5 Haziran 2009

İşinizi kaybedince yapmanız gereken 10 madde

http://medya.zaman.com.tr/2009/06/05/is1.jpg
İşinizi kaybetmeyi, kendinizi yeniden keşfetmek için elinize geçen bir fırsat gibi görebilirsiniz. İşinizi kaybettiğinizde ilk bir ay şüphesiz korku, endişe ve tahammülsüzlük gibi duygularla boğuşacaksınız.

Kendinizi gözden geçirmenin önemi, tanıdığınız kişilerin iş ilişkileri ve hatta her zaman denemek istediğiniz hobilerinize başlama konusunda ilgili uzmanların görüşlerini dinleyebilirsiniz.

Readers and Digest dergisinde yer alan haberde, "İlk 30 Gün: Kolayca Değişiklik Yapma Rehberiniz" isimli kitabın yazarı Ariane de Bonvoisin, işinizi kaybetmeyle başa çıkmanız için bazı tavsiyeleri sizlerle paylaşıyor:

1. Bir sonraki adımınızı hesaplamak için kendinize biraz zaman verin. Bu birkaç saat değil, haftalar anlamına geliyor. İşten çıkınca biraz şaşıracaksınız. Ancak, bununla başa çıkmak için biraz bekleyin. Hazır olduğunuzda, opsiyonlarınızı açık tutun. Bu her zaman denemek istediğiniz yeni bir sahayı keşfetmek için iyi bir zamanlama olabilir.

2. Bir sonraki işiniz geçici olabilir. İster tam, ister yarı zamanlı olsun, işinizi sevin. Her deneyim değerlidir ve bunun nerede yol göstereceğini bilemezsiniz. Kalıcı olarak yeni bir pozisyon bulana kadar, bütçenize nakit akışı sağlamak için serbest ya da yarı zamanlı bir işte çalışabilirsiniz.

3. İş değil, şirketleri araştırın, başvuru şeklinizi değiştirin. Misyonu ve değerleri olan şirketler bulun. İş verenler, şirket için tutkusu olan adaylarla daha çok ilgileniyorlar. Özgeçmişinizin ve kapak yazınızın tek olmadığını hatırlayın. Tek bir pozisyon için rekabet eden çok fazla insan bulunuyor. Özgeçmişinizde ve sosyal ağ sayfalarınızda, yeni yetenekler ve kendinizi pazarlama yolları bulmalısınız. Çeşitli sosyal paylaşım sitelerindeki profiliniz sizi aranan kişi haline getirmeli, ayrıca kendiniz için Google'a da bakmayı unutmayın.

4. Belki bir tatile gidebilirsiniz. Son çalıştığınız yerde, muhtemelen tatil için zamanınız yoktu. Farklı bakış açıları elde etmek için işsizlik size bir şans olarak verilmiş olabilir. Boş zamanlarda kitap okuyun, uyuyun, daha önce yapmadığınız şeyleri yapın. İşe girince bu zamanları özleyeceksiniz.

5. Halen varken sağlık sigortanızı kullanın. Check up'tan geçin, dişhekimine gidin. Rüyalarınızın işini bulmak için bol enerjiye ihtiyacınız olacak. Yemeklerinizi güzelce yiyin, spor yapın.

6. İş kaybının yol açtığı iyi şeylerin de farkına varın. Bunları bir kağıda yazın. Sonunda, muhtemelen iş kaybının iyi bir şey olduğu ortaya çıkacak.

7. İş kaybınızı yeniden tartışmayın, bunun için birini ya da bir şeyleri sorumlu tutmayın, bunu karşınızdakini bıktırana kadar herkese anlatmayın. Suçlamak, asla başarıya ulaştırmaz. Her başarılı insan bazı dönemlerde işini kaybedebilir. Utanmak, gurur meselesi yapmak yerine, yaşamınızdaki bu değişiklik sizi daha güçlü yapmalı.

8. Her zaman olanları pozitif tasarlayın ve hep olumlu şeyler düşünün. İyimser insanlar, her zaman bu değişikliği diğerlerinden daha iyi kullanır.

9. İşsizliğe tahammül etmek daha çok acı verebilir. Bazen, niçin çıkarıldığını bilirsin, bazen ise bilemezsin. Bunu anlamak için vaktini harcama. Hissettiğin herşey için olgun davran. Gerçek ve hayal arasındaki farkı gör (gerçek işini kaybettin, hayal asla başka bir iş bulamayacaksın). İç sesine bir dakika kulak ve ne dediğini dinle. En iyi fikirler yeterince sakinleştiğinde ortaya çıkacaktır.

10. İş aramak şimdiki yeni işiniz. Yeni bir iş bulmak düşündüğünüzden daha uzun sürebilir. Birçok insanın yeni bir iş bulması 6 ay veya daha fazla sürebiliyor. Siz bu süreyi daha az olarak düşünün. Bazı işler piyasadan kalkabilir, asla geri gelmez ve bu gerçekle yüzleşebilirsiniz. Bu sizin cesaretinizi kırmasın. Hatta en kötü ekonomide bile, iyi insanlar için her zaman iş olduğunu hatırlayın.

İş aramanın 5 sırrı

İş ararken size yol göstermek için pratik, faydalı bazı tavsiyeler:

1. İş ilişkisi kurduğunuz tüm kişileri bir yere not edin ve dağınık olan tüm kartvizitlerinizi bir araya getirin. Hepsine e-posta gönderin. Asla bilemezsiniz. Bazı şeyler bir fikri harekete geçirebilir.

2. İnternette, iş bulma sitelerine adınızı, e-postanızı ve iletişim bilgilerinizi yazın.

3. Statü ve maaşınıza bakmadan işsizlik avantajlarını kontrol edin. İş için gerekli nitelikleri olmayan birçok insan işe kabul edilebiliyor.

4. Patronunuza ve meslektaşlarınıza kendileriyle çalışmaktan çok hoşlandığınızı belirten teşekkür notu gönderin. Bu şekilde başka boş pozisyonlar için akılda kalan ilk isim olabilirsiniz.

5. Ne için iş aradığınızı, niyetinizin ne olduğunu yazın, listenizi oluşturun. Bunu her gün okuyun. Niyet çok güçlü bir enerjidir.
www.zaman.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum