31 Ekim 2009

Aynı Aile Arasındaki 30 Yıllık Kan Davası Barışla Sonuçlandı

Mardin Merkeze bağlı Yalım Beldesinde Daşi Aşiretine mensup Çırık ailelerinin 30 yıldır devam eden kan davası barışla sonuçlandı.

Mardin ve ilçelerinde geniş bir nüfusa sahip Daşi Aşireti’nden iki aile arasındaki kan davası Süleyman Çelik ve Mardin Valisi Hasan Duruer’in araya girmesi ile barışla sonuçlandı.

Aşiret büyüklerinin yanında Mardin Valisi Hasan Duruer’in araya girmesiyle 30 yıl önce yaşanan olayda hayatını kaybeden Büneyya Cırık’ın oğlu Ramazan Cırık ve Hatip Cırık el sıkışarak barıştı. İki taraf arasındaki barışın sağlanması için büyük çaba sarf eden Daşi Aşiretinin ileri gelenlerinden Süleyman Çelik’in uğraşlarının sonuç vermesi ile Yumurcak Köyünde Barış Sofrası kuruldu.

Barış yemeğine Vali Hasan Duruer, Mardin Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, Kızıltepe Kaymakamı Osman Tunç, İl Müftüsü Mehmet Kızılkaya, Mardinspor Başkanı Tekin Alkan ile aşiret mensupları katıldı.

Barış yemeğinin ardından iki aile mensuplarının kucaklaşmasını sağladıktan sonra bir konuşma yapan Vali Duruer, kan davası ve kavgaların çağın gerisinde kaldığını dikkat çekti. 'Bu çağda böyle olayların yaşanıyor olmasından dolayı yaşadığı üzüntüyü dile getiren Vali Duruer, “Böyle şeylerin yaşanması bizim için üzücüdür. Bu bizlerin eksikliğidir. Bu eskiden yaşanmış bir olay bundan sonra yaşanmamasını diliyorum. Herkesin kardeşçe yaşamasını diliyorum. Katkısı olan tüm arkadaşları kutluyorum."dedi.

Mal için, mülk için kavga etmenin kırgınlık ve kavga yaratmanın anlamsız olduğuna vurgu yapan Vali Duruer, “Mal sahibi, Mülk sahibi, hani bunun ilk sahibi” diyor Yunus Emre. Kavgaları, kan davalarını hayatımızdan silmemiz lazım. Birbirimizi dünya malı için kırmanın anlamı yok. Bu topraklar hepimize yeterli. Ölünce hepimiz eşit oluyoruz. Kimse öbür dünyaya bir şey götürmüyor. Barış içinde kardeşçe yaşamanın insana verdiği huzurun değerini unutmayalım. Yöremizde büyük problemli kan davaları var. Uzun yıllar devam etmiş ve insanların ölümü ile sonuçlanmış davalar var. Biz tüm davaların artık sona ermesini istiyoruz."şeklinde konuştu.

Aşiret büyüklerinden Süleyman Çelik ise 30 yıl önce meydana gelen ve Büneyya Çırık’ın hayatını kaybetmesine sebep olan kan davasının barışla sonuçlanmasının kendilerini mutlu ettiğini söyledi. İl Müftüsü Kızılkaya ise dua okuyarak barışa el uzatanları tebrik etti.

Mardin merkeze bağlı Yalım Beldesinde 30 yıl önce Daşi Aşiretine Mensup Çırık ailesi içinde arazi anlaşmazlığı yüzünden çıkan kavgada Büneyya Çırık (50) hayatını kaybetmiş, katil zanlısı Hatip Cırık ise tutuklanarak ceza evine konmuştu. Hatip Cırık 13 yıl ceza evinde yattıktan sonra yıllardan beri İstanbul’a yerleşmiş ve orada yaşamaya başlamıştı.

Süleyman Çelik’e ait çiftlikte langeri denilen bakır tepsilerde verilen barış yemeğine bin kişi katılırken barış yemeği için 50 koyun kesildiği ve yarım ton pirinç pişirildiği öğrenildi.

Nezir Günes

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum