17 Ekim 2009

Kendisini İspatlamak İçin Ankara’ya Yürüyecek

Mardinli Şeyhmus Bağış, kendisine verilen 3 nüfus cüzdanına rağmen yaşadığını ispatlamak için Ankara’ya yürüyecek.
http://www.mardinlife.com/haberler/resimler/mardinlifesbagis.jpg
Mardin Merkeze bağlı Ortaköy’de ikamet eden ve ehliyeti el konulmadan önceye kadar geçimini Irak'a yük taşımakla sağlayan Şeyhmus Bağış'ın hayatını karartan olay, 2002 yılında pasaportunun süresini uzatmak isterken kendisinden istenilen T.C. kimlik numarasını öğrenmek için gittiği nüfus dairesinde, 1998 yılından beri ölmüş göründüğünü öğrenmesi ile başladı.

Aziz Nesin’in Yaşar Yaşamaz öyküsünü birebir yaşayan 38 yaşındaki Şeyhmus Bağış'ın başından geçenler şöyle:

"Mardin Nüfus Müdürlüğü'nden yeni kimlik almayı beklerken nüfus memurunun ihbarı üzerine polisler tarafından ölü birinin kimliğini kullandığı iddiası ile gözaltına alınarak emniyete götürülüyor. Buradaki sorgusunda, yaşadığına dair zar zor polisleri ikna ederken geçimini sağladığı ehliyet ve pasaportuna el konuluyor. Ehliyetine el konduğu için, ailesinin geçimini sağladığı şoförlüğü yapamayarak zor günler geçirmeye başlayan Bağış, çıkış yolu olarak, yaşadığını ispat etmek için mahkemeye başvuruyor. Mahkeme, verdiği kararda Bağış'ın yaşadığını ispat edemediği için talebini ret ediyor. Mahkeme devam ettiği sürede başvurduğu Nüfus İdaresi, kendi hatasını anladığı için kendisine alelacele yeni bir kimlik veriyor. Bu kimlik üzerinden ehliyetini yeniden almak için hazırlık yaparken bir hafta sonra yol kontrolünde asker kaçağı olduğum iddiası ile bir kez daha gözaltına alındı. Askerde çektiği fotoğrafları ve askerlik terhis belgesini yetkililere göstermesiyle daha önce askerlik yaptığını ikna ediyor.”

BABAM DA OLSA ŞİKAYETCİYİM

Nüfus Müdürlüğü kayıtlarına göre 25 Mayıs 1998 tarihinden beri kendisini resmiyette ölü olarak gösterildiğini ve daha sonraki süreçlerde kendisine verilen üç nüfus cüzdanına rağmen yaşadığını ispat edemeyen Şeyhmus Bağış, yaşadığını ispatlamak için mahkeme masraflarını karşılayacak parası olmadığından Ankara’ya yaya olarak yürüyüşe geçti. Yetkililerden sesine kulak verilmesini isteyen Bağış, kendisine yaşadığını ispatlayacak bir nüfus cüzdanı verilmeyene kadar Ankara’ya yürüyüşten vazgeçmeyeceğini söyledi.

Sözde kendisine ait T.C. kimlik numaraları ve doğum tarihleri birbirinden ayrı 3 farklı kimliği olmasına rağmen resmi anlamda hiçbir işlem yapamadığı için hayatının karardığını belirten Bağış, “Sosyal Yardımlaşma Vakfına gittiğimde bana ölüsün diyorlar, yeşil-kart almaya gittiğimde ölüsün diyorlar, çocuklarımı kayıt yaptırmak istediğimde bana ölüsün diyorlar ama iş devlete hizmet yapmaya geldiğinde bana yaşıyorsun diyorlar. İş askere gitmek oluğunda bana yaşıyorsun diyorlar. Ben yaşıyorsam her şey için yaşamam lazım. Ölüysem de her şeyden muaf olmam lazım. Nüfus Müdürlüğü yetkilileri son olarak bana bu sorunun babamın mükerrer kayıt yaptırmasından kaynaklandığını söylüyor. Hayatımı karartan bu olayı kim yaptıysa ki babam da olsa şikayetçiyim.”diye konuştu.

3 BİN TL MAHKEME MASRAFI

Bağış, “”Nüfus Müdürlüğü kendi hatasını düzeltmek için bir kez daha mahkemeye başvurmamı istiyor. Ben mahkemeye başvurduğumda ise beni avukata yönlendiriyorlar. Avukata gittiğimde de benden mahkeme masrafı olarak 3 bin TL para istiyorlar. Çocuklarımla evde açlık çekerken avukatın benden istediği parayı nereden bulacağım. Sesimi duyurmak için elimden gelen tek bir şey var o da Ankara’ya sesimi duyurmak için Ankara’ya yürümek olacak. Belki bu sayede Başbakan ve İçişleri Bakanı sesimi duyup yaşadığıma ikna olup bana düzgün bir nüfus cüzdanı verirler.”

Şeyhmus Bağış'ın arkadaş ve komşuları ise Şeyhmus'u ve ailesini yıllardan beri tanıdıklarını belirterek başına gelenlerle hem kendisinin hem de ailesinin perişan duruma düştüğünü söyledi.

MÜKERRER KAYIT YAPILMIŞ

Mardin Nüfus Müdürlüğü yetkilileri ise Şeyhmus Bağış’ın başına gelenleri doğrularken olayın babasının mükerrer kayıtlarından kaynaklandığını ifade ettiler. Yetkililer, Nüfus Cüzdanı ile ilgili karışıklığın ise mükerrer kaydı mahkeme kararı ile silmek yerine ölüm raporu ile kayıttan silinmesinden kaynaklandığını belirttiler. Yetkililer ayrıca sorunun ancak mahkeme kararı ile çözülebileceğini söylediler.

Nezir Güneş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum