25 Temmuz 2009

Kadınlarda yüksek tansiyonu düşürmenin yolları

http://medya.zaman.com.tr/2009/07/25/tansiyon.jpg
Spor, diyet ve buna benzer sağlıklı yaşam tarzlarının kadınlarda yüksek tansiyonu düşürebildiği belirtildi.

WebMd isimli sitede yer alan haberde, kadınlarda, yüksek kan basıncı daha fazla ölümlere yol açıyor oluyor. Ancak sağlıklı bir yaşam tarzı ile yüksek kan basıncı riskinin yüzde 80'e varan oranlarda düşürebildiği açıklandı. Yeni bir çalışmada, kadınların uygulayabileceği sağlıklı yaşam tarzları şöyle belirtiliyor: ;Normal kilonuzu korumak; her gün spor yapmak; meyve, sebze ve az yağlı süt ürünleriyle az tuzlu bir beslenme şekli; folik asit takviyesi almak.

Araştırmacılar, ailenizde yüksek tansiyon hastasının bulunmasının, sizin geleceğinizde de olacağı anlamına gelmediğini söylediler.

1991-2005 yılları arasında yapılan araştırmaya katılan, yaşları 27 ile 44 arasında değişen 80 bin kadını kapsayan çalışmadaki kadınların tümü, normal kan basıncı seviyesine sahipti ve çalışmanın başlangıcında kalp, şeker ya da kanser hastalığı yoktu.

14 yıllık çalışma süresince, kadınların 12 bin 319'unda yüksek kan basıncı rapor edildi. Araştırmacılar, 6 sağlıklı yaşam şeklinin yüksek kan basıncı gelişme riskini azalttığını keşfettiler:

1. Sağlıklı bir kilo: Vücut kitle indeksinin 25'den az olması,

2. Günlük egzersiz: Her gün ortalama 30 dakika yoğun spor,

3. Kalp dostu diyet: Meyve, sebze, kuruyemiş ve baklagiller, az yağlı süt ürünleri ve tam tahıllar bakımından zengin, ancak çok az tuz, tatlandırılmış içecekler ile işlenmiş kırmızı et içeren beslenme uygulanmalı,

4. Alkol kullanmamak,

5. Haftada en az bir kez uyuşturucu etkisi olmayan ağrısı kesiciler kullanmak,

6. Günlük 400 mikrogram folik asit takviyesi almak.

Çalışma, bu 6 sağlıklı yaşam tarzı faktörlerini uygulayan kadınlarda yüksek kan basıncı gelişme riskinin yüzde 80 daha az olduğunu gösterdi.

Sağlıklı yaşam tarzları arasında vücut kütle indeksinin yüksek kan basıncı riskinin en güçlü belirleyici olduğunu söyleyen araştırmacılar, eğer tüm kadınların vücut kütle indeksi 25'in altındaysa yeni yüksek tansiyon vakalarının tahminen yüzde 40'ının önlenebildiğini açıkladılar. Obez kadınlarda ise (vücut kütle indeksi 30 ve üzerinde olanlar) yüksek tansiyon riskinde çok az bir azalma olduğu kaydedildi.
Zaman Online

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum