18 Ekim 2009

KOBİ Destekli Esnaf Kredisi Müracaatları Başladı

Mardin Esnaf ve sanatkarlar Odalar birliği Genel Sekreteri Aydın Olgaç, "Esnaf ve sanatkarların KOSGEB hizmet merkezi, Esnaf ve sanatkarlar Odalar birliği başkanlığına başvurarak kayıt işlemlerini yaptırmaları gerekmektedir.`dedi...

KOSGEB İcra Komitesinin 8 Ekim 2009 tarihli toplantısında alınan karar doğrultusunda; KOSGEB veri tabanına kayıtlı küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik olarak üç yeni kredi faiz desteği programının uygulanmasına yönelik karar alınmıştı.

Mardin Esnaf ve sanatkarlar Odalar birliği Genel Sekreteri Aydın Olgaç ,”Esnaf ve sanatkarlarımız ve teşkilatımızda, zaman zaman KOBİ’ler ile esnaf ve sanatkarların farklı gruplar olduğu düşünülmektedir. Dolayısıyla, Kamyoncu, Taksici, Minibüs ,Bakkal, Manav, Tuhafiyeci, Terzi, Ayakkabıcı, Lokantacı, Fırıncı,Marangoz, Demirci ,Kuyumcu,Elektrikçi, Oto Tamircileri ve diğer meslek dallarındaki esnaf ve sanatkarlarımız bu programlara başvuruda bulunabilecektir.”dedi

Aydın Olgaç, “KOSGEB tarafından KOBİ’lere yönelik üç yeni kredi faiz desteği programı uygulanacaktır.

Bu kredilerden ilki; “Yeni Kredi Destek Programı” olup, bu destek programı ile; küçük ve orta ölçekli işletmelerin yeni teknoloji kullanımı, yeni iş yerine taşınma, işlerini büyütme, yeni yatırım, ham madde alımı, üretim ve pazarlama, eğitim ve danışmanlık, yurt dışı pazarlara açılım ve geliştirme, ihracatın finansmanı ve münferit projelerinin finansmanı amacıyla 100 bin işletmeye toplam 2,5 milyar lira tutarında finansal destek sağlanacaktır.” dedi

Buna göre Krediler; İşletme başına üst limiti 25.000 TL. dir. İlk 3 ayı ödemesiz olmak üzere, toplam 15 ay vadelidir. Kadın girişimci üst limiti 30.000 TL. dir. Kredi faizinin %75’ini KOSGEB, %25’ini krediyi kullanan ödeyecektir. Kredilerden ikincisi; GAP Bölgesinde faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik olarak ve GAP Eylem Planı'nda yer alan bir faaliyet olan “Makine-Teçhizat Kredi Faiz Desteği”dir. Bu kredinin; İşletme başına üst limiti 300.000 TL. dir. İlk 6 ay ödemesiz, toplam 36 ay vadelidir.

Kredi faizinin %75’ini KOSGEB, %25’ini krediyi kullanan ödeyecektir. Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak’ta faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmeler faydalanabilecektir.

Kredilerden üçüncüsü; “Acil Destek Kredisi Programı” olup, bu krediden sel felaketi nedeniyle iş yerleri zarar gören, faaliyetleri aksayan, bunu da ilgili resmi makamlardan belgeleyen küçük ve orta ölçekli işletmeler faydalanabilecektir.

Bu kredinin; İşletme başına üst limiti 100.000 TL. dir. İlk 6 ay ödemesiz, toplam 24 ay vadelidir. Kredi faizinin tamamını KOSGEB ödeyecektir.

Söz konusu Kredi Faiz Desteği Programlarından yararlanmak isteyen esnaf ve sanatkarlarımızın öncelikle KOSGEB Veri Tabanına kayıtlı olması ve krediyi hangi amaçla kullanacaklarını beyan etmeleri gerekmektedir. Bu nedenle, KOSGEB Veri Tabanına kayıtlı olmayan esnaf ve sanatkarlarımızın 12 Ekim 2009 Pazartesi gününden itibaren KOSGEB hizmet merkezi, Esnaf ve sanatkarlar Odalar birliği başkanlığına başvurarak kayıt işlemlerini yaptırmaları gerekmektedir.

Müracaat yerleri ve telefonları aşağıda belirtilmiştir.

Kredi destek programlarına başvuru tarihi ve anlaşma yapılan bankalar daha sonra açıklanacak olup, yapılan başvurular KOSGEB ve anlaşmalı bankalarca belirlenecek kriterlere göre değerlendirilecektir. Teminat sıkıntısı yaşayabilecek esnaf ve sanatkarlarımız Kredi Garanti Fonundan www.kgf.com.tr yararlanabileceklerdir. Vergi ve SSK borcu olan esnaf ve sanatkarlarımız ise, borçları kredi desteğinden mahsup edilmek üzere kredi kullanabileceklerdir. Kredi destek programları ve KOSGEB Hizmet Merkezleri ile ilgili detaylı bilgilere www.tesk.org.tr ve www.kosgeb.gov.tr adreslerinden ulaşılabilir.
Kosgeb : Organize Sanayi Bölgesi İstasyon MARDİN
TEL: 0482 215 30 20
Mardin
Esnaf odalar Birliği: 1 Cadde Altıntaş İş Merkezi Kat:2 MARDİN
TEL: 0482 212 38 01 212 77 70
www.mardinesob.com.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum