaşayan Ramazan Özdoğan'ı evinden alarak Kızıltepe'ye bağlı Örencik köyüne getirdik. Bizlere yanlış yerde su aradığımızı söyledi, ama önce biz ona inanmadık. Daha sonra su bulmak için eline aldığı bir metre bakır çubukla tarlada kısa bir çalışma yaparak yer altındaki su damarını tespit etti. Tarla başında bekleyen sondaj makinesini hemen bize gösterilen noktaya getirdik, kuyumuzu açmaya başladıktan üç gün sonra 450 metreden su bulduk. Şimdi daha çok mutluyum" diye konuştu.
Şanlıurfa'dan gelen sondaj sahibi Nurettin Yıldızsoy ise şöyle konuştu:
"Biz burada eğer bir ekmek yiyorsak da o da Ramazan Özdoğan sayesinde yiyoruz. Özdoğan'da öyle bir marifet olmasaydı hiç kimse burada kuyu açma cesaretinde bulunmazdı."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum