Amerika, Hollanda, İsveç, Japonya, İngiltere, Almanya gibi ülkelerle Türkiye'nin farklı bölgelerinden gelen ziyaretçiler Mardin'de en az bir hafta kalarak kentteki tarihî ve turistik mekânları gezme imkanı buluyor. Son 5 yılda 3 milyon turistin Mardin'i ziyaret etmesi yatırımcıların iştahını kabarttı. Kentte 5 yıl içinde 5'i butik olmak üzere 7 otel hizmete açılırken, bu yıl Kosifler Şirketler Grubu 15 milyon dolarlık yatırımla Hilton Oteli'yle birlikte alışveriş merkezinin temelini attı. Kente gelen bazı turizm yatırımcıları ise butik otel açmak için tarihi evlerin envanterini çıkarmak için araştırma başlattı.
Otellerde doluk oranının yüzde 100'lere ulaşması otel sahiplerini farklı arayışlara yöneltti. İki yıl önce Mardin turizmini keşfeden işadamı Mehmet Yay ve kardeşleri 11 milyon dolara mal olan 230 yataklı Yay Grand Oteli hizmete soktu. Otelde rezervasyonlar ekim ve kasım ayına kadar dolu olunca bu yıl içinde 200 yataklı ek binanın temelini attı. Yaklaşık 5 milyon dolara mal olacak olan ikinci otel için 1200 kişilik kongre salonu, seminer ve balo salonu olmak üzere 200'er kişilik üç ayrı salon yaptırıyor. Mehmet Yay, Mardin'de turizm alanında önemli gelişmeleri yaşandığına dikkat çekerek, yatırımlarını turizme yönelik yaptıklarını söyledi.
Mardin Valisi Hasan Duruer, şehrin turizm potansiyelini keşfeden yatırımcıların otel açmak için sıraya girdiğini söyledi. Bölgede yaşanan huzur ve güven sayesinde kente olan ilginin de her geçen gün arttığına dikkat çeken Duruer, "Her yıl ortalama 500 ile 700 bin yerli ve yabancı turist kentimizi ziyaret ediyor. Artan turizm potansiyeli karşısında yapılan yatırımlarla birçok gencimize iş alanı oldu. Geçmişte işsizlik yüzünden çalışmak için batıya giden gençler, artık kendi memleketlerine dönerek, burada çalışmaya başladı. İki yılda Mardin'e turizm alanında 25 milyon dolarlık yatırım yapıldı. Bu yıl bu sayı 1.5 milyon turistin gelmesini bekliyoruz. Ramazan ayında bile kentimiz turist akınına uğruyor. Çok şükür otellerimizdeki doluluk oranı yüzde yüzlere ulaştı. Bizim hedefimiz 5 yılda 10 milyon turisti Mardin'e çekmektir." diye konuştu.
Mardin esnafının umudunu turizme bağladığını ifade eden Mardin Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı M. Ali Tutaşı da şunları söyledi: "Türkiye'yi sarsan ekonomik kriz yüzünden esnafımız zor günler geçirdi. Çok şükür bu yıl turizmde yaşanan canlılık esnafın yüzünü güldürüyor. Ramazan ayında bile kentimiz turist çekiyor. Turizm sayesinde Mardin ekonomisinde bir canlanma yaşanıyor."
Mardin'de faaliyet gösteren bazı butik otellerle yer bulmak oldukça zor. 800 yıllık tarihî Artuklu Kervansaray Butik Otel'in sahibi Sabahattin Evrensel, 120 odalı otellerindeki rezervasyonların ekim ve kasım ayına kadar dolu olduğunu belirtti. Evrensel, "Bu yıl beklentinin üzerinde turist geldi. Ramazan ayında bile turist bereketi yaşanıyor. Özellikle deniz kenarından bıkan turistler tarihi mekânlara yöneldi. Bazen gelen turistleri başka otellere yönlendiriyoruz. Artan turizm potansiyeli nedeniyle tarihi evlerin fiyatı da ikiye katlanıyor. İkinci butik otel açmak istiyoruz. Ancak tarihi evlerin fiyatı 1.5 ile 2 milyon TL'ye yükseldiği için girişimlerimiz sonuçsuz kalıyor."
Mardin'de yaşanan huzur ve güvenin ardından turizmde patlama yaşandığını belirten Erdoba Konağı yöneticisi Bülent Sümer ise "Eylül ve ekim aylarında tamamen kasım ayında ise yüzde 70 oranında rezervasyonlarımız dolmuş durumda." dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum