1 Temmuz 2009

Su israfını önlemenin 7 yolu

http://medya.zaman.com.tr/2009/06/30/su.jpg
Küresel ısınmanın boyutlarının git gide arttığı şu günlerde su tasarrufu yaparak hem kesenize kazanç sağlarsınız, hem de susuz bir yaz geçirmezsiniz.

Reader's and Digest dergisinde yer alan haberde, su israfını önlemenin yolları belirtiliyor:

1. Musluklarınızda sızıntı olup olmadığını düzenli olarak kontrol edin. Damlayan tek bir musluk, yılda binlerce varil suyun boşa harcanmasına yol açıyor.

2. Banyo yapmak yerine duş almak su ve enerjinin tüketimini azaltmanın en basit yoludur. 3 dakika duş alarak, banyo yaptığınızda harcadığınız suyun dörtte birini tüketirsiniz. Daha az akan ekonomik duş başlıkları daha fazla tasarruf sağlar. Eski duş başlıkları dakikada yaklaşık 20 litre su püskürtürken, yeni modeller bu tüketimi dakikada 10 litreye düşürüyor. Yeni modelleri kullanan iki kişilik bir ev yılda yaklaşık 38 ton su tasarrufu yapabilir.

3. Açma- kapama kolu olan duş başlığı sıcaklık ayarını değiştirmeden suyu geçici olarak kapamanızı sağlar. Sabunlanırken ya da saçınızı yıkarken suyun akmasına gerek kalmaz.

4. Artık her evde olması gereken tasarruflu tuvaletler, her sifonu çekişte 6 litre su tüketiyor. Eski tuvaletlerde bu miktar 13,5 litreydi. Eski tuvaletenizi değiştirmek yerine, su tankının içine suyla doldurulmuş plastik soda şişesini bırakarak suyun akışını sorunsuzca kesebilirsiniz.

5. Benzer iklimlerden bitkiler ve yerel bitkilerle bahçe düzeni oluştururken, su tüketimini azaltmak amacıyla daha çok su isteyen bitkileri bir araya toplayın ve sağanak hortumu, minik süzgeç ya da zamanlayıcı kullanın.

6. Traş olurken ya da dişlerinizi fırçalarken musluğunu açık bırakmayın.

7. Bulaşıklarınızı elde yıkadığınızda, akan musluğun altında değil, temiz suyun içinde durulayın.

Zaman Online

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum