6 Ekim 2009

Teknolojinin gelişmesiyle bel ve kas hastalıkları arttı

http://medya.zaman.com.tr/2009/10/06/agri.jpg
Artan teknoloji ve son 20 yılda artan bilgisayar kullanımına bağlı olarak kas ve iskelet hastalıklarının ortaya çıktığı bildirildi.

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) tarafından düzenlenen 'İş Yaşamında Bel ve Boyun Ağrılarından Korunma ve Ergonomi' konulu eğitim seminerine katılan İstanbul Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Kas ve İskelet Hastalıkları ve Ergonomi Uzmanı Prof. Dr. Emel Özcan, bel ağrılarından korunma yollarını uygulamalı olarak anlattı.

Özcan, ALTSO'da düzenlenen ve ilginin az olduğu konferansta, iş yaşamında bilgisayar kullanımının kas ve iskelet hastalıklarında artışa neden olduğunu ifade etti. Bu tür hastalıkların Kuzey Avrupa ülkelerinde sosyal devlet yapısını çökertebileceğinin söylendiğini aktaran Özcan, özellikle teknolojinin gelişmesi ile birlikte iş yaşamının vazgeçilmezi haline gelen bilgisayarların kullanımının arttığını söyledi.

Özcan, "Şu anda neredeyse bütün işyerlerinde bilgisayar kullanılıyor. Bilgisayar başında olan kişiler günün büyük bölümünü beli öne hafif eğik şekilde çalışıyor. Gün boyu hareket yapmayan ve masaya hapsolan bu kişilerde bel ve boyun ağrıları baş gösteriyor." dedi.

Bel ve kas hastalıklarından korunmak için çalışanların işyerlerinde işe başlamadan önce ve molalarda ısınma egzersizleri yapması gerektiğini belirten Özcan, düzenli yürümek, koşmak, yüzmek gibi fiziksel aktivite ve spor yapmanın kas hastalıklarını önleyeceğinin kaydetti. Bel ve boynun bir kez ciddi hasar gördükten sonra eski halini almasının çok zor olduğunu vurgulayan Özcan, bu nedenle çalışanların davranışlarını ve alışkanlıklarını değiştirmesi gerektiğini aktardı. Masa başı çalışanların sırasıyla en çok bel, el bileği, kol ve bacaklarından rahatsızlık yaşadığını ifade eden Özcan, bel fıtığı olan bir kişinin zamanla yaşam kalitesinin düştüğünü ve hatta çalışıyorsa işini bile kaybedebildiğinin altını çizdi. Bel fıtığı olan bir kişiyi yarım insan olarak değerlendiren Özcan, "Fıtık olan bir insan zamanla kendisini verimsiz hissediyor. Eğer çalışıyorsa, işyeri sahibi bu kişiyi erken emekli bile yapabiliyor." diye konuştu.

Bel ve kas hastalıklarının tüm dünyanın sorunu olduğuna dikkat çeken Özcan, ABD'nin 1999 yılında kas ve iskelet rahatsızlıklarına büyük miktarlarda sağlık harcaması yaptığını vurguladı. Türkiye'de hastalıkla ilgili bir rapor tutulmadığını ifade eden Özcan, bunun ülke ekonomisi için büyük bir eksiklik olduğunu sözlerine ekledi.
www.zaman.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum