16 Temmuz 2009

MARDİN SABANCI MÜZESİNE KAVUŞUYOR

Mardin’e, Hacı Ömer Sabancı Vakfı’nın katkılarıyla yapılacak müze için eski Vergi Dairesi Binası’nın restorasyon işlemleri 1 Ekim’de bitiyor. Mardin Gül Mahallesindeki`daki eski Vergi Dairesi Binasının VAKSA tarafından Sakıp Sabancı Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi`ne dönüştürülmesi çalışmaların 1 Ekim’de bitirileceği belirtildi 1 Ekimde tamamlanacak “Sakıp Sabancı Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi” yaklaşık 3,5 milyon YTL’ye mal olacağı belirtildi.

Müze restorasyon koordinatörü Yüksek Ressam Sami Altunbaş “Mardin eski hükümet konağı mevkiinde bulunan tarihi askeri süvari kışlası restorasyonu 1 eylül 2008’ de Ömer sabancı vakfı tarafından Mardin valiliğiyle yapılan protokol sözleşmesiyle restorasyon çalışmalarına başlandığını çalışmalarının son noktasına geldiğini söyledi.

1 Ekim’de yapılacak olan açılışta çalışmaların büyük bir kısmını bittiğini ifade eden Müze restorasyon koordinatörü Yüksek Ressam Sami Altunbaş, bütün eserlerimiz Eylül’ün ortalarına doğru yerleştireceğiz. Sakıp Sabancı Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galeresi’nin 1 Ekimde açılış yapılacak. Açılışa Güler Sabancı, Dilek Sabancı ve büyük bir ihtimalle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’de katılacak.” Dedi.

Müze hakkında bilgi veren Altunbaş “ Osmanlı padişahlarından II. Abdülhamit döneminde, zamanın Diyarbakır Valisi Hacı Hasan Bey tarafından Askeri Süvari Kışlası olarak yaptırılan binanın restorasyonu 3,5 milyon YTL`ye mal olacağı tahmin ediliyor.

Müze İki kattan oluşuyor. Giriş Katı Kent Müzesi olarak Mardin valiliği tarafından seçilmiş eserler sergilenecek. Al katta ise Sanat galeri olarak kullanılacak. Oraya da sabancılar tarafından İstanbul’dan ve başka yerlerden getirilen eserler serinlenecek. Restorasyon çalışmalarında içyapıya dokunmadık. Taşları yerinden çıkarttık temizledik ve tekrar yerleştirdik. Dışarıda ve zeminde Mardin’e Özgü taşlar kullandık. Mardin Yapısına uygun hareket ettik. Bir tanesi 22 bin Avro olan 4 adet klima yerleştirdik. Eylülün ortalarında getirilecek Bütün eserler bu klimalarla nem oranı koruyarak zarar gelemsini engelleyecek.

İç ve dış olmak üzere yapılın bütün bu çalışmalar, Mardin’e geçmişte yapılan çarpık yapılaşma sonucu tarihi dokunun bozulması nedeniyle yapılan restorasyon çalışmalarını tetiklemiştir.” Diye konuştu.

MARDİN’E DÜNYA STANDARTLARINA UYGUN MÜZE

12 bin yıllık tarihi ile birçok medeniyete ev sahipliği yapan Mardin’e yakışır bir müze yapmak için dikkatli çalıştıklarını belirten Altunbaş , “Genel olarak yapının proje çalışmalarını Mimar Metin Keskin tarafından yapıldı. Anıtlar yüksek kurulu tarafından onaylanarak Mardin’e dünya standartlarına uygun müze yapımına başladı. Yapının genel olarak, Rolevelerinin hazırlanması fotoğraf envanterinin oluşturulması kullanılan orijinal malzemelerinin tespiti ve çevreyle olan bağlantılarına araştırılaşmasının yapılmasını dikkate aldık.” dedi

Altunbaş "Müze Şehir" Mardin'de "SİT" alanı içerisinde ve şehir merkezinde bulunan tarihi yapının VAK-SA Vakfı imkânı ve destekleriyle restorasyonunun gerçekleştirilerek çok önemli ihtiyacı karşılayacak olan "Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi"ne dönüştürülmesi, Mardin'in özgün özellikler içeren kentsel kimliğinin yeniden ortaya çıkarılması çalışmalarına anlamlı, önemli ve örnek bir katkı sağlayacak, destek verecektir.” Diye sözlerini sürdürdü
www.habermardin.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum