1 Temmuz 2009

Dikkat, bu mesaj size de gelebilir

http://medya.zaman.com.tr/2009/07/01/cep.jpg
Emniyet Genel Müdürlüğü, son günlerde sıkça rastlanan kontör dolandırıcıları için uyarıda bulundu.

Hem internetten hem de cep telefonlarına mesaj göndererek yapılan uyarıda, "Sim kartınız kopyalanmış, şahısları yakalamak için çalışma yapıyoruz" ya da "ödül kazandınız" gibi sözlerle kontör isteyen kişilere itibar edilmemesi ve polis merkezine bilgi verilmesi istendi.

Polisin yaptığı uyarıda son dönemde kontör dolandırıcılığı suçunda inanılmaz bir artış olduğu ifade edilerek vatandaşların şu konularda dikkat etmesi gerektiği ifade edildi: "Sizi arayarak; kullanmış olduğunuz cep telefonlarından Emniyet görevlisi, Askeri rütbeli ve Hakim -Savcı konumundaki şahısların eşlerinin rahatsız edildiği, taciz edildiği, kendilerinin bu şahısları yakalamak için çalışma yaptıklarını söyleyerek, telefonunuzun sim kartının kopyalandığını , yüksek miktarda görüşmeler yapıldığını ve bu kişilerin tespitinin yapılabilmesi için kontör göndermelerinin gerektiğini; Sizin ve başka vatandaşlarımızın cep telefonu numaralarını sizin adınıza teröristler kullanıyor ve çok konuşma yapılıyor, size yüklü miktarda fatura gelece,k biz bu şahısları tespit etmek için Türkiye genelinde operasyon yapacağız en yakın bayiye gidin ve size yazdıracağımız cep telefonu numaralarına kontör yükleyin, operasyon bittikten sonra biz size haber vereceğiz, devlet masrafları sana ödeyecek diyerek kontör talep eden; Ayrıca; Cep telefonunuza 'Ödül kazandınız' şeklinde mesaj gönderip mesaj gönderilen kişiyi arayıp ne ödülü kazandığını sorunca 'yüklü miktarda para ödülü kazandığını ancak ödülü alabilmek için 3 adet kontör kartı alıp şifresini göndermesi gerektiği' vb.gibi arayan kişilere itibar etmeyiniz ve en yakın kolluk birimine müracaatta bulununuz."

-İKNA EDİCİ BİLGİ VERİYORLAR-

Bu kişilerin zaman zaman aradıkları kişilere ilişkin kişisel bilgileri çeşitli kaynaklardan(internet, posta ve yakın çevreden) öğrenerek, "Şu anda falanca yerdesin. Dün de bu bölgeden cep sinyalini aldık. İş yerinin adresi, evinin adresi bu. Eğer işbirliği yapmazsan ekip gönderip seni alacağız" gibi bilgiler verdikleri, konuşmanın ikna edici olabilmesi için arka fonda polis telsizi sesi verdikleri, bazen de "Müdürüm, amirim, başkomiserim, komserim" gibi ifadeler kullanarak bir başka kişiye telefonu verdikleri, bu yöntemle de muhataplarını ikna etmeye çalıştıkları belirtildi. İkna edici olabilmek için "telefon numarasını saklamadan" kurbanlarını aradıklarını belirtilen dolandırıcıların, "Polislerin genelde kullandığı numaraların kontörlüsünü alarak, bir aramadan sonra bu numarayı imha ettikleri" belirlendi.

-155'E BİLGİ VERİN-

Bu tip aramalara maruz kalan kişilerin, dolandırıcılara itibar etmeyip durumu Polis İmdat 155 yada en yakın polis merkezine şikayet edilmesi gerektiği vurgulanan uyarıda, emniyet, asker ya da istihbarat teşkilatlarının telefon üzerinden bir soruşturma yürütmediğinin de mutlaka bilinmesi gerektiği ifade edildi.(ANKA)
www.zaman.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum