12 Haziran 2009

Kanserin ilerlemesini durdurmanın yolu

http://medya.zaman.com.tr/2009/06/12/beyin.jpg
Bilimadamları, beyinde kanserin yayılmasını durdurmanın potansiyel yolunu bulduklarını iddia ediyorlar.

BBC'de yer alan haberde, İngiliz araştırma ekibi, kendilerini çoğaltmak için ihtiyaçları olan besinleri elde etmek amacıyla beynin kan damarlarını ele geçiren kanser hücreleri keşfetti. Burada hücrelerin damarlara yapışmasına izin veren ve kanser hücrelerinin yüzeyindeki "integrin" isimli protein anahtar rol oynuyor.

İntegrini durduran ilaçların kanserin de yayılmasını durdurabileceği kaydeden araştırmacılar, gerçekte beyin metastazlarının merkezi sinir sisteminin en yaygın kötü huylu tümörler olduğunu ve kanser bir kez beyne yayıldığında en iyi tedavi de uygulansa ortalama yaşam süresinin 9 ay olduğunu belirttiler.

Araştırmacılar, vakaların yüzde 95'ten fazlasında, metastik kanser hücrelerinin sinir hücreleri üzerinde değil, beyindeki kan damarlarının duvarlarında gelişmeye başladığını gördüklerini söylediler. İnsanlar ve fareler üzerinde çeşitli kanser hücrelerini inceleyen araştırmacılar, integrini kaldırınca kanser hücrelerinin kan damarlarına bağlanmadığını ve büyümeye başlamadığını keşfettiler.

Zaman Online

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum