22 Ekim 2009

Etiyopya'da 6.2 milyon Afrikalı acil yardım bekliyor

http://medya.zaman.com.tr/2009/10/22/etiyopya.jpg
Etiyopya'da uzun süren kuraklık 6.2 milyon insanı acil gıda yardımına muhtaç hale getirdi.

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam'ın açıklamasına göre, Etiyopya'da uzun süren kuraklık ve düzensiz yağışlar 6.2 milyon insanı acil gıda yardımına muhtaç hale getirdi. Geçimi büyük ölçüde tarıma dayanan bu Afrika ülkesi, yeterli yağış alamayınca ekinler ve otlaklar büyük zarar gördü.

Kuraklık ve yüksek gıda fiyatları aynı bölgede yer alan Somali, Kenya gibi ülkelerde de ciddi gıda krizine neden oldu. Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP), Etiyopya için 85 milyon dolar ek kaynağa ihtiyaç olduğunu açıkladı.

Yardım kuruluşu Oxfam, bölgede yaklaşan büyük felaketi önlemek için yeni stratejiler geliştirilmesi gerektiğini duyurdu.

KURAKLIK AFRİKA'YI TEHDİT EDİYOR

"Afrika Boynuzu" ve kıtanın doğu kesimlerinde iyice etkili olmaya başlayan kuraklık, özellikle mısır tarlalarına büyük zarar verdi. Ekinler güneşten kavruldu, soldu. Bölgeden gelen haberlere göre, çiftçiler bu yıl neredeyse hiç hasat yapamadı. Bazı çiftçiler kendilerini ileride çok sıkıntıya sokacağını bildikleri halde hayvanlarını satmaya başladı.

Oxfam'ın raporuna göre, 25 yıl önceki kıtlıkta 1 milyon Etiyopyalının öldüğü ülkede, açlık sorunu halen çözülemedi. Milyonlarca insanın yaşamının dışarıdan gelecek yardımlara bağlı hale geldiği bölgede devlet yetkilileri, beklenen büyük gıda krizine karşı çok çaresiz olduklarını ifade ediyor.

Etiyopya'dan yeni dönen Oxfam'ın Uluslararası Direktörü Penny Lawrence, ülkede kuraklığın ileri boyutlara ulaştığı, hükümetin dış yardımlar yanında güçlü tarım politikalarıyla felakatin etkilierini azaltabileceğini ifade etti.

WFP'nin verilerine göre yaklaşık 10 milyon insanın yardıma muhtaç olduğu ülkede, enaz 4 milyon insan ciddi açlık tehlikesi ile karşı karşıya.

Geçen ay Doğu Afrika için 15 milyon dolarlık acil gıda yardım kampanyası başlatan Oxfam, bölgedeki yedi ülkede toplam 23 milyon insanın çok zor durumda olduğunu açıkladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum