Romatizmadan diş ağrısına kadar yaklaşık 18 hastalığa şifa veren kaparinin Akdeniz ülkelerinde ilk çağlardan bu yana gıda ve tedavi amaçlı kullanıldığını aktaran Irmak, kaparinin bezelye büyüklüğündeki tomurcuklarının protein, vitamin, mineraller ve hardal yağı yönünden oldukça zengin olduğunu kaydetti.
Bölgede kendiliğinden yetişen kaparinin çok fazla güneş isteyen bir bitki olduğunu belirten Irmak, "Bölgemizde sıcaklık oranı yüksek ve nem az olduğu için rahatlıkla yetiştirilebilir. Mardin'de kırsal ve çorak alanlarda yetiştirilmesi için proje çalışmalarına başladık. Savur ilçesi Dereiçi köyünde kurulan fabrikada yöreden toplanan kapariler işleniyor. Daha sonra İspanya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine gönderiliyor. Ortalama her yıl 70-80 ton kapari ihracatı gerçekleştiriliyor. Kilosu 1 ile 2 dolar arasında alıcı buluyor. İşlendiğinde ise 4 ile 5 dolardan satılıyor." dedi.
Avrupa ülkelerin mutfağının vazgeçilmez yiyeceği arasına giren kapari bitkisinin yaklaşık 420 çeşit yemekte kullanıldığını ifade eden Irmak, kapariyi keşfeden İspanyolların bu bitkiyi devlet korumasına aldığını aktardı.
Türkiye'de ise bol miktarda yetişmesine rağmen yeterince tanınmadığını dile getiren Irmak, "Ülkemizde yaygın bir şekilde tüketimi olmayan kapari yalnız büyük kentlerimizin süper marketlerinde, ithal kavanozlarda karşımıza çıkıyor. Devletin vereceği destekle kapari yetiştiriciliği yapılabilir. Ayrıca burada kurulacak fabrikalarda birçok gencimize iş istihdamı oluşturulabilir." diye konuştu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum