5 Temmuz 2009

Çekilen her röntgen filmi, kanser riskini artırıyor

http://medya.zaman.com.tr/2009/07/05/rontgen1.jpg
Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER)Ankara Temsilcisi Gazi Şaşkın, çektirilen her röntgen filminin, genetik hastalıklara ve kansere yakalanma riskini artırdığını söyledi.

Şaşkın, "Zorunlu olmadıkça röntgen çekiminden kaçınılması gerekir. Çünkü çektirilen her röntgen vücuda radyasyon girmesine yol açıyor ve bu radyasyonlar da zamanla kanser nedeni olabiliyor" dedi. Vücudun bir bölgesinin röntgeni çekilirken, diğer bölgelerin radyasyona karşı korunması gerektiğini ifade eden Şaşkın, Türkiye'deki uygulamalarda bu konuya gereken özenin gösterilmediğini vurguladı. Şaşkın, "Röntgen çeken personelin çok iyi eğitilmiş olması gerekir. Özellikle özel sağlık kuruluşlarında görevli personel gerekli eğitimden geçirilmeden işe başlatıldıkları için bazen bir hastanın defalarca röntgenini çekebiliyorlar. Özel sağlık kuruluşlarının çok iyi denetlenmesi gerekir" diye konuştu. Türkiye'deki röntgen cihazlarının kalite sorunu olduğuna da dikkat çeken Şaşkın, devlet ve üniversite hastaneleri dışındaki sağlık kuruluşlarındaki röntgen cihazlarının eski ve standartlara uymadığını iddia etti. İş yoğunluğunun olduğu sağlık kuruluşlarında bir teknisyenin yılda 10 bin röntgen çektiğini anlatan Şaşkın, bu tablonun, teknisyenin maruz kaldığı radyasyonu da tehlikeli boyutlara ulaştırdığını öne sürdü. (ANKA)
www.zaman.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum