13 Haziran 2009

iPhone 3G S hakkında her şey

http://medya.zaman.com.tr/2009/06/13/iphone.jpg
Apple'ın cep telefonu kavramına getirdiği yeniliğin adı iPhone. İlk çıktığı gün dokunmatik ekranı ve hareket sensörü olan bir telefon zannetmiştik.

Ancak kullandıkça, tanıdıkça ve Apple yazılımını güncelledikçe bir telefondan ziyade platforma doğru gittiği görüldü. Şu anda iPhone üzerinde çalışan işletim sistemi -ki bunu bilgisayarınızı kullanmanızı sağlayan Windows işletim sistemi gibi düşünebilirsiniz- 2.0 versiyonu. Apple bu işletim sistemiyle kapılarını uygulama geliştiricilerine açmıştı. Bu sayede iPhone için 50 bin farklı program yazıldı. Bu programlar 9 ay içinde 1 milyar kez download edildi. Apple, iPhone'u bugüne kadar 40 milyon adet sattı. Gidişat bu inanılmaz rakamın daha da artacağı yönünde. Çünkü iPhone hem bir telefon, hem bir oyun konsolu hem de bilgisayar.

Apple, San Francisco'da 8 Haziran'da yapılan Dünya Geliştiriciler Konferansı'nda (WWDC) iPhone'un yeni işletim sistemi olan iPhone 3.0'ı tanıttı. Apple, iPhone 3.0'la telefonuna yöneltilen eksiklik eleştirilerine (MMS, kopyala-yapıştır vb.) kulak vermiş ve eksiklerin büyük çoğunluğunu gidermiş. Daha önce olmadığı için eleştirilen özelliklere getirdiği etkileyici çözümler telefonu kullanışlı hale getirmiş. Eksikleri gidermekle kalmayıp çok da güzel yeni özellikler eklenmiş. Birkaçına birlikte göz atalım...

Daha hızlı çalışan programlar

Telefonda yüklü programlar eski versiyonuna göre çok daha hızlı çalışıyor. Bu hız, bilgisayarda görmeye alışık olduğumuz birçok oyunun iPhone versiyonunun yayınlanmasını sağlayacak. Ayrıca internet sayfalarını görüntülemek çok daha hızlı hale gelecek.

Fotoğraf makinesi

Fotoğraf makinesi artık 3MP lense sahip. Getirilen otomatik odaklama (auto focus) sayesinde daha güzel fotoğraflar çekmek mümkün. Odaklamanın elle de yapılabiliyor olması oldukça güzel.

Video kamera

Bu özelliğin olmayışı ilk günden bu yana çok eleştirildi. Apple sonunda kamera özelliğini telefonuna ekledi. Hem de kayıt ettiğiniz videolar üzerinde düzenleme yapmanıza imkân sağlayacak şekilde. Ayrıca çektiğiniz videoları hiçbir aracı bilgisayar kullanmadan YouTube üzerinden yayınlayabiliyorsunuz.

MMS (multi medya mesaj)

Ülkemizde çok fazla tercih edilmese de MMS her telefonda olması gereken bir özellik olarak görülür. Apple da bu sese kulak verdi ve MMS özelliğini telefonuna ekledi. Çektiğiniz fotoğraf ve videoları MMS olarak göndermeniz artık mümkün.

Sesli kontrol

Sesli kontrol birçok telefonda olduğu söylenen ancak doğru çalıştırmayı başaramadığımız bir özellik. iPhone adres defterinden arama yapmak, numara çevirerek arama yapmak ve iPod'da müzik dinleme gibi özellikleri sesli kontrol yoluyla yapmanızı sağlıyor.

Pusula

Telefon içine yerleştirilmiş olan pusula sayesinde yön bulmak artık daha kolay.

Sesli mesaj

Farklı firmaların uygulamaları aracılığıyla kullandığımız sesli mesaj artık iPhone'un kendi özelliği haline geldi. Unutmak istemediğiniz bir fikrinizi veya yapmanız gereken bir işi yazmak yerine sesinizi kaydederek kendinize hatırlatmanızı sağlıyor bu özellik. Önemli bir toplantıyı kayıt etmek için de kullanmanız mümkün. Ayrıca bu sesli mesajları mail olarak gönderebiliyor olmanız da çok güzel.

Arama

Telefona eklenen özelliklerden bir diğeri de arama. Bu sayede aradığınız bir kelime sizin için telefon defteri, notlar, takvim, SMS, MMS ve iPod üzerinde aranarak sonuçlar önünüze getiriliyor. Böylece aradıklarınızı bulmanız oldukça kolaylaşıyor.

Saydığımız bu özelliklerin hepsi yeni iPhone 3GS'de var. Ancak iPhone 3G sahibiyseniz 17 Haziran itibarıyla ek bir ücret ödemeden iTunes üzerinden indireceğiniz iPhone 3.0 işletim sistemi sayesinde MMS, arama ve sesli mesaj özelliğini telefonunuzda kullanabilirsiniz. y.gencoglu@zaman.com.tr
ZAMAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum