9 Ağustos 2009

Bizim ciğerimiz yandı başkalarınınki yanmasın

http://medya.zaman.com.tr/2009/08/09/manset.jpg
Hükümetin Kürt meselesine kalıcı çözüm için başlattığı açılıma şehit yakınlarından da destek geldi. "Bizim ciğerimiz yandı, başkalarınınki yanmasın." diyen şehit aileleri, ülkenin geleceği için acılarını yüreklerine gömmeye hazır olduklarını söylüyor.

Bitlisli şehit er Fevzi Güngör'ün annesi Melike Güngör, "Artık bu çatışmalar olmasın, evlatlarımız ölmesin." derken, İzmir Şehit Aileleri Derneği'nin eski başkanı Yavuz Alphan, konuya duygusal değil, ülke çıkarları açısından yaklaştıklarını vurguluyor: "Vatanımın geleceği için silahı bırakacaksa, dağdakinin yüzünün değiştirilmesine katlanabilirim."

Kürt kökenli olduğunu belirten şehit babası Abdurrezzak Binici, demokratik açılımı 'milletin birliği, beraberliği için gerçekleştirilen bir gayret' olarak tanımlıyor. Açılımı desteklediğini ancak tedirgin de olduğunu dile getiren İzmir Şehit Aileleri İnsan Hakları ve Dayanışma Derneği Başkanı Nurettin Yeşilbağ, bazı olumsuz söylentilerden rahatsız. Bunların başında af konusu geliyor. Affa karşı olduklarını belirten Yeşilbağ'ı, eski başkan Alphan da "Önceki Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer 300 kişiyi affetti. Benim çocuğumu öldüreni, ancak ben affederim." sözleriyle destekliyor. DTP ve terör örgütü elebaşısına tepki gösteren şehit yakınları İçişleri Bakanı Beşir Atalay'a çağrıda bulunuyor: "Bizim de görüşlerimize başvurun."

Şehit yakınları acılarından fedakarlık yaparken siyasetçilerden de soruna hızla bir çözüm bulunmasını istiyor. İzmir Şehit Aileleri İnsan Hakları ve Dayanışma Derneği Başkanı Nurettin Yeşilbağ, "Kan kanla değil, suyla yıkanır. Biz yandık, bundan sonra başkaları yanmasın." sözleriyle duygularını aktarıyor. Diyarbakır Şehit Aileleri Derneği Başkanı Ahmet Büyükburç da Kürt kökenli. Aynı zamanda Yurt-Sav Şehit ve Gazi Aileleri Dernekleri Federasyonu başkanı da olan Büyükburç, "Kürt açılımı yapılacaksa önce bölgede görevli öğretmen ve memurların değiştirilmesi gerekiyor." şeklinde ilginç bir öneri getiriyor. 1940'lardan itibaren Doğu'nun sürgün yeri olarak görüldüğüne dikkat çekerek, bölgede görev yapan kimi memurların halkı hor gördüğünü ifade ediyor. Büyükburç, demokratik açılım yaparken halkın karnını doyurmak için formüller de üretilmesi gerektiği görüşünde. Van Şehit ve Gazi Aileleri Derneği Başkanı Ahmet Baki, bir şehit ağabeyi olarak, yıllardır bölgede çekilen acıyı çok iyi bildiğini vurguluyor. Ahmet Baki, kardeşi İsa'nın Hakkâri'nin Şemdinli ilçesi Yukarı Kayalar köyünde 4 Temmuz 1995 günü çıkan çatışmada terör örgütü PKK'nın roket atışı sonucu şehit olduğunu belirtirken, "İsterim ki benim yaşadığım acıyı başka anne ve babalar yaşamasın. Bu kanın durması gerekiyor." diye konuşuyor. Siirt Şehit ve Gazi Federasyonu Başkanı Kenan Şehitoğlu, ailesinden 11 kişiyi hain teröre kurban verdiğini belirterek, hükümetin Kürt açılımına destek olduklarını vurguluyor. Atılacak adımların somut ve kalıcı olmasını isteyen Şehitoğlu, bölgedeki Kürt halkının bir problemi bulunmadığını, Kürt sorununun da teröristlerin devreden çıkarılmasıyla kendiliğinden çözüleceğini kaydediyor.

BiTLiSLi ŞEHiT ER FEVZi GÜNGÖR'ÜN ANNESi MELiKE GÜNGÖR: Oğlum, 4 yıl İstanbul'da çalıştı. Oradan gelir gelmez ona tam doyamadan askere gönderdim. Askerden sonra belki doya doya öperim dediğim oğlumun cenazesi geldi. Artık bu çatışmalar olmasın, evlatlarımız ölmesin. Bizim ocağımıza ateş düştü başkaları da yanmasın.

ŞEHiT ER MURAT ATSEN'iN BABASI YILMAZ ATSEN: Memlekette ne Kürt'le, ne Türk'le, hiç kimseyle kavgamız yok. Sorun kandırılıp dağa çıkarılanda değil, terör örgütü ve onun uzantılarında. Kürt çocuklarının yakasından düşsünler artık. Öcalan'la bu sorunun çözülmeyeceğini ve onu muhatap kabul etmeyeceğimizi herkes bilsin istiyorum.

ŞEHiT ER FAiK GÖKÇEN'iN BABASI iSMAiL GÖKÇEN: Senelerdir Kürt'üyle, Laz'ıyla, Çerkez'iyle birlikte yaşıyoruz. Onlarla bizim bir problemimiz yok. Açılım denilen şeyin ne olduğunu bilemiyoruz. Biz Öcalan'ı kurtaracak plana karşıyız. Bizim sorunumuz Kürt kardeşlerimiz ile değil Öcalan ve onun gibi düşünenlerle.

ŞEHiT ER UĞUR KURAL'IN BABASI ALi KURAL: Biz kahvelerde, sokaklarda, lokantalarda iç içe yaşıyoruz. Açılım gibi konulara karşıyım. Ortada Kürt sorunu değil, PKK sorunu var. Kürt'ün hakkı ya da Türk'ün hakkı ayrımı yapılamaz. Bu ülkede yaşayan herkesin hakk ı aynıdır. Aynı olmalıdır.

Şırnaklı acılı analar

buluştu: Akan kan dursun

Tunceli'de şehit olan er Burhan Yalçın'ın annesi ile güvenlik güçleriyle girilen çatışmada öldürülen PKK'lı terörist Harfiye Bilgin'in annesi Şırnak'ta bir araya geldi. İl genel meclisi üyeleri ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri tarafından organize edilen görüşmede konuşan acılı aileler, akan kanın durmasını ve sorunun barış içinde çözülmesini istedi.
ZAMAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum