8 Ağustos 2009

Mardinli Gazetecilerin Doğu Anadolu Gezisi Sona Erdi

Zaman Gazetesi ile Mardin Gazeteci ve Yazarlar Cemiyetinin organizasyonunda düzenlenen Doğu Anadolu Bölgesi gezisine katılan Mardinli Gazeteciler, Van ve ilçelerinin tarihi ve turistik yerlerini gezdi.
http://www.mardinlife.com/haberler/resimler/mardinlifevan10k.jpg
Zaman Gazetesi ile Mardin Gazeteci ve Yazarlar Cemiyetinin organizasyonunda düzenlenen Doğu Anadolu Bölgesi gezisine katılan Mardinli Gazeteciler, Van ve ilçelerinin tarihi ve turistik yerlerini gezdi.

Gezi kapsamında Bitlis’ten sonra Tatvan ilçesine geçerek burada Bitlis’in meşhur yemeği olan büryanın tadına bakan gazeteciler daha sonra Edremit ve Gevaş üzerinden Van’a geçti. Tekneyle Akdamar Adası'na geçen gazeteciler, Akdamar Kilisesi Anıt Müzesi'ni gezdiler. Burada gazeteciler bol bol hatıra fotoğrafı çektirirken kilisesinin üzerindeki gravür ve heykeller hakkında yetkililerden bilgi aldılar. Bazı gazetecilerin kilise duvarları üzerindeki kabartma simgeler hakkında detaylı bilgiler alması dikkat çekti.

“MARDİN VE VAN ORTAK KÜLTÜR YAPISINA SAHİP”

Zaman Gazetesi Muhabiri Şeyhmus Edis, Van`ın tarihi dokusuyla beslenen bir şehir olduğunu belirterek, restore edilen Akdamar Adası Kilisesi`nin bu dokuya verilen önemin göstergesi olduğunu söyledi. Kültürümüzün aslında dünyaya beraber yaşamayı öğreten bir geçmişe sahip olduğunu söyleyen Edis, “Van’la ortak yanlarımız var. Biz bu kültürle bugüne kadar gelmişiz. Bu kültürle dünyaya yeniden beraber yaşamayı ancak biz öğretebiliriz. Hiç kimsenin bunu bize öğretecek hali yoktur. Adanın konumu, tarihsel dokusu, farklı kültürlere, farklı zamanlara ve farklı dinlere ait olan eserler halen korunuyor. Bu hoşgörünün ve beraber yaşamanın bir göstergesidir.” şeklinde konuştu.

Toplum olarak özellikle doğu ile batı yaşayan insanların arasındaki karşılıklı ön yargıların kırılması için kültürel gezilerin önemine işaret eden gazetecilerden İletişim Gazetesi sahibi Rıdvan Fidan, “Ön yargıların parçalanması atomun parçalanmasından zordur deniliyor. Ancak bu ön yargılar ancak bu tür gezilerle kırılacaktır. Bütün insanların gelip buraları görmesi gerekir.”ifadesini kullandı.

Van gezisini değerlendiren gazetecilerden Kadir Üründü ise Van`ı bir huzur kenti olarak gördüğünü dile getirerek, farklı kültürleri içinde barındıran, yaşatan ve koruyan bir tarihi kent olduğunu vurguladı. Van’da geziden duyduğu memnuniyeti dile getiren Mardin Gazeteci ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Nezir Güneş, Van’ın tarihi ve coğrafi güzelliklerine hayran kaldığını belirterek, özellikle tarihi yapıtların korunması gerektiğini kaydetti. Van'ın orta büyüklükte, ancak gelişmiş bir kent olduğunu dile getiren Güneş, "Türkiye'mizin batısı ne kadar güzelse buralarda bir o kadar güzel. Daha önce de geldiğim bu şehri çok seviyorum. Farklı kültürleri içinde barındıran ve koruyan bir tarihi kent burası. Bölgeye olan ön yargıların kırılması için bu tür toplantı ve gezilerin daha sık yapılması gerekir" şeklinde konuştu.

Gezi organizasyonunda büyük emeği geçen Zaman Gazetesi Mardin Temsilcisi Mekineddin Aydın’a gazeteciler adına teşekkür eden Güneş, gazeteciler olarak yoğun ve stresli gündem içerisinde fırsat buldukça gerek yurt içi ve gerekse de yurtdışı gezilerinin devam edeceğini sözlerine ekledi.

MURADİYE ŞELALESİ’NDE PİKNİK KEYFİ

Geceyi Van’da geçiren gazeteciler sabah kahvaltısını renkli siması ile tanınan “Bak hele Bak Yusuf Konak” ‘ın yerinde yaptıktan sonra ilk olarak Van Kalesi'ni gezdi. Urartulardan kalma kaleyi gezen gazeteciler burada Mardin kalesinin ihtişamını dile getirerek Mardin kalesinin turizme kapalı olmasına tepki gösterdiler.

Türkiye’nin en büyük şelalesi olan Muradiye ilçesin geçen gazetecilere burada Mardin Life Dergisi Yayın Kurulu üyesi olan Van 100.Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı olan Abdulbaki Güneş karşıladı. Gazetecilere ızgarada pişirdiği yemeği ikram ettikten sonra Muradiye Şelalesini gezdiren Güneş, Van Gölü`nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayabilen tek tür olan inci kefali balığının Erciş ilçesine bağlı Deliçay`ın yataklarına akın eden milyonlarca inci kefali, daha kolay üreme dönemi geçirebilmek için şelale ve derelerdeki engelleri zıplayarak geçmesini anlattı. Güneş, balıkların yumurtalarını daha güvenli bir yere bırakabilmek için suyun tersine yaptığı bu göç, ilginç görüntüler oluşturduğunu kaydetti.

Gazeteciler, Muradiye’den sonra Erciş İlçesine geçerek burada Özel Serhat Kolejinin temel atma törenine katıldılar. Burada Ercişlilerle bir süre sohbet etme imkanı bulan gazeteciler daha sonra ilçenin tarihi ve turistik mekanlarını gezdi. Van Gölüne hakim bir noktada yeşillikler içinde yapılan parkta kırtlama çay içme keyfini de yaşayan gazeteciler burada ilçenin altyapısının AB standartlarında olmasından dolayı belediye başkanına teşekkür ettiler.

Gazeteciler, Erciş’den sonra Ahlat ve Adılcevaz ilçelerinin tarihi ve turistik mekanlarının yanında Van Gölü sularında yüzme keyfini de yaşadılar.

Öte yandan Bitlis-Van ve Bitlis-Siirt arasındaki yolun bozuk olmasından dolayı tepki gösteren gazeteciler, her üç ilin milletvekili ve yetkililerden bu yola gereken hassasiyeti göstermelerini istediler.

TÜRKİYE, VAN GÖLÜ’NE YANSIDI

Bu arada gazetecilerin Akdamar gezisi esnasında Van Gölünde güneşin batısı ile ortaya çıkan Türkiye haritası dikkat çekti. Van’da gün batımı sırasında güneşin son ışıklarıyla kızıllaşan gökyüzünden Türkiye haritasını andıran bulutların oluşması, turistleri büyüledi. Güneşin en güzel doğup, battığı yerlerden biri olarak bilinen Van Gölü sahilleri, gerek yaz, gerekse kış mevsiminde romantik görüntüsünden bir şey kaybetmiyor. Ünlü roman, senaryo ve öykü yazarı Yaşar Kemal’in överek, "Van Gölü’ndeki mavilik hiçbir gölde ve denizde yoktur" dediği göl, akşam saatlerinde izlenmeye değer bir manzara oluşturuyor.

Turlarıyla Van’a gelen ve buradan Bitlis ve ilçelerine geçen çoğunluğu yerli turistlerin oluşturduğu gruplar Akdamar Adasında güneşin batışını izlerken ortaya çıkan Türkiye haritası herkesi büyüledi. Turistler özelliklede fotoğraf makinesi ve kamera işlevini de gören cep telefonlarıyla güneşin batışı ile ortaya çıkan Türkiye haritasını çekmek için birbirileri ile yarıştı. Akşam saatlerine doğru kızıl bir renk alarak ufuktaki bulutların arasına gömülen güneşin bulutlara yansıması ile oluşan Türkiye Haritası Van Gölüne ayrı bir güzellik kattı.
Muradiye Şelalesinde piknik keyfi
Muradiye Şelalesi üzerindeki köprü
Muradiye Şelalesi üzerindeki köprü
Van Gölünde yüzme keyfi
Van Gölünde güneşlenme keyfi
Van Kedisi gazetecilerin ilgi odağı oldu
Van Kalesi
"Bak hele bak Yusuf Konak"ta Van kahvaltısı
Van Gölünde tekne Gezisi
Akdamar Adası
Akdamar Kilisesi
Tekne Gezisi
Van Gölü sahil yolu
Nemrud Gölü
Türkiye Haritasının Van Gölüne yansıması
Muradiye Şelalesi
Van Gölü sahil yolu
Nemrud Gölü
www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum