18 Haziran 2009

Kart aidatlarının kalıcı olmasına tüketiciler tepkili

http://medya.zaman.com.tr/2009/06/18/kredikarti1.jpg
Mahkemelerin verdiği iptal kararlarıyla tartışmalı hale gelen kredi kartı aidatının her yıl alınmasını öngören tasarı tepki çekti. Tüketici örgütleri, aidatların üç yılda bir alınmasını beklerken gündeme gelen sürpriz düzenlemeyle vatandaşın oyuna getirildiğini savunuyor.

Tüketici Vakfı Başkanı Bayram Kısıklı, kalıcı aidatı kabul etmelerinin mümkün olmadığını, Meclis'teki görüşmeler sırasında ilgili komisyonlara itirazlarını yapacaklarını söyledi. Vakıf, eğer sonuç alamazsa meydanlara çıkarak sesini duyuracak. Tüketiciler Birliği Onursal Başkanı avukat Bülent Deniz ise milyonlarca tüketiciyi ilgilendiren konuyla ilgili sessiz kalmayacaklarını belirtiyor. Bu çerçevede, TBMM Başkanı Köksal Toptan'dan randevu alındı. Taslağın hazırlık aşamasında komisyon çalışmalarında bulunmak isteyen tüketici örgütleri, bununla da yetinmeyecek. TBMM Sanayi Komisyonu Başkanı Soner Aksoy'a aidatlarla ilgili ayrıntılı brifing verilecek. Mevcut durumda bankaların büyük çoğunluğu kredi kartından yıllık 35 TL aidat alıyor. Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı tartışılmaya devam ediyor. Tasarıyla ilgili ayrıntıları Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince birlikte açıklamıştı. Düzenleme, kredi kartlarının yıllık kart kullanım bedelinin her yıl alınmasını öngörüyor. Buna göre, kullanım limiti 3 bin 500 liraya kadar olan kredi kartları için yıllık aidat 35 liraya kadar, 3 bin 500 ve üstü için ise limitin yüzde 1'ini geçmeyecek. Yeni düzenlemenin yasalaşmasıyla birlikte vatandaşın cebinde bulunan 43 milyon 781 bin 340 karttan bankaların kasasına 1 milyar 532 milyon TL girecek. Bu rakam, bankaların en az 35 TL aldığı durumda ortaya çıkan miktar. Yüksek limitli kartlardaki kart ücreti arttığında bu rakamın 2 milyar TL'yi bulması bekleniyor.

ÜÇ YILDA 1 DEFA ALINMASI BEKLENİYORDU

Düzenlemede kart aidatlarının mecburi hale getirilmesinin benimsenmesi şaşkınlığa yol açtı. Şaşkınlığın temel sebebi nisan ayında Başbakanlık'a sunulan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı'nda yer alan ibarelerden kaynaklanıyordu. Taslakta 'kredi kartlarının kart ücretleri 3 yılda bir alınacak' ibaresi yer alıyordu. Sanayi Bakanlığı'nın hazırladığı taslakta kredi kartı ücretlerinin üst limiti ise Merkez Bankası'nca belirlenecek' denilmişti. Böyle bir düzenlemeye gidilecek olması, tüketici cephesinde sevinçle karşılanırken vatandaşlarda 'kredi kartı aidatından kurtuluyoruz' umudunu doğurmuştu. Ancak geçtiğimiz günlerde açıklanan kredi kartlarıyla ilgili yeni kanun tasarısı hayal kırıklığına yol açtı. Sanayi Bakanlığı'ndan bir yetkili, aidatı kalıcı hale getiren düzenlemenin daha önce tüketicinin lehine yapılan taslak çalışmayı da rafa kaldırdığına dikkat çekti. Tüketiciler Birliği Onursal Başkanı Avukat Bülent Deniz, aidatlarla ilgili iptal kararlarına dikkat çekiyor. Konuyla ilgili ilk davayı 2007 yılı Ocak ayında açtığına dikkat çeken Deniz, Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin 'kart ücreti yasaya aykırıdır' kararı verdiğini hatırlattı. Deniz, bankaların kart ücreti ile haksız kazanç elde ettiğini düşünüyor: "Finans kuruluşlarının bilançolarının faaliyet dışı gelirler kaleminin önemli bir kısmını kart aidat gelirleri oluşturuyor. Onun için bu kazançtan vazgeçmek istemiyorlar." Tüketici Vakfı Başkanı Kısıklı da söz konusu düzenlemede kredi kartı borcunu ödeyemeyenler için getirilen ödeme kolaylığını takdirle karşıladıklarını ancak aidatın mecburi hale getirilmesiyle bankaların 'bir verirken bin aldığını' savunuyor.
http://medya.zaman.com.tr/2009/06/18/kart.jpg
Tüketiciler Derneği Finans Komisyonu Başkanı Sefa Kabaalioğlu, yeni düzenlemenin Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Yeni Tüketici Kanunu Tasarısı'na tamamen aykırı düştüğünü ileri sürdü. Düzenlemenin kredi kartlarının maliyet kriterini de ortadan kaldırdığının altını çizen Kabaalioğlu, bin lira limitli bir kart için 35 lira alınırken 10 bin lira limitli bir kart için 100 lira kart ücreti alınmasının izah edilebilir bir tarafı bulunmadığını kaydetti.
ZAMAN
HÜSEYİN SÜMER ANKARA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum