4 Temmuz 2009

Uzmanlardan Hamilelere sıcak uyarısı

Mardın Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Dr. Adem Özden, bu aylarda sağlıklı kişilerin bile 11.00-16.00 saatleri arasında doğrudan güneşe maruz kalmalarının sağlık açısından risk oluşturabileceğini belirterek, sıcaktan daha fazla etkilenen hamilelerin, bu saatlerde acil durumlar dışında güneşte kalmamaları gerektiğini söyledi.
http://img.mynet.com/ha3/h/hamile1.jpg
Son günlerde artan sıcaklıklara karşı uzmanlar hamile kadınları uyardı. Mardın Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Dr. Adem Özden, bu aylarda sağlıklı kişilerin bile 11.00-16.00 saatleri arasında doğrudan güneşe maruz kalmalarının sağlık açısından risk oluşturabileceğini belirterek, sıcaktan daha fazla etkilenen hamilelerin, bu saatlerde acil durumlar dışında güneşte kalmamaları gerektiğini söyledi.
http://www.kenthaber.com/Resimler/2006/10/03/00092772.jpg
Bazı hamile kadınların, uyarıları dikkate almadan bilinçsizce hareket edebildiğini ifade eden Dr.Özden “Sıcaklarda nefes alıp verme düzensizleşebilir. Bu yüzden oksijenin yetersiz olduğu kapalı ortamlarda hamile kadınlar fenalık geçirebilir, hatta bayılabilir. Bayılma durumunda kan akışı azalacağı için bebek de olumsuz etkilenir” dedi.

Öğle saatlerinde dışarı çıkan hamile kadınların, aşırı sıcak sebebiyle toplu taşıma araçları ve kapalı ortamlarda baygınlık geçirdiğini dile getiren Özden, , çöl sıcaklarının etkili olduğu bugünlerde hamile kadınları sıcaklara karşı uyararak, `Hamile kadınlar sırt ağrıları, varis, ayaklarda ödem ve terlemeden kaynaklanan mantarlara karşı dikkat olmalıdır` dedi.

YAZ İSHALLERİ UYARISI

Sıcak havalarda hamile bayanların giyim tercihlerini pamuklu ve geniş kıyafetlerden yana kullanmalarını öneren Kadın Doğum Hastalıkları Uzmanı Dr. Adem Özden, `Sıcak havalardan küçük yaştaki çocuk ve yaşlılarla birlikte hamile kadınlarda en çok etkilenenler arasındadır. Hamile kadınlar sıcak havalarda özellikle giyim ve beslenmelerine dikkat etmelidir. Topuksuz, ortopedik ve rahat ayakkabılar tercih edilmelidir. Başta tuz olmak üzere baharatlı, soslu ve en önemlisi az pişmiş etlerden kaçınılmalı, kızartma yerine haşlama türü yiyecekler tüketilmelidir. Çünkü gıdalardan kaynaklanan yaz ishalleri, hamilelerde ciddi sıkıntılar oluşturur` şeklinde konuştu.

Aşırı sıcakların ve nem oranındaki yükselişin hamileler için ciddi anlamda sağlık problemlerine neden olabileceğine dikkati çeken Dr. Özden, `Aşırı terlemenin neden olduğu kızarıklık ve kaşıntı mantara yol açacağı için, sürekli ılık duş almakta yarar var. Güneşin ve sıcağın yoğun olduğu 10. 00 ile 16. 00 saatleri arasında çok zorunlu olmadıkça sokağa çıkılmamalı. Başa şapka takılmalı, yüzün açıkta kalan kısmına 15 ya da 45 faktörlük koruma sağlayan güneşten koruyucu losyon sürülmeli` diye konuştu.

Sıcaklardan korunmak için tercih edilen havuzlarda genelde hijyenik koşullara önem verilmediğini, bu nedenle hamilelerin temiz olduğuna inansalar dahi küçük bir ihtimali de göz önünde bulundurup havuz yerine denize girmelerinin daha doğru olacağını belirten Dr. Özden, `Hamile bayanların fazla güneşin olmadığı saatlerde yüzmelerini tavsiye ediyoruz. Deniz tercih etmeleri veya çok yoğun olmayan havuzları kullanmaları uygundur. Ayrıca yine sabah erken ve akşam saatlerinde çok yorucu olmayacak şekilde uzun yürüyüşler yapılabilir. Aletlerle yapılan su sporları gebeler için tehlikeli olacaktır` dedi.

EN İDEAL SPOR YÜZME

Hamilelikte en ideal sporun yüzme ve yürüme olduğunu, tenis, binicilik, basketbol, voleybol ve bisiklet gibi ani hareket gerektiren ağır sporlardan uzak durmak gerektiğini söyleyen Dr. Özden, hamilelerin, tartışma, stres ve gergin ortamdan uzak durması, ayrıca doktora sormadan hiçbir ilaç almamaları gerektiğini de sözlerine ekledi. Tatilde çok yoğun ve karbonhidrat ağırlıklı besinlerden uzak durulmasını öneren Dr. Özden, `Hayvansal ve bitkisel proteinlerle sebze, meyve ağırlıklı beslenmeye dikkatedilmelidir. Açık büfe olan programlar seçilmesi çok uygun olmayabilir. Ayrıca sık sık ve az beslenmeli, günlük sıvı alımı 3-4 litreye kadar arttırılmalıdır` tavsiyelerinde bulundu.
Nezir Güneş
mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum