24 Haziran 2009

Kredi kartı aidatından vazgeçiliyor

http://image.haber7.com/haber/haber7/photos/267920081020033723707.jpg
Hükümet, hem vekillerinin itirazı hem de muhalefetle sağlanan uzlaşma nedeniyle, kredi kartından 35 TL yıllık alınması hükmünden vazgeçiyor.

YURDAGÜL ŞİMŞEK'in haberi

Hükümet hem kendi vekillerinin itirazı hem de muhalefetle kart yasasında sağlanan uzlaşmayı bozmamak için kredi kartından her yıl kullanım ücreti alınması hükmünü tasarıdan çıkaracak. Düzenleme, Genel Kurul'da yapılacak.

AK Parti, kredi kartı borçlularına ödeme kolaylığı getiren yasal düzenlemenin "kredi kartı yıllık aidatına" ilişkin hükmünde geri adım atıyor.

Tüketici sivil toplum kuruluşlarının tepki gösterdiği düzenlemeye muhalefetten sonra AK Parti içinden de itirazlar geldi. AK Parti yönetiminin de hem itirazlar hem de Meclis’te muhalefet ile sağlanan "uzlaşma"yı bozmamak için Genel Kuruldaki görüşmelerde söz konusu düzenlemeyi tasarıdan çıkarma kararı aldığı öğrenildi.

SERT TARTIŞMALAR YAŞANDI

Tasarının TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu’ndaki görüşmelerinde CHP’li üyeler tasarıda bazı değişikliklere gidilmesi gerektiğini; örneğin, kredi kartlarından aidat alınması hükmünün tasarıdan çıkarılmasını istediler.

Ancak CHP’lilerin bu konuda verdikleri değişiklik önergesi reddedilmişti. Tasarı, komisyondan "borcun asgari ödeme tutarı ve kredi kartı kullanım bedeli" maddelerine yönelik sert tartışmalar arasında kabul edilmişti.

İKİ TAKSİT GECİKME HAKKI

Komisyonda kabul edilen tasarı ile borcun asgari ödeme tutarını Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Hazine Müsteşarlığı ve Merkez Bankası’nın olumlu görüşünü alarak yüzde 40’a çıkarmaya ya da yüzde 20’ye indirmeye yetkili kılındı.

Tasarının ilk halinde yeniden yapılandırmadan yararlanana bir yıl içinde borcunu 15 gün geciktiren vatandaşın tüm haklarını kaybetmesine ilişkin düzenleme, komsiyonda değiştirildi. Böylece altı aylık vade de dahil olmak üzere kabul edilen taksit planına göre bir yıl içerisinde üç taksitin ödenmemesi halinde, sağlanan haklar ortadan kaldırılabilecek.

Tasarıyla yıllık kullanım bedeline ilişkin, 3 bin 500 TL’ye kadar kullanım limiti kredi kartları için 35 TL’ye, 3 bin 500 TL ve daha fazla bir tutarda kullanım limitli kredi kartları için limitin yüzde 1’ini geçmeyecek şekilde bankalar tutar belirleyecek. Bu düzenlemeyle Hükümet, kredi kartı kullanım bedelinin kaldırılmasına ilişkin mahkeme kararları dahi aldıran tüketicinin talebine kulak tıkadığını da ortaya koydu.

Ayrıca, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketici ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan yeni tüketici yasa taslağında kredi kartı kullanım bedelinin üç yılda bir alınması şeklinde tüketicinin lehine tutumu benimsemek yerine senelik almayı tercih edilmedi.

AK PARTİ DE RAHATSIZ

Ancak, "kredi kartı yıllık aidatı"na ilişkin düzenleme AK Parti’de de sıkıntı yarattı. Çok sayıda AK Parti’li vekil grup yönetimine bu konudaki itirazlarını iletti. Kart parasının hiç alınmaması ya da bir kereye mahsus alınması konusunda düzenleme yapılmasını istedi. Bunun üzerine AK Parti grubu bir çalışma başlattı.

Muhalefet de söz konusu hükmün tasarıdan çıkarılmaması durumunda engelleme yapabileceği mesajı vermesi üzerine AK Parti yönetinin, Genel Kuruldaki görüşmelerde, bu hükmün önerge ile tasarıdan çıkarılması konusunda karar aldığı öğrenildi.

Bankacılar ise aidatın alınması gerektiğini söylüyor. Türkiye Bankalar Birliği yaptığı açıklamada aidatın gerekliliğini savunmuştu.

Radikal

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum