23 Ekim 2009

Mardin Valisinden Sağlıklı Kentler Konferansına Katılan Belediye Başkanlarına Sert Uyarı

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği konferansında bir konuşma yapan Vali Hasan Duruer, belediye başkanlarını sert bir şekilde uyararak “Rant uğruna bütün şehirleri perişan ettik.”dedi.
http://www.mardinlife.com/haberler/resimler/mardinlifesagkent.jpg
Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği konferansında bir konuşma yapan Vali Hasan Duruer, belediye başkanlarını sert bir şekilde uyararak “Rant uğruna bütün şehirleri perişan ettik.”dedi.

Sağlıklı Kentler Birliğinin Herkes İçin Sağlık prensibiyle kentlerde başlattığı çalışmaları daha da geliştirmek amacıyla her yıl düzenlediği Konferansların 5.’sini, Mardin Artuklu Üniversitesi Kültür Merkezinde “ Tüm Politikalarda Sağlıklı ve Sağlık Alanında Eşitlik” konferansına Sağlıklı Kentler Birliğine üye belediye başkanlarının yanında Mardin Valisi Hasan Duruer, Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey ve belediye meclis üyeleri katıldı.

Bursa, Denizli, Kırıkkale, Kocaeli, Yalova ve Mardin Belediye Başkanlarının hazır bulunduğu açılış töreninde bir konuşma yapan Mardin Valisi Hasan Duruer, kültür şehri, sağlık şehri, hoşgörü şehri Mardin’de görmekten büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti.

28 yıl idarecilik yapan biri olarak şuan Türkiye’deki bütün şehirlerinin maalesef sağlıklı olmadığını söylemek mecburiyetinde olduğunu söyleyen Vali Duruer, “Bugünkü şehirlerimize baktığımız zaman yeşil alanların olmadığı, yeşil alanların rant uğrana feda edildiği, tarihi şehirlerde maalesef yolların geçirildiği, tarihi şehirlerin katledildiği, spor ve çocuk alanlarının olmadığı şehirlerle karşı karşıyayız. Önce tahrip ediyoruz, bozuyoruz, sonradan maalesef bunu yeniden yapmaya çalışıyoruz. İşte Mardin bunlardan güzel örneklerden bir tanesi. Tarih şehri beton birikete (beton tuğla) mahkum etmişiz. Mardin, güzel Mezopotamya’nın en önemli şehirlerden bir tanesidir. Belki dünyanın en sağlıklı şehirler buralarda kurulmuş daha sonra tünel buradan yayılmıştır. Bu bölgede de bir betonlaşmanın, biriketleşmenin görsel kirliliğin hat safhada olduğu bir yer. Dünyanın en güzel şehirleri Türkiye’de kurulmuştur. Ama bu şehirlerin değerini bilemiyoruz. Çünkü yaklaşık olarak 30-40 tane medeniyetin geçtiğini biliyoruz. Burası doğu ile batı arası bir köprüdür. Sayısız medeniyetler geçmiş ve bunların birikimlerinin hepsini şehirlerimizde barındırıyoruz. Biz son 50 yılda bunları hepsini tahrip ettik yok ettik.”dedi.

Rant uğruna idarecilerin, belediye başkanlarının, imarda çalışan arkadaşların şehirleri perişan ettiklerini dikkat çeken Duruer, “Bunlar hepimizin kabahatidir. İğneyi kendimize çuvaldızı başkasına batırmak mecburiyetindeyiz. “diye konuştu.

Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey ise vatandaşa sağlıklı bir yaşamı sunma adına belediye başkanlarına büyük görevler düştüğünü belirterek Türkiye’nin değişik il ve ilçelerinden gelen belediye başkanlarını Mardin’de görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Şahkulubey sağlıklı bir ülkenin sağlıklı kentlerle var olabileceğini belirterek, belediye başkanlarına görevlerinde başarılar diledi.

Toplantıda bir konuşma yapan Mardin Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu ise şehir olgusunun ne kadar eski ise, modern kent olgusunun da o oranda yeni olduğunu belirterek, “İnsanın sürü içinde güdüleceği bir mekan ve kendisinden çıkar sağlanacak bir nesne olarak tasarlanan modern kent algısı ile karşı karşıyayız. Elinde pergeli ve cetveli olan mühendis zihniyeti ile bu algı şekline bağlı olarak kenti, kurgulamaya ve kurmaya başlandı. Modern kent yaşam algısında bugün “şehirli olamadan şehirde yaşayanlar”, şehir hayatına baskın çıkmış durumdadır. Bu sebeple şehirler, “şehir kimliği”ni kaybetmekle yüz yüzedir. İnsanlar bir anlık mutluluk için dünyada kendi cennetlerini kurmak için şehri yok edecek hâle geldiler. Bizler bir şehir kurmanın taştan, mermerden, tuğladan binalar, yollar, saraylar yapmaktan ibaret olmadığının bilincine vardığını ve şehir kurmaktan asıl maksadın, orada yaşayanların gönüllerinin bir şehir gibi imar edilmesi gerektiğine inanıyoruz.”diye konuştu.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise konuşmasında, halkın yaşamaktan mutluluk duyacağı kentlerin inşa edilmesi amacıyla çalıştıklarını söyleyerek, “Sağlıklı nesiller, sağlıklı şehirlerde gelişir. Sağlıklı şehir sorumlulukların paylaşıldığı şehirdir. Kentsel planlamadan ulaşıma, tarihi kültürel mirasın korunmasından göçe kadar her konu türlü kent sağlığını etkileyen faktörleri oluşturur. Bu noktalara dikkat etmeli, hayal ettiğimiz yaşanabilir şehirler için belediyeler olarak üzerimize düşeni yapmalıyız” dedi. Belediye başkanlarının kentlerin sağlığından sorumlu doktorlar olduğunu belirten Altepe, sağlıklı şehir vizyonu ile katılımcılık ve halkla işbirliği anlayışı ile tüm sektörlerde yenilikler yaparak, plan ve projeler geliştirerek kentlerin daha iyi noktalara taşınması gerektiğinin altını çizdi.

2 gün sürecek toplantı sırasında Uzmanlar, Belediyelerin Temsilcileri, Politikacılar 4 ana oturumda katkılarını sunacak. Ana oturumların başlıkları ise "Çocuklar, Yaşlılar ve Dezavantajlı Gruplar için Duyarlı ve Destekleyici Çevreler", Tüm Politikalarda Sağlık ve Sağlık Alanında Eşitlik konusunda Politikacılar Yuvarlak Masa Toplantısı", "Sağlıklı Yaşam" ve "Sağlıklı Kentsel Tasarım ve Çevre" olarak belirlendi.

Nezir Güneş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum