9 Ekim 2009

Bel ve sırt ağrılarında masaj önemli

http://image.haber7.com/haber/haber7/photos/836320090122035545268.jpg
Radyo 7’de Eda Çelebi’nin hazırlayıp sunduğu Eda’yla Gün Ortası programının konuğu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç.Dr. İlhan Karabekir oldu. Karabekir, Bel, boyun ve sırt ağrılarında fizik tedavi ile ilgili merak edilenleri cevapladı�

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon nedir?

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon geniş bir hastalık grubunu kapsayan branştır. Bir takım hastalıkların, engellerin bazı cihazlarla tedavi edilmesi bunu yanı sıra bir takım egzersizlerle eski sağlığına olmazsa ona yakın bir duruma getirmek için bir çalışma şeklidir. Bu tedavide net bir yaş sınırı yoktur. Yeni doğan bir bebekten başlayarak tüm kişileri kapsamaktadır.

Fizik Tedavi hastalıkları nasıl iyileştiriyor?

Fizik Tedavi hastalıkları hastalığın durumuna göre hastalığın olduğu bölgeye bir takım yüzeyel ya da derin ısıtıcı ajanların, ultasonik ses dalgalarından, kısa dalga veya mikrodalga dediğimiz derin ısıtıcı ajanların uygulanması, bunların yanı sıra omurgayı esnetme, çekme dediğimiz işlemlerinin yapılması. Bir takım aletlerle masajla, egzersizle tedavi edilmesi.

Fizik Tedavi’nin yan etkisi var mı?

Bazı hastalıklar için olabiliyor. Yapılmaması gereken durumlar olabilir. Fizik Tedavi’de yan etki yok denecek kadar azdır. Tümör’ü olan ya da kanserli olan bölgeye fizik tedavi uygulanmaz. Aşırı kalp yetmezliği olan hastalara, kalp pili olan hastalara, açık yarası olan hastalara fizik tedavi uygulanması yan etkiyi oluşturabilir.

Fizik Tedavi’de kullanılan aletler nelerdir?

Fizik Tedavi’de yüzeye sıcak veya soğuk uygulamalar dediğimiz ısıtıcı ajanlar vardır. Bir takım elektrik akımlarıyla vücudun belirli bölgelerine akım vermek kaydıyla ağrıyı azaltmak veya kas gücünü arttırmaya yönelik cihazlarımız vardır.

Halk arasında kas rahatsızlıklarında sıcak uygulamanın faydalı olacağından bahsedilir. Bu uygulama doğrumudur?

Bu gibi durumlarda sıcak yerine soğuk uygulamak daha doğrudur. Daha sonra doktor gözetiminde sıcak uygulamak daha doğrudur.

Fizik Tedavi kullanılan lokal enjeksiyon nedir? Nerelerde kullanılıyor?

Lokal enjeksiyonları daha çok yumuşak doku kaynaklı ağrı durumlar vardır. Kasların tendonların, kirişlerinin kemiğe yapıştığı bölgeler ya da ağrılı kas spazmlarıyla birlikte giden durumlarda ağrının olduğu bölgeye ya da çevresine çeşitli enjeksiyonlar yaparız. İlaç vererek ya da vermeyerek. İçerisine lokal anestezi koyarak, bazen kortizon ilave ederek eklemlere enjeksiyonlar yapıyoruz. Bunun yanı sıra eklemler içerisinde sıvı birikir bu sıvıyı alırız ve ilaçlar veririz. Kireçlenme vakalarında eklem içerisinde kayganlaştırıcı sıvılar enjekte ederiz.

En çok görülen vakalardan biride sırt, boyun ve bel ağrılarıdır. Bu ağrılarında Fizik Tedavi ne kadar işe yarar?

Bu ağrılar çok sık rastladığımız ağrılardır. Özellikle bu bölgelerdeki kas kaynaklı ağrılarda masaj hastayı rahatlatmaktadır.

Sırt ağrılarına sebep olan yanlışlar nelerdir?

Duruş bozukluğu, omurgayı doğru kullanmadığımız zaman, kemiklerin etrafındaki yumuşak dokular uygun pozisyonda kasılıp, gevşemediği için ağrılar oluşmaktadır. Bu nedenle duruşumuzu çocukluk çağımızdan itibaren uygun bir şekilde düzenlemememiz gerekmektedir.

Boyun ve bel fıtığı nedir?

Omurlar arasında disk dediğimiz basıncı azaltmaya yarayan yastıkçıklar vardır. Bunlar iki bölümden meydana gelmektedir. Ortasında yumuşak bir yapı olan çekirdek, onun dışını saran daha kuvvetli olan, kıkırdağa yakın sertlikte bir doku tarafından çevrelenmiş durumdadır. Bunlar zaman içerisinde kişinin zaman içerisinde zorlanmalara içerisinde zara kaldırmalar yanlı duruşlar neticesince etraftaki dokularda yavaş yavaş yırtıklar meydana geliyor.

Bu durumda içinde diskin içinde bulunan çekirdek dışarı çıkarak sinirlere baskı uyguluyor. Bu durumlarda o bölgede ağrılar oluşur. Sinir basısı hangi köke basıyor ise o sinirin gittiği yol boyunca ağrı, uyuşma, karıncalaşma gibi durumlar oluşur. Bu durumlarda da fizik tedavisi uygulanıyor. Fizik tedavinin başarılı olmadığı durumlarda kısmı felç durumu meydana gelmektedir.

Bel ağrıları hangi hastalığın habercisidir?

Bel ağrıları kas kaynaklı ağrılarıdır. Kişilerin ağır kaldırma, ters hareket etme sebebiyle kaslardan kaynaklanan ağrılardır. Kireçlenme, farklı romatizmal hastalıklar, kemik erimesine bağlı mikro kırıklar bel fıtığının sebepleridir.

Bel fıtığına hangi testlerle tanı konuluyor?

Günümüzde en çok kullanılan yöntem MR’dır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte eskiden kullandığımız yöntemlere nazaran en çok MR yöntemi ile tanı konulmaktadır.

Kırık ve çıkık sonrasında fizik tedavi gerekiyor mu?

Genelde hareket kısıklılığı olduğu için fizik tedavi gerekmektedir. Ameliyat veya alçı sonrası hareket kısıklılığı olduğu için fizik tedavi gerekmektedir.

Kasların kuvvetlendirilmesi için yapılan egzersizlerde nelere dikkat etmek gerekiyor?

Kişinin kas gücüne göre egzersizler yapılmalıdır. Fizyoterapistlerin yaptığı kas testlerine göre setler halinde ve belirli sayılarda egzersizler yapılarak, eklemler eski haline getirilmeye çalışılır.

Son olarak bizlere neler söylemek istersiniz?

Yakın yerlere yürüyerek gitmek, merdivenleri kullanmak, düzenli olarak egzersiz yapmak, kilomuzu muhafaza etmek, omurgamızı düzgün kullanmak en önemli etkenlerdir. Bunlara dikkat etmek gerekmektedir.

Haber 7

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum