17 Ekim 2009

Doğaya yakın yaşayın, daha zeki olun

http://medya.zaman.com.tr/2009/10/17/doga.jpg
Alman uzmanlar, "Doğaya ne kadar yakın yaşarsanız, o kadar sağlıklı olursunuz" diyorlar.

Journal of Epidemiology and Community Health isimli dergide yayınlanan ve Wisconsin Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu'nda yapılan araştırmaya göre, bir park ya da ağaçlık alanın 1 kilometre yakınında oturan insanlarda daha az bunalım ve depresyon görüldüğü belirtiliyor.

Daha önce yapılan bir çalışma da zengin insanlar ile yeşillik alandaki fakir insanlar arasında daha az sağlık farkı olduğunu gösterirken, başka çalışmalar yeşil alanın sağlığa yararını tekrarlamıştı. Bu araştırmaların çoğu, insanların kendi fiziksel ve ruhsal sağlığını algılamasına dayanıyor.

Hollanda'da 345 bin 143 insanın tıp kayıtlarını içeren çalışma, kardiyovasküler, solunum ve nörolojik hastalıkları da kapsayan 24 koşul için sağlık statüsünü değerlendiriyor. Bu insanların, yeşil alanların 1 ile 3 kilometre uzaklığında oturduğu belirtiliyor.

Kentlerde yaşayan insanların 24 koşuldan 15'inin prevalansının daha yüksek olduğu gözlendi. Ayrıca bu kişilerde depresyon ve endişe sorunlarının daha az görüldüğü açıklandı. Yüzde 10 yeşillik alandaki insanların yüzde 2,6'sında endişe sorunları bulunurken, yüzde 90'ı yeşillik alan olan bölgelerdeki insanların ise sadece 1,8'inde bu sorunlar görüldü.

Araştırmacılar, çocukların ve yaşlılar gibi güçsüz insanların yeşil alanların olmamasından daha fazla etkilendiklerini söylediler.

Yeşillik alanlarda, daha fazla doğal güneş ışığı olduğunu belirten uzmanlar, daha fazla ışığın ciltte daha fazla D vitamini sentezi anlamına geldiğini, bunun da kas gücünü arttırdığını ve ruhsal durumunu yükselttiğini belirtiyorlar.

Zaman Online

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum