23 Ekim 2009

Domuz Gribi Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Bulaşır? Tedavisi varmı?

http://www.indigodergisi.com/45/domuz_gribi_001.gif
Bir çok ülkede Domuz Gribi vakası teyit edilmiştir. Domuz Gribi ile ilgili genel bilgiler , Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) web sayfasında yayınlanmıştır.

DSÖ uluslararası seyahatlerin kısıtlanmasını tavsiye etmemektedir.
Her zaman olduğu gibi hasta olan kişilerin uluslararası yapacakları seyahatleri ertelemeleri ve uluslararası seyahat dönüşü hastalık belirtileri görülen kişilerin ise sağlık kurumlarına, başvurmaları konularına dikkat etmeleri istenmektedir.

Seyahat eden kişilere İnfluenza Virüsü, ile enfekte olma tehlikesine karşın kalabalık ve kapalı mekanlardan uzak durmaları ve akut solunum yolları enfeksiyonları olan insanlarla yakın temastan kaçınmaları tavsiye edilmektedir. Hasta olan kişilerle temastan sonra ve bu kişilerin bulundukları ortamlarla temastan sonra , ellerin yıkanması hastalık riskini azaltacaktır.
Ayrıca hasta insanlar hastalığın yayılmasını , önleyici uygun davranışlar, sergilemeye davet edilmektedir (Sağlıklı insanlardan uzak durmak, elleri yıkamak ve öksürükle/hapşırıkla bulaşmayı engellemek, için kağıt mendil ve maske kullanmak).

Domuz Gribi’ne karşı alınması gereken spesifik, önlemlerle ilgili olarak anti viral ilaçların kullanılmasının tavsiye edilebilmesi için elimizde, yeterli bilgi bulunmamaktadır. Doktorlar Domuz Gribi hastalığının tedavisinde, anti viral ilaçların kullanılması ile ilgili olarak kliniksel ve epidemiyolojik değerlendirmeleri ve tedavinin hastaya vereceği fayda ve zararı göz önünde bulundurarak karar vermek zorundadırlar.

http://www.bildirgec.org/imaj/chattagush/swine-flu-2.png

Domuz Gribi Nedir?
Domuz Gribi, İnfluenza A virüsünün neden olduğu ve domuzlarda salgınlara neden olan bir solunum hastalığıdır. Domuzlardan insanlara bulaşabilmektedir.

Belirtileri nelerdir?

Belirtiler normal insan gribi belirtilerine benzer ve
§ ateş,
§ öksürük,
§ boğaz ağrısı,
§ burun akıntısı,
§ vücut ağrıları,
§ baş ağrısı,
§ titreme halsizlik bazı vakalarda kusma ve ishal bildirilmiştir
geçmişte zatürre ve solunum yetmezliği gibi ciddi hastalık ve ölümlere neden olduğu bildirilmiştir.

İnsandan insana nasıl bulaşır?
Domuz Gribinin A/(H1N1), mevsimsel gribin bulaştığı gibi bulaşmakta olduğu düşünülmektedir. Kişiden kişiye genellikle öksürme, hapşırma gibi solunum yoluyla bulaşır. Bazen de hasta insanların ağız ve burunlarına temas etme yoluyla da bulaştığı bildirilmiştir. Hasta bir kişinin öksürüğü ya da hapşırığından çıkan damlacıkların masa gibi bir yüzeye temas etmesinin ardından başka bir kişinin bu masaya elle dokunması, ardından ellerini yıkamadan gözlerine, ağzına veya burnuna dokunması sonucu hastalık kişiden kişiye geçebilir. Hasta kişi, hastalık belirtileri görülmeden 1 gün önceden başlayarak; hastalandıktan sonraki 7 gün ve daha fazla gün boyunca bulaştırıcıdır. Bu da kişinin domuz gribi hastalığına yakalandığını daha henüz öğrenmemişken bulaştırıcı olduğunu göstermektedir. Çocuklar, özellikle küçük çocuklar, potansiyel olarak daha uzun süre bulaşıcı olabilir.

Hastalığa yakalanmamak için ne yapmak gerekir?
İnsanlar için geliştirilmiş bir aşısı henüz yoktur. Hastalıktan korunmak için rutin önlemleri uygulamak gerekir.

Bu önlemler:

§ Öksürdüğünüzde ya da hapşırdığınızda ağzınızı ve burnunuzu bir kağıt mendille kapatınız. Kullandığınız mendili hemen çöpe atınız.
§ Öksürdükten veya hapşırdıktan sonra ellerinizi bol su ve sabunla yıkayınız. En az 15 ila 20 saniye yıkama önerilir. Alkolle temizleme de tercih edilebilir.
§ Ağzınıza, burnunuza ve gözlerinize dokunmaktan kaçının. Çünkü virüs ellerinizle başka kişilerle tokalaşma yoluyla da bulaşabilmektedir.
§ Hasta kişilerle yakın temastan kaçının.
§ Genel sağlığınıza dikkat ediniz.
§ İyi uyuyun, fiziksel aktivitelerde bulunun, stresten kaçının, bol sıvı alın ve iyi beslenin
§ Bu hastalıkla kontamine olmuş olabilecek yüzeylere temas etmekten kaçının
.

Seyahat eden kişilere DSÖ neler tavsiye etmektedir?
DSÖ uluslararası seyahatlerin kısıtlanmasını tavsiye etmemektedir. Her zaman olduğu gibi hasta olan kişilerin uluslararası yapacakları seyahatleri ertelemeleri ve uluslararası seyahat dönüşü hastalık belirtileri görülen kişilerin ise sağlık kurumlarına başvurmaları konularına dikkat etmeleri istenmektedir. Seyahat eden kişilere enfekte olma tehlikesine karşın kalabalık ve kapalı mekânlardan uzak durmaları ve akut solunum yolları enfeksiyonları olan insanlarla yakın temastan kaçınmaları tavsiye edilmektedir. Hasta olan kişilerle temastan sonra ve bu kişilerin bulundukları ortamlarla temastan sonra ellerin yıkanması hastalık riskini azaltacaktır. Ayrıca hasta insanlar hastalığın yayılmasını önleyici uygun davranışlar sergilemeye davet edilmektedir(Sağlıklı insanlardan uzak durmak, elleri yıkamak ve öksürükle/hapşırıkla bulaşmayı engellemek için kâğıt mendil ve maske kullanmak).

http://www.dogalyazi.com/wp-content/themes/Haberci/images/domuz-gribi.jpg
Tedavisi var mı?
Oseltamivir veya zanamivir kullanımı domuz gribinin önlenmesinde CDC tarafından tavsiye edilmektedir. İlaç kullanımı hastalığın seyrini hafifletmekte ve daha hızlı bir iyileşmeyi sağlayabilmektedir. Bunun yanı sıra ciddi komplikasyonların da gelişmesi engellenmiş olur. Antiviral ilaçlara, semptomların görülmeye başlamasından itibaren ilk 2 gün içinde başlanması gerekir.

Çocuklarda acil tıbbi yardım gerektiren durumlar şunlardır:
§ hızlı nefes alma ya da solunum güçlüğü
§ mavimsi cilt rengi
§ yeterince sıvı alamama
§ uyanamama ya da uyaranlara cevap verememe
§ huzursuzluk
§ grip benzeri semptomlara ek olarak ateş ve şiddetli öksürük
§ döküntü

Yetişkinlerde acil tıbbi yardım gerektiren durumlar şunlardır:
§ solunum güçlüğü veya nefes darlığı
§ göğüs ya da karın içinde ağrı veya basınç
§ ani baş dönmesi
§ konfüzyon
§ şiddetli bulantı ve kusma
http://www.realage.com.tr/tr/images/galeri/2jrm9140dlo3jdhhhovv.jpg
http://www.gidahareketi.org/AttachedFiles/images/mesaj/domuz-gribi.jpg
http://www.indigodergisi.com/45/2009_domuz_gribi_vakalari_ulke_dagilimi.png
http://www.marmarahaber.net/upload/Image/2009/mayis/17/domuz_gribi.jpg
http://www.timeturk.com/images/news/48374.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgctnNuA9pS_3QljtCARS-9fIFw_cPMSOmRrxGBk4zexcApSamjKButxs7OY-2q5pGcZGcA3nKiDYjpOvZDBjwg7H-kfZNL9avAVt4JF33EBmJv2OKhcDVg_5d1QseirpTRaKTs92FNow/s400/domuz+gribi+latif+demirci.jpeg
http://site.mynet.com/cevrekoruma/mynet_resimlerim/kus_gribi.jpg
http://www.resimsakla.com/data/media/441/kus_gribi.gif
http://www.kartalyavuzselim.k12.tr/images/kus_gribi.jpg
http://www.komikdunya.com/picture/buyuk/18_12_2005_2.jpg
http://www.yalcinbeydilli.com/blog/wp-content/uploads/2009/04/kuay-gribi.jpg
http://www.stargundem.com/thumbnail.php?file=508720090703103528659_1__615906754.jpg&size=article_medium
http://www.realage.com.tr/tr/images/galeri/2jrm9140dlo3jdhhhovv.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj7WSgm6Ev21h3Xvebe2JT2AINbiF5dkjd5R9TTH1S36h8DBscfRmvuFQogixHrw-U-8sdQRGJFxiGsIIB14-krs1O5sSKZjxV36lalE4Mvn3aeLw5BVZEdnfIBJnghLXa_A7MOypOT7w/s400/domuz+gribi.jpg
http://www.bodytr.com/wp-content/uploads/2009/05/domuz-gribi-alarmi.jpg
http://www.kenthaber.com/Resimler/2009/05/18/ddd620f5-3739-44b7-a3a2-a99a17adbc46.jpg
http://www.cizgice.com/img/galeri/KK_218298128853.jpg
http://www.dunyabulteni.net/images/caricature/403.jpg
http://www.hazirhaber.com/adiyaman-haber/domuz-gribi-korumasi.jpg
http://www.marmarahaber.net/upload/Image/2009/mayis/12/domuz_gribi_2.jpg
http://www.dunyabulteni.net/images/caricature/412.jpg


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum