28 Ekim 2009

Zergan Deresi'nin Islahı İçin Önemli Buluşma

Zergan deresinin ıslahı, Tarihi Dunaysır köprüsünün çöplerden arındırılması amacıyla başlatılan ‘Zergan Deresi ıslah çalışması Kampanyası’nın gönüllüleri hafta sonu önemli bir buluşmayı gerçekleşmesine vesile oldular.
http://www.mardinlife.com/haberler/resimler/mardinlifezer.jpg
Kızıltepe Ajansı’nın sürdürdüğü, sivil toplum örgütlerince de desteklenen kampanyaya yaklaşık iki ay önce Kızıltepe Belediyesi’ni ziyaret ederek faal destek olacağının sinyallerini veren Ak parti Mardin Milletvekili Mehmet Halit Demir’in girişimi ve çabaları sonucu, hafta sonu Mardin’de çeşitli incelemelerde GAP’tan sorumlu Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz’a aktarılan konuyla ilgili yapılması gerekenler ve izlenmesi gereken yol haritasını oluşturulması amacıyla Bakan Yılmaz, Özel danışmanı ve GAP’tan sorumlu Bakanlık müsteşarını Kızıltepe belediyesi ile görüşmelerde bulunmak üzere Kızıltepe’ye gönderdi.

Hafta sonu tatili olmasına karşın Pazar günü Kızıltepe Belediyesi’nde gerçekleştirilen toplantıya Ak parti Mardin Milletvekili Mehmet Halit Demir, Devlet bakanı Cevdet Yılmaz’ın özel danışmanı Aydın Bulut, Bakanlık Müsteşarı Melik Çelik, Kızıltepe Belediye Başkanı Ferhan Türk, Belediye Başkan Yardımcısı Şerife Alp ile Hasan Demir’in yanı sıra; konuyla ilgili birim amirleri ve encümenler katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Ak parti Mardin Milletvekili Mehmet Halit Demir, bir Kızıltepeli olarak, vatandaşı rahatsız eden bu soruna bir çözüm bulunması için konuyu iki ay önce aktardığımız bakanımız olumlu yaklaşıp danışmanlarını buraya kadar yönlendirdi. Kim neler yapabilir, kime ne görev düşüyor, görüşmelerini yapıp sayın bakana bir rapor halinde sunacaklar. Biz bakanımızla daha önce olduğu gibi; dün akşam da yaptığımız görüşmelerde, belediyemizin bu sorunun altından tek başına kalkamayacağını anlatıp vatandaşın sağlığı için bu soruna bakanlığın el atmasını istemiştik, kendileri de olaya sıcak bakıp ilgilendiler, yapılacak görüşmelerde neler yapabileceğimize bakacağız. Hükümetimiz bu ülkenin rehabilitasyonuyla ilgili çok önemli projelere imza attı, atıyor. Bu projelerin karşısında Zergan Deresi’nin ıslahı çok daha basit kalır yeter ki sorunu çözmekteki samimi ısrarımızı ortaya koyalım” dedi

Kızıltepe Belediye Başkanı Ferhan Türk’ ise yaptığı açıklamada: “belediyenin imkanları ile bu sorunu çözmemiz mümkün değil uzun yılların birikiminden meydana gelen sorun, belediye kendi imkanlarıyla şu anda su ve kanalizasyon şebekelerinde yenileme ve ek çalışmaların yanında borçlar nedeniyle gelen ödeneklerdeki kesintileri de hesaba katarsanız şu an için bir şey yapabilecek durumda değiliz”.dedi.

Belediye Teknik elemanlarının yapılan teknik çalışmalar ve krokiler hakkında bilgi verip bunların birer nüshalarını müsteşarlara verirken, konuyla ilgili Belediye başkan yardımcısı Şerife Alp’ da şunları söyledi, “sorun sadece DSİ ile istimlâk ile bitmiyor, Kızıltepe Ajansının da gündeme getirdiği gibi orada yaşayan insanların rehabilite edilmesi lazım, belediye imkânlarıyla bunların altından kalkmamız mümkün değil. Sayın Milletvekilimizin konuyla ilgili duyarlılığı ve çabalarını da taktirle karşılıyoruz. Zergan sorununu çözmek adına sizleri buraya getirmiş olması niyetini de ortaya koyuyor. Söz konusu sorunun çözümü için devlet desteği ile TOKİ benzeri bir yapılaşma olabilir, biz bu konuda arsa desteği sunmaya hazırız. Halen dere yatağında ikamet eden vatandaşlarımız var, bir sel felaketinde ölümlerin olmaması mümkün değil. Belediye olarak biz bu olayın altından kalkamayız, ayrıca sadece merkezden değil organize sanayi bölgesinden de kimyasal atıklar ilçe sınırına akmaktadır” şeklinde konuştu..

Yapılan konuşmaların ardından söz alan Bakanlık Müsteşarı Melik Çelik, Zergan Deresi ile ilgili olarak Mardin Milletvekili Mehmet Halit Demir’in sorunu iki ay önce bakanlığa taşıdığını, aynı zamanda olayın yankılarını medyadan da takip ettiklerine dikkat çekerek, “Zergan Deresi’nin ıslahı için top yekün bir çalışmanın gerçekleşmesi gerekiyor. Çözümün içinde Belediye önemli bir aktör role sahiptir. Bunun yanında; Islah çalışmasının projelendirilmesi için dış çerçevenin çizilmesi gerekiyor. Ondan sonra neler yapılabilire bakılacak. DSİ 22 milyar TL ıslah için hesap çıkarmış, biz bu ödeneği hemen çıkarırız, ancak istimlak için bakanlıktan böyle bir ödeme için kimsenin yetkisi yok. Kamulaştırma için yapılacak ödemeler için başka yoların irdelenmesi gerekekiyor. Müşavirlik firmaları ile görüşüp neler yapılabilineceğine bakılması lazım. Belediye tarafından yapılacak bir toplu konut ile arsa sahipleri arasında takasa gidilebilir, işletmelere kiralama yapılabilir, toplumsal dönüşüm projesi kapsamında; içinde ev ve arsa sahiplerinin de olacağı bir çalışma geliştirilebilir. Ankara dönüşümüzde konuyla ilgili olarak sayın bakanımızla görüş alışverişinde bulunacağız.”diye konuştu.

Toplantı sonunda içinde sivil toplum örgütleri, Belediyenin konuyla ilgili birimleri Zergan kent çalışma kurulu oluşturulması karalaştırıldı. Kurul Zergan konusunda çalışma görüşme ve projeler üretecek.

Yapılan çalışmalar ile ilgili olarak toplantı bitiminde Zergan gönüllüsü Metin Aydın’da konuyla ilgili olarak duygularını şöyle dile getirdi.

“Nihayet, Kızıltepe Ajans’ımızın ve Zergan Deresi Gönüllülerinin ısrarlı çabaları sonucunda bir çözüm süreci başladı. Belediye Başkanımız Ferhan Türk’ün inisiyatif aldığı bu yeni dönemi, kendi adıma, modern bir Kızıltepe için atılmış büyük bir ilk adım olarak görüyorum. Bu yeni dönem hepimize hayırlı olsun. İzninizle, GAP’tan Sorumlu Devlet Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz’a, Özel Danışmanı Sayın Aydın Bulut’a, Devlet Planlama Teşkilatında müsteşar olan Sayın Melik Çelik’e, Ak Parti Mardin Milletvekilimiz Mehmet Halit Demir’e, Belediye Başkanımız Sayın Ferhan Türk’e, Zergan Deresi ve Dunaysır Köprüsü için başlattıkları bu yeni dönem için kutluyorum.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum