3 Haziran 2009

Güneş gözlüğü alırken bunlara dikkat edin

http://medya.zaman.com.tr/2009/05/30/gozluk.jpg
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Selçuklu Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şansal Gedik, güneş gözlüğünde ideal cam renklerinin yeşil, gri ve kahverengi olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Gedik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güneş gözlüklerinin özellikle yaz aylarında birçok kişi tarafından kullanılması gerektiğini belirtti.

Uygun olmayan kalitede, yeterli ultraviyole (UV) koruması olmayan camlar ile kişinin güneş gözlüğünden fayda değil, zarar görebileceğini anlatan Gedik, ''güneş gözlüğü kullanımının verdiği öz güven ile güneşe daha fazla bakan ancak uygun gözlük kullanmayan kişinin retinasına ulaşan zararlı ışınların miktarı da artacaktır'' diye konuştu.

Gedik, güneş gözlüğünün mutlaka yetkili bir firmadan alınması ve sertifikasının ise kontrol edilerek UV filtreli olduğunun kesinleştirilmesi gerektiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

''Güneş gözlüğü seçerken görünümden ziyade gözlüğün fonksiyonu ön planda tutulmalı. Çerçevenin yeterli genişlikte olmasına, göze mümkün olduğunca yakın durmasına dikkat edilmeli. Bunun yanı sıra göz etrafını örten, yan ve üst siperliği olan çerçeveler tercih edilmeli. Uzak görme keskinliği normal olan bir kişide güneş gözlüğünü taktığı zaman görme düzeyinde azalma olmamalı. Camların homojen renkte olmasına ve lokal renk değişikliği olmamasına özen gösterilmeli.''

Gözlük camı kaplamalarının UV ışınlarını absorbe (emme) derecelerinin tiplerine ve renklerine göre değiştiğini anlatan Gedik, daha koyu renkli camlı güneş gözlüklerinin UV ışınlarını daha fazla kırdığının doğru olmadığını söyledi.

Gedik, çok koyu renkli camların renklerin seçilmesini bozabileceğini, kontrastın bozulmasıyla da görme keskinliğini azaltabileceğini kaydederek, ''yeşil, gri ve kahverengi, güneş gözlüğü için en ideal cam renkleridir. Öte yandan ayna kaplamalar antirefle kaplamaların tersine çok yansıtıcıdırlar. Su ve kar gibi ortamlarda görülen aşırı parlamaları önlerler. Görüntü kalitesinde bir farklılık oluşturmaz'' dedi.

Gedik, güneş gözlüklerinin, göz sağlığı için önemli koruyucu ürünler olarak değerlendirilmesi ve kullanmadan önce mutlaka uzman göz hekiminin önerilerinin alınması gerektiğini sözlerine ekledi.
www.zaman.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum