27 Haziran 2009

Akademisyen ve Yazarlardan Bilge Köyü’ne ziyaret

Mardin’de yarın düzenlenecek olan “Yerel Kalkınma, Yerel Demokrasi ve Sosyal Dokunun Rehabilitasyonu” konulu Uluslararası Sempozyumu’na katılmak üzere tarihi kente gelen gazeteci, yazar ve akademisyenler Bilge Köyünü ziyaret etti.
http://www.mardinlife.com/haberler/resimler/mardinlifezyazar.jpg
Aralarında Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk, birçok ulusal gazetenin köşe yazarı ve akademisyenin de bulunduğu grup, bir süre önce aynı aileden 44 kişinin hayatını kaybettiği Bilge Köyünde incelemelerde bulundular.

Bilge Köyünde katliamın yaşandığı evi ziyaret eden gazeteci, yazar ve akademisyenler köy muhtarı Abdurrahman Çelebi ve köylülerden olay hakkında bilgi aldılar. Gazeteci yazar Taha Akyol, olayın yaşandığı evde incelemelerde bulunduktan sonra olayı işleyenlerin amacının herkesi öldürüp olayı PKK’nın üzerine yüklemek olduğunu söyledi. Olayı anlamanın zorluğunu çektiğini belirten Akyol, sık sık köy muhtarına sorular sordu. Bölgede sosyal bir travma yaşandığını dikkat çeken Akyol, Bilge Köyünde yaşananları Mardin’e mal edilmesinin de yanlış olduğunu sözlerine ekledi.

Ziyaret sonrasında Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Serdar Bedii Omay ise üniversitede görev yapan sosyologların hazırladığı rapor hakkında katılımcılara bilgi verdi. Olayın bir sosyal şizofreni olduğunu işaret eden Rektör Omay, Bilge Köyü’ndeki olayın yüzyıllardan beri gelen aşiretlerin, sosyal pedolojik sürecinin intifası ya da patlamasının sonu olduğunu söyledi. Rektör Omay, köydeki katliamı tek bir nedene bağlamının yanlış olduğunu dikkat çekerek kuruculuk sisteminin de gözden geçirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
http://www.mardinlife.com/haberler/yazimaraclari/my_documents/my_pictures/ZDB_a.JPG
Bilge Köyünde yaşanan olayın dünya şiddet olaylarının bir yansıması olarak gördüğünü belirten Mardin Belediye başkanı Beşir Ayanoğlu ise Bilge köyünde yaşanan bu olayın Mardin katliamı olarak anılması bizi rahatsız ediyor.

Köyde yetim ve öksüz kalan çocuklara kitap ve çeşitli hediyeler dağıtan yazarlardan Ümit Meriç ise “Bilge Köyü ilmin tıkandığı yerdir”diye konuştu.

Nezir Güneş
www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum