18 Temmuz 2009

Felçliler için yeni tedavi umudu

http://medya.zaman.com.tr/2009/07/18/felc_b.jpg
Bir mühendis tarafından icat edilen sert eksoskeleton, felçten sonra iyileşme sürecini hızlandırmaya yardım ediyor. Turbo güce sahip olan robot sağlıklı bir insan kolunun hareketlerinin yüzde 95'ini taklit edebiliyor.

Popular Science dergisinde yer alan haberde, çok sert ve kaba görünen bu sağlam robot kollar, hareket kabiliyetini kaybeden felçli hastalar için nazik bir alıştırma imkanı sağlıyor. Eksoskeleton, hasarlı bölgelerdeki gevşekliği toparlamak ve kaslar üzerindeki kontrolü hızlı bir şekilde eski haline getirmek amacıyla beynin sağlıklı bölgelerini eğitmek için tasarlandı. Kullanıcı kollara kayışla tutturuluyor ve beyin hücreleri arasındaki yeni bağlantıları harekete geçirmek için egzersizleri tekrar ediyor.

Robotun fiziksel terapistin yapamayacağı hareketleri yaptığını söyleyen California Üniversitesi'nden robotu icat eden bilgisayar mühendisi Jacob Rosen,"Sanal gerçeklik gözlükleri egzersiz hareketlerini daha cazip hale getirmek için günlük işlerin, görevlerin sahnesini gösterirken, sensörler de hastanın performansını değerlendiriyor ve terapiste hastanın hareket sınırını, kas gücünc ve beyin aktiviteleri hakkında biligi veriyor" diye konuştu. Mühendis Rosen, halen bu tedavi şekliyle San Francisco'da California Üniversitesi'nde 5 hastayı tedavi ediyor.

Zaman Online

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum