16 Temmuz 2009

Hasankeyf, Ankaralı Öğrencileri Büyüledi

Milli Eğitim Bakanlığının Türkcell sponsorluğunda başlatmış olduğu Gönül Projesi kapsamında Ankara’dan Mardin’e gelen öğrenciler Hasankeyf ve Midyat’ı gezdiler.

Milli Eğitim Bakanlığının Türkcell sponsorluğunda başlatmış olduğu Gönül Projesi kapsamında Ankara’dan Mardin’e gelen öğrenciler Hasankeyf ve Midyat’ı gezdiler.

Bir hafta boyunca Mardin’de kalacak olan öğrenciler gezilerinin ikinci gününde Ilısu barajının yapımının bitmesiyle sular altında kalacak olan Hasankeyf antik kenti ile Mardin’in tarihi ilçelerinden olan Midyat’ı gezdiler.

Profesyonel rehberler eşliğinde yapılan gezi Hasankeyf’in tarihi bölümlerinin, Hasankeyf kalesinin ve eski yerleşim yerlerinin gezilmesiyle başladı. Öğrenciler, antik kent içinde bulunan cami, kilise, medrese, ev, saray odaları, şehir sedleri ve benzeri kalıntıları ilgiyle izlediler.

Bu tarihi gezintinin ardından öğrenciler, Hasankeyf’ê farklı bir güzellik katan Dicle nehrinin kıyısında suya girip serinlediler. Dicle nehri üzerinde kurulmuş olan dinlenme alanlarında oturup Hasankeyf’in tarihi ve doğal güzelliklerini izleyen öğrenciler gördükleri manzara karşısında adeta büyülendiklerini belirttiler.

Ete: Hasankeyf’i özellikle gezi programımıza aldık…

Gönül Köprüsü projesi kapsamında Ankara’dan gelen öğrenciler için çok geniş ve anlamlı bir gezi programı hazırladıklarını ifade eden proje İl Koordinatörü Vasi Ete, misafir öğrencilere Hasankeyf’i özellikle gezdirdiklerini kaydetti. Ete, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biliyorsunuz yakın bir gelecekte bu bölgeye yapılacak Ilısu barajıyla yüzlerce medeniyete tanıklık etmiş olan ve birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Hasankeyf antik kenti sular altında kalacak. Bu tarihi hazinemizin Ankaralı misafirlerimiz tarafından da görülmesini istedik.

Bizler, Ankara’dan gelen öğrencilerin sadece şehir merkeziyle sınırlı kalacak bir gezi programının yeterince etkili olamayacağını varsayarak Mardin’i farklı açılardan yansıtacak ilçe ve mekânları da gezi listemize aldık. Hasankeyf de bu yerlerden biriydi.

Dicle üzerinde çay keyfi…

Öğrencilerimizin Hasankeyf gezisinden çok memnun kaldıklarını gördük. Özellikle antik kentin ve yerleşim yerlerinin gezisinin ardından Dicle nehri kıyılarında yapılan su sefası ve nehir üzerine kurulmuş tahtların üzerinde yapılan dinlenme ve çay keyfi öğrencilerin olağanüstü eğlenmelerine sebep oldu.

Dizi mekânları öğrencilerin ilgisini çekti…

Öğrenciler Hasankeyf ziyaretinin ardından Midyat ilçesine geçtiler. Midyat’da, Dayrul Umur Manastırını, Devlet Konukevini, tarihi hanları ziyaret eden öğrenciler, sıla, aşka sürgün, bir bulut olsam ve benzeri dizlerin çekildiği mekânlarda bol bol fotoğraf çektiler. Özellikle genç kızlar Sıla’nın yatak odası ve oturma odasını ilgiyle seyrettiler.

Midyat çarşısını da gezen öğrenciler Ankara’daki yakınlarına hediye etmek üzere çeşitli telkari işlemeleri ve yöresel hediyeler aldılar.
www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum