25 Ekim 2009

E-mail'e elveda zamanı geliyor

http://image.haber7.com/haber/haber7/photos/13659.jpg
İnternet pek çoğumuz için e-mail ile özdeşleşmiş durumda ama yakın gelecekte çok daha az e-mail kullanmaya hazır olun. Twitter çağında son e-mail'i gönderme vakti pekâlâ yaklaşıyor olabilir.
Geçen hafta Wall Street Journal'da çıkan bir yazı bizi derin düşüncelere yöneltti. "E-mail'e Elveda" başlıklı yazının 'nasıl yani?' faktörü oldukça yüksekti. Yazara göre twitter, facebook gibi alternatif iletişim yolları e-mail kullanma alışkanlığının yerini alacaktı. Bu ne anlama geliyor? İletişim kurmak istediğiniz kişinin posta kutusuna elektronik mektup göndermek yerine onun 'vitrinine', yani facebook veya twitter'daki statüsüne bakmak, henüz sormadığımız soruların cevaplarını almamızı sağlıyor. Nielsen Co.'nun verilerine göre sosyal iletişim ağlarını kullanan kişi sayısında 2008 yılı Ağustos ayıyla 2009 Ağustos ayı arasında yüzde 31'lik artış gözlenmiş. 301 milyon kişi kullanmış bu siteleri. Aynı dönemde e-mail kullanan kişi sayısı ise 229 milyon kişiden 276 milyon kişiye çıkmış. Artış yüzde 21 oranında. Yani iki iletişim yöntemi de yaygınlaşıyor fakat sosyal paylaşım sitelerinin yayılış hızı çok daha yüksek. Peki e-mail ile vedalaşmak için elimizde ne tür gerekçeler var?

1- ÇÜNKÜ: E-MAIL ÇOK YAVAŞ
İçine dosya, resim, yazı ekliyorsunuz ve gönder düğmesine basınca mesajınız gidiyor... mu acaba? E-mail hizmeti aldığınız sistem mesajınızı alıyor, gönderilecek adresin postacısına bırakıyor. Bir mesajın alıcısına ulaşması dakikaları bulabiliyor özellikle de karşı taraf popüler olmayan bir e-mail hizmeti kullanıyorsa.

2- ÇÜNKÜ: E-MAIL ÇOK BENCİL
Tamam, bir mesaja her şeyi ekleyebiliyorsunuz ama e-mail ile internetin diğer nimetleri arasında bir duvar olduğunu da kabul etmek gerek. Facebook'ta yarattığınız fotoğraf albümünüzü, paylaştığınız bir videoyu veya kendinizle ilgili bilgileri tek bir tıkla arkadaşlarınıza gönderebilirken, e-mail atarken diğer sitelere bağlantılar vermek zorundasınız. Çünkü ünlü şair John Donne'un sözleriyle, e-mail "kendi başına bir ada" gibiyken, twitter ve facebook gibi yeni sitelerde "bir akış" söz konusu.

3- ÇÜNKÜ: E-MAIL ESKİ MODA
Size bir alan ayrılıyor ve bu alana istediğiniz bilgileri depoluyor, gelen mesajları oraya saklıyorsunuz. Oysa yeni iletişim teknolojileri 'benim' diyeceğiniz alanlar yerine 'orta'nın önemi üzerine kurulu. Herkes 'ortaya' yazıyor ve yine herkes o 'orta'dan kendine gereken bilgiyi bulup alıyor.

4- ÇÜNKÜ: ARTIK 'HEP BAĞLIYIZ'
Eskiden neydi? İnternete modemle bağlanır, e-mailleri bilgisayarımıza indirir, hemen internet bağlantısını kapatıp bu mesajları okurduk. Çünkü henüz 'her zaman internete bağlı olmak' diye bir şey yoktu. İnternet bağlanıp bilgi alabileceğimiz bir kaynaktı ama hayatımızı bu kadar çevrelememişti. O yüzden belli aralıklarla bağlanıp içini dolduracağımız bir posta kutusu artık geçmişte kaldı.

5- ÇÜNKÜ: STATÜ ÖNEMLİDİR
Bana 'neredesin?' sorusunu yönelteceğiniz bir e-mail atmayın. Açın twitter'ı bakın. Sevgili arkadaşınıza tatilde nereye gittiğini soran bir e-mail atmayın. Facebook'a girince fotoğraflarıyla birlikte nereye gittiğini zaten göreceksiniz. Bazı soruları sormaya artık gerek yok çünkü sürekli güncellenen 'statü' mesajları başkalarına bizi anlatıyor. Hatta ÜberTwitter gibi cep telefolarında kullanılan uygulamalarla bulunduğunuz yerin koordinatlarını paylaşabiliyorsunuz. Sizi takip eden herkesle.
Sabah-Pazar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum