17 Ekim 2009

Sempozyum Başladı

http://www.habermardin.com/News_Picture%5C9334084068845000.jpg
Mardin Artuklu Üniversitesi ile Erciyes Üniversitesi`nin ortaklaşa düzenlediği “V.Klâsik Türk Edebiyatı Topluluğu sempozyumu bugün Atatürk Kültür Merkezi’nde başladı.
Atatürk kültür merkezinde yapılan sempozyuma Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, Prof.Dr.Harun Tolasa’nın eşi Aysel Tolasa, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Serdar Bedi Omay’ın yanı sıra Türkiye’nin birçok üniversiteden Yerli ve Yabancı araştırmacı ve bilim adamları katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Mardin Artuklu Üniversitesi rektörü Serdar Bedii Omay Prof.Dr.Harun Tolasa’nın Klasik Türk Edebiyatına verdiği önem ve çalışmaları hakkında bilgi verdi. Rektör Omay “ Bu Sempozyum Eski Türk Edebiyatı Sahasının 1983 Yılında Kaybettiği Hocalardan Prof. Dr. Harun Tolasa Hatırasına Üniversitemiz ile Erciyes Üniversitesi Klâsik Türk Edebiyatı topluluğu ortaklığıyla hazırladık. Prof.Dr.Harun Tolasa Klasik Türk Edebiyatında önemli çalışmalar yapmıştır. Birbirinden değerli eserleri bulunmaktadır.” Dedi.
Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof.Dr.Atabey Kılıç Klasik Türk Edebiyatı hakkında merhum Prof.Dr.Harun Tolasa çalışmalarını dile getirirken Yrd. Doç. Dr. Furkan Öztürk’te Harun Tolasa’nın Osmanlı Edebiyatı araştırmalarına yaptığı katkıları dile getirdi.
Sempozyuma katılan Prof.Dr.Harun Tolasa eşi Aysel Tolasa eşine olan duygularını anlatırken gözyaşlarına hakim olamadı.
Acısını sürekli yüreğinde hissettiğini, yaşam mücadelesinde Prof.Dr.Harun Tolasa’nın eksikliğini hissettiğini ve onu çok özlediğini ifade eden Aysel Tolasa sözlerini şöyle sürdürdü
“Onun eksikliğini hissederek ve onu özleyerek yaşıyoruz. İnanın Harun Tolasa’yı anlatmak benim için çok zor.O, son derece dürüst,disiplinli otoriter bir yapıya sahipti ,aynı zamanda hassas,duygulu sevecen bir insandı. Harun Çalışmaları ile farklı bir bilim adamı olarak dikkat çekti.İşin kolayına hiçbir zaman gitmedi.Daima farklı konular üzerinde yoğunlaşmaya tercih etti.Kendisini mesleğine adamıştı.sanki ömrünün kısa olduğunu biliyormuş gibi hiç ama hiç durmadan çalışırdı. Ahmet Paşa divanın tahlil ve şematik indeksi divan tahlili konusunda pek çok akademik çalışmalarının öncüsü oldu. Sehi, latifi, aşık çelebi tezkirelerine göre edebiyat araştırması ve eleştirisi adlı eseri de kendi birisidir .bu eserleri hazırlarken fişleme metodu kullandı.Binlerce fiş yazılır evin her köşesine yayılır sonra tek tek tasnif ederdi.”
Konuşmaların ardından yapılan ilk oturumda Prof. Dr. Hatice Aynur “Târih Manzûmelerine Göre 18. Yüzyılda Yaptırılan Kütüphaneler”, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Aslan
“18. Yüzyıl Olaylarına Düşülmüş Târihler” Dr. İlyas Yazar, “18. Yüzyıl Şâirlerinden Ebûbekir Kânî’nin Târih Manzûmeleri”, Öğr. Gör. M. Ziya Bağrıaçık, “Dürrî’nin Tarih Manzûmelerinde Bugüne Uzanan Yapılar”, Erdem Can Öztürk, “18. Yüzyıl Dîvânlarında Çeşme Târihleri” konuları katılımcıları anlatıldı.
İkinci oturumda ise Doç. Dr. İdris Kadıoğlu “Kıssadan Hisse Diyarbekirli Ahmedî’nin Yûsuf ile Züleyhâ Hikâyesi”, Yrd. Doç. Dr. Abdurrahman Adak “Ahmed Fâ’ik’in Türkçe aleme Aldığı Mem u Zin Mesnevîsi” Yrd. Doç. Dr. Kaplan Üstüner “Enderunlu Hasan Yâver’in Gül-i Sad-Berg’i” Yrd. Doç. Dr. Nuran Yılmaz “18. Yüzyılda Osmanlı Türkçesine Kazandırılan Eser: Acâyibü’l-Letâyif (Hıtây Sefâret-nâmesi)”, Emrah Bilgin “18. Yüzyılda Bir Fetvâ Mecmuası: Tuhfetü’l-Fetâvâ” konuları katılımcılara anlatıldı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum