25 Ekim 2009

MÜSİAD Şubesine Görkemli AÇılış

Anadolu’daki şube ağına her yıl yenilerini ekleyen MÜSİAD, otuzuncu şubesini Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin kalkınmada öncelikli illerinden Mardin’de açtı.
http://www.mardinlife.com/haberler/resimler/mardinlifemus.jpg
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) Anadolu’daki şube ağı, Türkiye ekonomisi gelişmesine paralel olarak büyümeye devam ediyor. ‘Türkiye büyüdükçe MÜSİAD büyüyecek, MÜSİAD büyüdükçe Türkiye büyüyecek’ sloganı ile çalışmaları yürüten MÜSİAD’da, Mardin’de açılacak olan otuzuncu şubenin heyecanı yaşandı.

İşadamı Kazım Aksoy başkanlığında hükümetin başlattığı açılıma destek olmak için bölge ekonomisinin gelişmesi için politikalar üretecek olan Mardin şubesinin açılışı Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, Mardin Milletvekilleri Gönül Bekin Şahkulubey, Mehmet Halit Demir ve Mardin Valisi Hasan Duruer tarafından yapıldı.

Yenişehir Semtinde bulunan MÜSİAD Mardin Şubesinde Mardin şubesinde MÜSAİD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, ile birlikte basın açıklaması düzenleyen GAP’tan sorumlu Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, gündeme dair gazetecilerin sorularını da cevaplandırdı.

Bir gazetecinin hükümetin başlattığı açılımlar kapsamında dağdan inen PKK’lılara yönelik bir istihdam projelerinin olup olmadığı sorusuna cevap veren GAP’tan sorumlu Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, devletin sürdürdüğü açılımlarla birlikte kendilerinin de ekonomik açılımlarla destek verdiğini söyledi. Bakan Yılmaz, dağdan inenlere yönelik olmasa da bölgedeki işsizlik oranına dikkat çekerek, “Bölgede istihdama yönelik projelerimiz devam ediyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki illeri bir yük olarak algılamıyoruz. Buna karşılık bölgeyi keşfedilmemiş bir potansiyel güç olarak görüyoruz. Bölgede her ne kadar işsizlik oranı fazla olsada bizler hükümet olarak bunu asgariye çekmek için çalışıyoruz. GAP Eylem Planının yanında SODES denilen Sosyal Destekli Projelere destek oluyoruz. Teşvik yasalarına öncelik verip özel mütesebişşleri buralara çekmeye çalışıyoruz. Bölgede kurduğumuz üç ayrı Kalkınma ajansları aracılığı ile buradaki işadamlarının üretecekleri projelere yüzde elliye varan hibe desteğimiz olacak. Bölgedeki işsizlik oranının yüksek olduğunun farkındayız.”dedi.

Bakan Yılmaz, 27 Mayıs 2008 tarihinde Diyarbakır'da kamuoyuna açıklandıktan sonra uygulamaya konulan GAP Eylem Planı'nın katılımcılık esası ile kaynakların etkin kullanılması ve sürdürülebilir kalkınma ilkesi ile hazırlandığını belirtti.

Bakan Yılmaz, GAP Eylem Planı ile öncelikle bölgedeki sulama projelerinin önemli ölçüde tamamlanması hedeflenmiş ve 2008 yılında sene başı ödeneği planın hayata geçirilmesiyle ödeneğin 6 kat artırıldığını söyledi. Yılmaz, bu yapısal sorunu aşmak için toplulaştırma çalışmaları yaptıklarını, GAP genelinde bu sene itibariyle 1 milyon 178 hektar alanda toplulaştırma çalışması başlattıklarını vurgulayan Yılmaz, bunun parçalı olan arazi yapısını mülkiyet yapısını bütünleştiren çalışmalar olduğunu sözlerine ekledi.

Bakan Yılmaz, planın, Türkiye'nin en büyük kalkınma hamlesi olan Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamındaki yatırımların hızlandırılarak, büyük bir bölümünün 2012 yılına kadar tamamlanmasının hedeflendiğini sözlerine ekledi.

Bakan Yılmaz, "GAP Kalkınma Ajansları üzerinden hazırlanan program doğrultusunda işadamlarına hibe kredisi verilecek. Bundan sonra projesi olupta parası olamayanlar 'para bulamadım' şeklinde dert yanmayacak. Devletin potansiyeline gore hibe programları oluşturularak yüzde 50 hibe şeklinde destekler vereceğiz" şeklinde konuştu.

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesini devlet için bir yük değil, hareket geçirilmesi gereken bir potansiyel güç olara gördüklerini dile getirdi. Yılmaz, "Bölgeyi yük olarak değil, harekete geçirilmemiş bir potansiyel olarak görüyoruz. Avrupa pazarları sıkıntılı durumda. Küresel krize rağmen bölgeden yapılan ihracat artmış. Komşularla sıfır sorun ve maksimum gelişmeler sağlandı. GAP, teşvikler, iyi komşuluk ilişkilerinin sağlanmış olması ve farklı pazarlara açılma politikaları bölgeye yatırım yapmayı cazip hale getirmiştir."dedi.

Bakan Yılmaz ve beraberindekiler açılış programından sonra Büyük Mardin Otelinde MÜSAİD tarafından verilen yemeğe katıldılar.

MÜSİAD'DAN AÇILIMA DESTEK

Bölge işadamlarının katıldığı yemekte verilen yemeğe MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan da demokratik açılıma destek vermek için 30.şubelerin Mardin'de açtıklarını ifade etti.

Türkiye'nin önündeki tüm engellerin kaldırılması gerektiğinin altını çizen Vardan, biz sorunları ortada kaldırmalıyız, açılımları destekliyoruz. Ancak bu çaba ve çalışmaların sadece bir konuda deil gelişmemizin önündeki yıllardır engel teşkil eden başka insan hak ve özgürlüklerin en üst düzeyde sağlanması için gündemde olmalıdır. Gelişmiş ülkeler seviyesine ulaşabilmek için bir an önce bize engel olan ve hızımızı kesen prangalardan kurtularak, kafalarımızı kumdan kurtarmalıyız."

Tek bir ananın penceresinin önünde ağlamasına gönüllerinin razı olmadığını vurgulayan Mardin MÜSİAD Şube Başkanı Kazım Aksoy, "Bir annenin bir damla gözyaşının bedeli yoktur. Biran önce bu kan durmalıdır. Bu gözyaşını dindirecek her türlü açılım bizim için mukaddes bir girişimdir. Anneler artık ağlamasın dedi.

Yemek sonunda MÜSAİD Şube Başkanı Kazım Aksoy, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz’a günün anısına bir plaket verdi.
Nezir Güneş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum