1 Temmuz 2009

Sıcak havalarda serinlemek için neler yapabiliriz?

http://medya.zaman.com.tr/2009/07/01/sicak.jpg
Yaz mevsimi ile birlikte artan hava sıcaklığının ve güneşin olumsuz etkilerinden korunmak için Mayo Clinic uzmanları, alınması gerekli tedbirlere ilişkin şu bilgileri verdi.

Sıcak hava vücudunuzu nasıl etkiler?

Sıcak havada egzersiz ve spor yapmak kalbinize ve akciğerlerinize ekstra stres yükler. Hem egzersiz hem de hava sıcaklığı vücut sıcaklığınızı artırır. Sıcağı dağıtmak için daha fazla kan cildinizde dolaşmalı. Bu kaslarınız için daha az kan bırakır, kalp atışınız hızlanır.

Normal koşullar altında, cildiniz, kan damarlarınız ve terleme seviyesi sıcağa göre ayarlanıyor. Fakat, bu doğal serinletme sistemi, uzun süre çok yüksek sıcağa ya da neme maruz kaldığınızda çalışmıyor. Bu durumda, sıcak krampları, güneş çarpması gibi sıcağa bağlı hastalıklar görülüyor.

Sıcaktan dolayı oluşan hastalıklardan nasıl kaçınabiliriz?

Sıcak havalarda serin kalmak için bu basit önlemleri aklınızda tutun:

Spor yaparsanız çok yavaş hareket edin: İçerde ya da daha serin havada egzersiz yapmaya alıştıysanız önce kolaydan başlayın. Vücudunuz sıcağa alışana kadar aşamalı olarak çalışmanızın süresini ve yoğunluğunu artırın. Kronik tıbbi durumunuz varsa ya da tedavi görüyorsanız, ilave önlemler almanız gerekip gerekmediğini doktorunuza sorun.

Bol bol sıvı tüketin: Vücudunuzun terleme ve yeterli hidrasyona bağlı olarak kendini soğutma yeteneği var. Çalışırken susuzluk hissiniz yoksa bile bol bol su için. Bir saatten uzun süre ve yoğun egzersiz yapacaksanız su yerine sporcu içeceklerini tercih edin. Bu içicekler vücudunuzun terlemeyle kaybettiği sodyum, klorür ve potasyumu geri verir. Kafein ve alkol içeren içeceklerden uzak durun, çünkü bunlar sıvı kaybını artırır.

Hava sıcaklğına uygun giyinin: İnce ve bol giysiler terin buharlaşmasını artırır ve vücudunuza daha çok hava geçmesine izin vererek sizi rahatlatır, serinletir. Sıcağı emen koyu renkli giysilerden uzak durun. Açık renkli bir şapka güneşe maruz kalma oranınızı sınırlandırır.

Öğlen sıcağından kaçının: Çalışmanızı sabah ya da akşam yapın. Mümkünse gölgede ya da havuzda çalışma yapabilirsiniz.

Güneş kremi sürün: Güneş kremi, vücudunuzun kendisini seritletmesine yardımcı oluyor.

Yedek planınız olsun: Sıcak ve nem hakkında endişeniz varsa, içeride kalın, dışarı çıkmayın. Alışveriş merkezlerinde yürüyebilir veya kliması olan bir binada merdiven inip çıkabilirsiniz.

Sıcağa bağlı hastalık belirtilerine karşı dikkatli olun: Egzersiz yaparken karşılaşabileceğiniz hastalık belirtileri şunlardır: halsizlik, baş ağrısı, kas krampları, baş dönmesi, bulantı ya da kusma, hızlı kalp atışı.

Eğer sıcağa bağlı hastalıktan şüpheleniyorsanız, egzersizi bırakın ve sıcak ortamdan uzaklaşın. Su için cildinizi ıslatın ve vantilatörün önüne geçin. Bir saat içinde kendinizi daha iyi hissetmezseniz doktorunuzu arayın. Ateşiniz 38,9 derecenin üzerindeyse ve baygınlık, sersemlik hissediyorsanız derhal acil tıbbi yardım alın.

Düzenli fiziksel aktivite önemlidir, fakat sıcak havanın sağlığınızı riske atmasına izin vermeyin.

Zaman Online

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum