11 Haziran 2009

Bu teknolojiler bize çok uzak...

http://medya.zaman.com.tr/2009/06/11/teknoloji.jpg
Bu 4 teknoloji uzak diyarlarda çok seviliyor ama bizim yakınımızdan bile geçmiyor...

Teknolojinin sadece son 10 yıl içerisinde baş döndürücü bir hızla dünyayı değiştirdiği artık herkesin malumu. Hemen her alanda artık insanoğlunun hayatına giren ve birçok amaca hizmet eden teknoloji, yakın gelecekte çok daha farklı alanlarda yine insanoğlunun yardımcısı olacak.

Teknolojinin tamamen dünyaya mâl olduğu ve dünyanın neresinde olursa olsun hemen herkese hizmet ettiği bir gerçek. Ama bazı teknolojilerin sadece belirli bölgelerle sınırlı kaldığı da bir gerçek. Özellikle Amerika ve yakınçevresinde kullanılan birçok teknoloji, dünyanın diğer bölgelerinde hiçbir şekilde kullanılamıyor veya yayılma olanağı bulamıyor.

Bu makalemizde, Amerika'da kendisine yer bulan ancak dünyanın diğer bölgelerinde pek rastlanmayan 4 teknolojiyi masaya yatırıyoruz. Makalemizin devamını galeri sayfalarımızdan takip edebilirsiniz.

TiVo

Bilindiği gibi, TV kaydı dendiğinde TiVo, uzun bir zamandır hiç tartışmasız alanının en iyi teknolojilerinden biri. Diğer rakipleri ise TiVo'dan çok sonra adını yavaş yavaş kullanıcılara duyurmaya başladı. Ancak dijital video kaydedicilerin (DVR) bir numaralı ismi olan TiVo her ne kadar oldukça popüler bir platform olsa da, kullanım alanı oldukça dar. TiVo, şu an için Kanada, İngiltere, Meksika ve Avustralya gibi sadece belli ülkelerde kullanılabiliyor. Son olarak TVNZ tarafından yapılan son bir açıklamaya göre TiVo'nun bu yılın sonlarına doğru Yeni Zelanda'ya da ulaşması bekleniyor.

Kindle

Bir e-reader yani e-okuyucu olan Kindle, ABD dolaylarında oldukça popüler bir cihaz. Gazete, dergi ve kitap gibi birçok materyale kolayca ulaşabilen Kindle'ın tek sorunu ise kullanım alanı. Sahip olduğu teknolojiden ziyade bağlı olduğu servisler dolayısıyla benzerlerinden oldukça farklı bir ürün olan Kindle, bugün için sadece ABD'de kullanılabiliyor.

Uydu radyo

Dijital radyo olarak da bilinen ve şimdilik sadece ABD çevresinde kullanılan uydu radyo, uydu üzerinden radyo yayını olarak tanımlanıyor. ABD'de öne çıkan ve bu alanda hizmet veren Sirius ve XM şirketleri ise, daha sonra 'Sirius XM' adı altında birleşerek abonelerine tek çatı altından hizmet sunmaya başladı. Bu yeni teknolojinin en büyük farkı ise radyo istasyonlarının bir şehirden diğerine farklılık göstermemesi.

Video On Demand

Video On Demand adı verilen bir sistem sayesinde kullanıcılar bir müzik ya da video yayınını diledikleri zaman dinleyebiliyor ya da izleyebiliyorlar. Bu alanda varlığını en fazla hissettiren ülke ise hiç tartışmasız Amerika Birleşik Devletleri. Hatta bu nedenle kendi eğlence endüstrisi olan ülkeler bile, Amerikan TV'lerinden yüksek oranda içerik alabiliyor. Bu hizmetin bulunmadığı ülkelerde ise resimde görmüş olduğunuz ve 'maalesef ülkenizde bu sistem kullanılabilir durumda olmadığından ilgili video'yu izleyebilmeniz mümkün değil' şeklinde hata mesajı ekrana geliyor.

Kaynak: www.chip.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum