Son yıllarda hayatımıza iyice yerleşen ve gerçek hayatta gerçekleştirilen birçok aktivitenin kendi üzerinden yapılabilmesine imkan sağlayan internet, her geçen gün biraz daha hayati bir önem kazanıyor.
İnternete girmek için bir bilgisayar, cep telefonu veya benzeri cihazlara sahip olmak yeterli. Ancak bilindiği gibi bazı durumlarda kullanıcılar kendi bilgisayarları yerine bir başka bilgisayarı (mesela internet kafelerde bulunan bilgisayarları) ya da herhangi bir yerde bulunan WiFi noktalarını internete bağlanmak için kullanabiliyor.
Fakat halka açık olan bu tür bilgisayar ve WiFi noktaları konusunda kullanıcıların bir hayli dikkatli olması gerekiyor. Kullanıcıların bu tür bilgisayarlarda ya da WiFi noktalarında kişisel bilgilerini bırakması, üçüncü kişilerin bu kullanıcılara ait şifre ya da diğer benzeri önemli bilgilere erişebilmesine imkan tanıyabiliyor.
Bu galerili makalemizde WiFi noktalarını ya da halka açık bilgisayarları kullanırken neler yapmanız gerektiğini inceleyeceğiz. Böylece üçüncü kişilerin banka ya da diğer şifrelerinize ulaşmasının önüne geçebilme şansına sahip olacaksınız.
'Beni hatırla' özelliğini asla kullanmayın
Ne yaparsanız yapın, ama asla e-posta ya da benzeri hesaplarınıza girerken 'Beni hatırla' veya 'Şifremi Sakla' gibi fonksiyonları kullanmayın. Çünkü halka açık olan bu bilgisayarları sizin ardınızdan başkaları da kullanacaktır ve şifrenizi otomatiğe bağlamanız durumunda sizden sonra bu bilgisayarı kullanacak olan kullanıcılar, şifrelerinizi ve önemli bilgilerinizi kolayca ele geçirebilir. Bu nedenle bu özellikleri asla kullanmayarak hesabınıza girmeniz ve bilgisayarı kapatmadan önce hesabınızdan mutlak suretle çıkış yapmanız (log-out) gerekiyor.
Kişisel bilgilerinizi tutmayın
Halka açık bilgisayarları hemen herkes kullanabildiğinden, size ait kişisel bilgilerin bu bilgisayarlarda bulunmaması güvenliğiniz açısından son derece önemlidir. Özellikle bu tür bilgisayarları kullanırken banka hesaplarınıza kesinlikle girmemenizi öneriyoruz. Bunun yerine hesabınıza kendi kişisel bilgisayarınızdan erişmeniz her zaman için riski en aza indirecektir. Unutmayın, halka açık olan bu bilgisayarlara yüklenen herhangi bir keylogger yazılımı ile klavyede tuşladığınız hemen her kelime ve cümle üçüncü kişilerin eline kolayca geçebilir.
Web geçmişinizi silin
Halka açık bilgisayarları terk etmeden önce kullandığınız web tarayıcının web geçmişini silmenizde fayda vardır. Böylece sizden sonra bu bilgisayarı kullanacak olan herhangi bir kişinin hangi web sitelerini ziyaret ettiğinizi öğrenmesinin önüne geçilebilir.
Etrafınızı kolaçan edin
İnternet kafe ve benzeri yerlerde bilgisayar kullanırken, üçüncü kişilerin de gözü önünde olduğunuzu asla unutmayın. Bu nedenle monitörünüzde görüntülenen ya da klavyenize tıkladığınız tuşların başkaları tarafından izlenebileceğini aklınızdan çıkarmamanızda sonsuz fayda var.
Güvenlik duvarı kullanın
Halka açık olan bilgisayarlarla ilgili önemli uyarılarımızdan sonra şimdi de WiFi noktalarını ele alacağız.
WiFi noktalarından birçok kişi simültane yani aynı anda internete bağlandığından dolayı, bu tip durumlarda da gerekli güvenlik önlemlerini almanız gerekiyor. Kendi kişisel bilgisayarınızı kullanıyor olsanız da, kullandığınız internet bağlantısı halka açık olduğundan, bir takım tedbirleri almanız, sizi güvenlik risklerine karşı da koruyacaktır.
Öncelikle bilgisayarınızda mutlak suretle Firewall yani güvenlik duvarının bulunması gerekiyor (Zone Alarm ve Comodo Internet Security gibi). Bunun yanı sıra bilgisayarınızda kurulu bulunan Windows'un en güncel halde bulunması da oldukça önemli. Örneğin Windows XP kullanıyorsanız, Service Pack 3(SP3)'ü de sisteminize kurmalısınız.
WiFi'ınızı kapatın
WiFi'yı kullanmadığınız durumlarda WiFi'yınızı mutlaka kapalı konumda bulundurmanız gerekiyor. Bunun dışında güvenmediğiniz hiçbir ağa da asla bağlanmayın. Bugün pazara sürülen birçok taşınabilir bilgisayarlarda üzerinde bulunan anahtar sayesinde WiFi bağlantısı kolayca açılıp kapatılabiliyor.
Önemli dosyalarınızı şifreleyin
Eğer WiFi üzerinden herhangi bir yere önem derecesi yüksek olan herhangi bir dosya gönderiyorsanız, bu dosyaları şifrelemeniz güvenliğiniz için oldukça önemli bir adım olacaktır (TrueCrypt gibi).
SSL'in önemi
Eğer WiFi üzerinden banka hesabınıza erişmek zorunda kaldıysanız, gireceğiniz web sitesinin SSL kullanıp kullanmadığına dikkat etmelisiniz. Bunu anlamak için ise adres çubuğuna bakmanız ve ilgili adresin başında 'https://' ibaresini görmeniz yeterli.
Kaynak: www.chip.com.tr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum