Dünyada her yıl binlerce insan spor yaparken sakatlanıyor. Kimi insan sakatlığın ardından gözünü hastanede açarken, kimi ise hiç umursamadan günlük hayatını sürdürmeye çalışıyor.
Spor yaptığınız zaman olası sakatlıkların önüne geçmek veya tedavi yollarını hiç biliyor musunuz?
İşte en yaygın spor yaralanmaları ve önleme ile tedavi yolları:
1. Diz sakatlığı: Diz yaralanmaları, tüm spor yaralanmalarının yaklaşık yüzde 55'ini kapsar ve ortopedistlerin tedavi ettiği problemlerin yaklaşık dörtte birini oluşturur. Sadece koşucular değil, bisikletçiler, yüzücüler, step aerobik yapanlar, futbol, basketbol ve voleybol oyuncularında da diz yaralanması görülür.
Önleme ve tedavi: Ayakkabılarınızı ve ayakkabınızın iç tabanını düzenli olarak değiştirin, daha yumuşak koşu yüzeyi seçin, egzersizleriniz arasında daha fazla dinlenin. Dizinizi incittiyseniz, en az iki gün egzersiz yapmayın ve iltihap kurutucu ilaçlar kullanın. Çalışmaya tekrar başladığınızda uygun şekilde ısındığınızdan emin olun ve sonra yaklaşık 20 dakika dizinize buz uygulayın.
2. Omuz yaralanmaları: Omuz yaralanmaları, tenis, yüzme, ağırlık kaldırma, voleybolda görülen en yaygın yaralanmalardır. Bu yaralanmalar, omuz çevresindeki kasların ve tendonların aşırı yüklenmesiyle oluşuyor. Belirtileri ağrı, omuzda güçsüzlük, çıkma ve sertliktir.
Önleme ve tedavi: Omuz yaralanmalarını önlemek için sezon başlamadan kaslarınızı güçlendirdiğinizden emin olun. İstirahat edin, yaralanan yere buz ve kompresyon uygulayın. İltihap kurutucu ilaçlar kullanın.
3. Ayak bileği zorlanması: Bu yaralanma basketbol, voleybol, futbol oyuncuları arasında sık görülür. Koşarken, atlarken ya da ani dönüşlerde meydana gelebilir. Zorlanan bölgenin röntgeninin çekilmesi ile muhtemel kırıklar belirlenebilir.
Önleme ve tedavi: Ayak bileğinizi kaldırma egzersizleri yaparak bileğinizi güçlendirebilirsiniz. Lace-up ayak bilekliği kullanmak da faydalı olabilir. Ayak bileği zorlanması istirahat ederek, yaralanan yere buz ve kompresyon uygulayarak ve iltihap giderici ilaçlarla tedavi edilebilir. Ancak ayağınızı bir günden fazla aşırı derecede dinlendirmemelisiniz.
4. Tenis ya da golf ağrısı: Tenis ya da golf oynayanlarda görülen fiziksel zorlama sonucu görülen Ön kol kasları tendonlarının birleştiği noktada iltihap gelişmesine bağlı olarak ağrı ve duyarlık oluşuyor. Bu yaralanmalar, spor yaralanmalarının yüzde 7'sini oluşturuyor.
Önleme ve tedavi: Bu yaralanmaları önlemenin en iyi yolu, ön kolu güçlendirme egzersizleridir. Aynı zamanda, kolunuzun savurma yeteneğini geliştirme ve ön kol kuşağı takmak da faydalı olabilir. Tedavi yolları ise yine istirahat etmek, buz ve kompresyon uygulamak, yaralı kolu yüksekte tutmak, iltihap giderici ilaçlar kullanmak olabilir.
5. Kas çekilmesi: Tam olarak ısınmadan spora başlamak, yorgunluk, esnekliğin olmaması ve zayıflık bu tür kas çekilmelerine neden olabilir. En yaygın kas çekilmesi diz arkasındaki kirişin kesilmesi ve baldırlarda görülmektedir.
Önleme ve tedavi: Kas çekilmesini önlemenin en iyi yolu, egzersiz öncesi ve sonrası uygun esneme hareketleri yapmak ve yorgun olduğunuzda herhangi bir spor yapmamaktır. Birçok kas çekilmesinin tedavisinde istirahat, buz ve kompresyon uygulamak geçerlidir. Kendinizi iyi hissettiğinizde, tekrar egzersiz yapabilirsiniz.
6. Aşağı sırt ağrısı: Bu ağrı atletler arasında oturarak yaşayan ya da aşırı kilolu insanlara oranla daha az yaygın olmasına rağmen, koşucuları, bisikletçileri ve futbolcuları da etkiler. Birçok değişik alt sırt ağrısı varken en yaygın görülen nedeni ise aşırı zorlamadan kaynaklanan ağrılardır.
Önleme ve tedavi: Bazı alt sırt yaralanmaları önlenemezken, spor öncesi ısınma ve esneme hareketleri yapmak yaralanma riskinizi azaltacaktır. Disklerin şişmesi ve siyatik hastalığı tıbbi tedavi gerektiriyor. Basit kas çekilmeleri ya da sırt ağrılarını ise istirahat, buz tedavisi, ilaclar ve hafif esneme hareketleri kendiniz tedavi edebilirsiniz.
7. Alt bacak ağrısı: Kasların iltihaplanmasından dolayı baldır kemiğinizin iç kısmında kendini gösteren ağrıdır. Genelde spor öncesi egzersiz yapmayan kişiler görülür. Ayrıca, yanlış ayakkabı seçimi, çalışmanızı çok hızlı ve agresif yapmanız, sert zeminde atlama veya koşma sonucu da olabilir.
Önleme ve tedavi: Uygun ayakkabı seçerek, esneme ve germe hareketleri yaparak, çarpraz idman ve çok hızlı egzersizden sakınarak bu sorunu kolayca önlersiniz. Tedavi için buz, germe hareketleri ve iltihap giderici ilaçlar en iyi yöntemdir.
8. Kasık zorlanması: Bu durum genellikle basketbol, futbol, voleybol gibi sporlarda koşarken ani yön değiştirme sırasında meydana gelir. Belirtileri, keskin ağrı, şişlik ve bazen uyluk içinde morarma görülür.
Önleme ve tedavi: önlemenin en iyi yolu egzersiz öncesi germe hareketleridir. Ayrıca, kasık kaslarını güçlendirme de yardımcı olabilir. İltihap giderici ilaçlar ile birlikte istirahat etmek ve buz tedavisi en iyi tedavi çeşitidir.
Kendinizi daha iyi hissederseniz germe ve gevşetme egzersizlerine başlayabilirsiniz.
9. Beyin sarsıntısı: Başınıza darbe gelmesi sonucu oluşan beyin yaralanmasıdır. Belirtileri arasında, baş ağrısı, bulantı, denge kaybı, kusma, konsantre olamama ve görme bozukluğu yer alıyor. Beyin sarsıntısı, futbol, boks gibi sporlarda yaygındır, ayrıca kayma ve jimnastikte de görülebiliyor.
Önleme ve tedavi: Beyin sarsıntısını önlemenin en iyi yolu dövüş sporlarından uzak durmaktır. Ancak bu bir çok kişi için geçerli bir seçenek değildir. Başağrınız varsa ağrı kesici alıp dinlenin. Sarsıntının şiddetine bağlı olarak birkaç saat veya birkaç ay spordan uzak durmanız gerekebilir.
10. Aşil tendon iltihaplanması: Ayak bileğinin arkasındaki tendon aşırı kullanıldığında, iltihaplanma ve ağrı oluşur. Bu durum tedavi edilmezse yara kronikleşirek koşmanızı engelleyecek şekilde artar. Bu yaralanma çeşiti koşucular ve atletler arasında görülen en sık yaralanma şeklidir.
Önleme ve tedavi: Baldır kasları için germe ve güçlendirici egzersizler yaralanmanın önlenmesine yardımcı olur. Dinlenme, buz, kompres, ayakları yüksek bir yere koyma ve anti-iltihap tedavisi ile baldır kaslarını güçlendirme en iyi tedavi seçenekleridir. Bacağınız tamamen iyileşene kadar spor yapmayın.
Zaman Online
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum