10 Ekim 2009

İçişleri Bakanı sınır ilçede Kürt Açılımını anlattı

Hükümetin Kürt açılımı çalışmalarını anlatmak ve bölge halkının görüşlerini almak üzere Güneydoğu gezisine çıkan İçişleri Bakanı Beşir Atalay Mardin’in sınır ilçesi olan Nusaybin’de, Barış Parkında vatandaşlarla sohbet etti.

Diyarbakır’dan helikopterle geldiği Nusaybin’de Abdullah Öcalan'ın Suriye'den çıkarılmasının yıldönümü nedeniyle kapalı kepenklerini kapatan esnafın işsizlikten yakınmasına “Hem iş yok diyorsunuz hem de kepenkleri kapatıyorsunuz” cevabı veren Bakan Atalay, Kürt sorununa çözüm isteyen vatandaşlara ise “Gayret edin, yardım edin hep birlikte çözelim.”dedi.

120 bin nüfuslu ilçenin en işlek parkında STK temsilcileri ve vatandaşlarla sohbet eden Bakan Atalay, Kürt açılımı çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Kürt sorunun çözümü için herkesten ve herkesimden destek isteyen Bakan Atalay, “Bu aşamada aklı başında, makul düşünen herkese sorumluluk düşüyor. Herkes bu taşın altına elini koysun. Samimi, kararlı ve cesaretli bir çalışma içerisindeyiz. Biz hükümet olarak bu kararlılığımızı ortaya koyuyoruz, ama bunun devamında da bir çağrı yapıyoruz; gelin, herkes bu taşın altına elini koysun.”dedi.

Yıllardan beri devam eden sorunun sadece AK Parti ya da kendi hükümetlerinin sorunu olmadığını dile getiren Bakan Atalay, “Bu, ülkemizde yaşayan herkesin sorunu, her kuruluş ve partinin sorunu. Gelin bunları bitirelim, hepimize sorumluluk düşüyor. Sizlere çok sorumluluk düşüyor. Ülkemizde kardeşçe, huzurla yaşayalım. Bu sorunun çözümünde inisiyatif kullandık. Bu konuda Meclisin de büyük desteğini aldık. Belki daha ileri bir adım, daha ileri kardeşlik atmosferini geliştirme çalışması olarak niteleyebiliriz. Çalışmadan mümkün olabildiğince toplumun her kesiminin görüşünü ve katılımını almaya çalışıyoruz. Onun için buradayız sizin desteğinizi bekliyoruz. Bizim geri plan hedefimiz yok. Bu ülke güzel ve herkese yeter. İnsanımız huzuru özlüyor. "diye konuştu.

Bakan Atalay, Barış Parkında yaptığı basın açıklamasından sonra sınır kapısına hareket etti. Atalay, yol güzergahındaki esnaf ve vatandaşlarla da ayak üstü hatırlarını sorarak sohbet etti.

Açıklamasında kepenk kapatma konusuna göndermelerde bulunan Bakan Atalay, “Biz burada sorunun çözümünü istiyoruz. Ama bu süreçte halkımızın da bu sürece olumlu bir şekilde destek vererek tepkisini göstermesi lazım.”dedi.

KÜÇÜK CEYLAN’IN OLAYINI ÇÖZECEĞİZ

Vatandaşların sorularını da cevaplayan Bakan Atalay, kendisine sorulan bir soru üzerine Lice'de hayatını kaybeden Ceylan Önkol ile ilgili ise şu açıklamalarda bulundu:

“Olaya duyarsız değiliz. Ben kendim olayın gerçekleştiği gün içerisinde Diyarbakır valisi ile defalarca telefonla görüşüp kendisinde bilgi aldım. Bölgenin jandarma bölgesi olmasından dolayı jandarma ile görüştüm.Başbakan’a direk bilgi verdim kendisi de bu konuya önem verdi. Ama olayın çözümüne yönelik çalışmalarımız devam ediyor. AK Parti olarak bizler bizden daha önceki dönemlere ait karanlık işleri aydınlatıyoruz. Daha önceki döneme ait faili meçhulleri anlatıyoruz. Bu olayla ilgilenmiyoruz diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Olayı bütün boyutları ile inceletiyoruz. En küçük ayrıntısına kadar bütün materyalleri hem emniyet hem de adli kriminal laburatoralarda inceletiyoruz. Patlamanın sebebi nedir nasıl bir şeydir bunu sonucunu bekliyoruz. Ama olay nedir? nasıl olmuş? emin olun bunu ortaya çıkaracağız.”şeklinde konuştu.

Ticaret Odası Başkanı Mahsum Özmen Bakan Atalay’ı Kürtçe olarak “Sayın bakanım başım ve gözüm üstüne geldiniz.”şeklinde karşıladı.

BAKANLA KÜRTÇE KONUŞTU

Türkçe bilmediği için tercüman aracılığı ile Kürtçe temennilerini anlatan H.Şeref Özmen’i yanına çağıran Bakan Atalay kendisi ile bir süre sohbet etti. 78 yaşındaki Özmen, Bakan Atalay’a gözyaşları içinde şu ifadeleri kullandı:

“Türk Kürt kardeştir. Bu olayların bitmesini istiyoruz. Başbakanımız başka ülkeler arasında barış sağlıyor ama kendi ülkesinde niçin barışı sağlayamıyor. Biz kendi ülkemizde de en kısa zamanda barışın hakim olmasını ve kimsenin ölmesini istemiyoruz.Burada ölenler bizim çocuklarımız Baykal niye çocuğunu buraya göndermiyor?Ölen bizim yavrularımız. Keşke burada bütün Nusaybinliler toplanmış olsaydı da bu sorunun çözümündeki ısrarımızı sizlere gösterebilseydik.”dedi.

Bakan Atalay daha sonra beraberindeki Vali Hasan Duruer, Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey ve diğer yetkililerle birlikte Nusaybin Sınır Kapsını ziyaret etti. Sınır kapısında gümrük yetkililerden brfing alan Bakan Atalay daha sonra Mardin’e hareket etti. Akşam Mardin’deki STK temsilcileri ile bir araya gelecek olan Bakan Atalay ayrıca merkeze bağlı Ortaköy Beldesinde bir düğüne katılacak.

Nezir Güneş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum