5 Haziran 2009

Rehberler Mardin'i Turistlere Yanlış Tanıtıyor

İnanç ve Kültür Turizmi Kapsamında Son Yıllarda Önemli Bir Ziyaretçi Potansiyeline Sahip Mardin'de Şehrin Tarihini Bilen Rehber Sıkıntısı Yaşanıyor.
http://www.mardinlife.com/haberler/resimler/mardinlifeturist.jpg
İnanç ve kültür turizmi kapsamında son yıllarda önemli bir ziyaretçi potansiyeline sahip Mardin'de şehrin tarihini bilen rehber sıkıntısı yaşanıyor.
Rehberlerin çoğunluğunun cami ve medreselerin tarihini ve isimlerini turistlere yanlış anlattıkları belirtildi.

Şehidiye Camii'ni Ulu Cami, Zinciriye Medresesi'ni ise Kasimiye Medresesi olarak tanıtan rehberlerin, ayrıca ücret ödememek için turistleri müzeye bile götürmedikleri iddia edildi.

Cam filmi ile meraklı gözlerden kurtulun

Mardin Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Mehmet Fidan, son yıllarda turizm alanında önemli gelişmeler görüldüğünü ifade ederek, tarihi kenti iyi tanıtacak rehber sıkıntısı yaşadıklarını söyledi.

Ortalama her yıl Mardin'e 700 ile 900 bin arasında yerli ve yabancı turistin geldiğini kaydeden Fidan, "Maalesef turistlerle gelen bazı rehberlerin, 7 bin yıllık tarihi geçmişi bulunan Mardin'i yanlış tanıttıklarını görüyoruz. Özelikle tur operatörleri ile gelen ve turizm rehberi sertifikası olmayan rehberler, turistlere Mardin'i gezdirirken Şehidiye Camii'ni Ulu Cami, Zinciriye Medresesi'ni de Kasımiye Medresesi olarak tanıtıyor. Bir diğer önemli husus ise kente gelen yerli ve yabancı turistlerin Mardin'in tarihini öğrenmek için müzeyi gezmek istemelerine rağmen rehberler sırf ücret ödememek için turistleri müzeyi gezdirmiyor." diye konuştu.

Bu yıl yaşanan turist bolluğu karşısında yüzü gülen esnaflar da rehberlerden şikâyetçi. Mardin'e gelen turistlerin çarşı ve pazarlara götürülmediğinden şikâyet eden esnaflar, rehberlerden biraz daha duyarlı olmalarını bekliyor.

Son yıllarda artan turist sayısı karşısında işlerinin açıldığını belirten antika satıcısı Tacettin Toparlı, "Bizim işimiz yazın turistlere antika satmak. Ancak rehberler, turistleri Mardin'de iyi gezdirmiyor. Birkaç tarihi mekânı gezdirdikten sonra şehirden ayrılıyorlar. Mardin, önemli el sanatları yanında antika değerleriyle de meşhur bir kentimiz. Bu yıl kendimizi buna hazırladık. Birçok siparişler aldık. Ürettiğimiz el sanatlarını satmak zorundayız. Rehberlerden, turistleri gezdirirken serbest bırakmalarını istiyoruz." şeklinde konuştu.
www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum