2 Kasım 2009

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden Özürlülere Evde İstihdam Projesi


http://www.ibb.gov.tr/sites/sdb/Documents/hhaber/hresim/evde_istihdam1.jpg
İSÖM ALO 153 EVDE ÇAĞRI MERKEZİ ve ÖZÜRLÜLERE İŞ İMKÂNI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde hizmet veren Özürlüler Müdürlüğü (İSÖM), özürlülere kendi evlerinde çalışabilme imkânı sunuyor. İSÖM ALO 153 Çağrı Merkezi’nde istihdam edilen tekerlekli sandalyeli Savaş Şimşek ve Arzu Doğan da bu proje kapsamında hiçbir ulaşım engeline takılmadan ve zaman kaybetmeden evlerinden çağrıları karşılayabilmekteler.
http://www.ibb.gov.tr/sites/sdb/Documents/hhaber/hresim/evde_istihdam2.jpg
2007 Temmuz ayında İSÖM tarafından kurulan ALO 153 Çağrı Merkezi’nin amacı; evinden çıkamayan özürlü ve yaşlılara bir telefon kadar yakın olup onların ulaşım ihtiyaçlarını karşılamak. Bu amaçla hayata geçirilen ALO 153 projesi kapsamında uygulanmaya başlanan özürlünün evde istihdamı projesi, özürlülere evde çalışma fırsatı sunuyor.

İşe gitmek için bir saat öncesinde kalkmıyorsunuz

Arzu Doğan, 25 yaşında tekerlekli sandalye ile hayatını devam ettiren özürlülerden yalnızca biri. 2004 yılında geçirdiği trafik kazasında doktorların yaşama şansı %3 dediği halde hayata tutunmayı başarıyor. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Dış Ticaret Bölümü 1. sınıf öğrencisiyken yaşadığı kaza sonucu tekerlekli sandalye ila hayatını devam ettirmek zorunda kalan Arzu Doğan; özürlülerin evde istihdamıyla ilgili olarak düşüncelerini şöyle dile getirdi “İSÖM’de katıldığım, meslek edindirme kurslarına başvurarak, 4 aylık bir çağrı merkezi ve güzel konuşma kursu aldım. Kurstan sonra İSÖM’de çalışmaya başladım. İlk öncesinde evden çalışmaya sıcak bakmamıştım; ancak şimdi çok memnunum; çünkü tekerlekli sandalye ile evden çıkıp asansörü kullanarak işe gitmeniz ve dönmeniz büyük bir zorluk ve zaman kaybı oluyordu. Kahvaltından giyinmenize, işe gitmenize kadar geçen süreç hep ölü zaman olmakta. Şimdi ise sabah hızlı bir kahvaltıdan sonra hemen işinizin başına geçebiliyorsunuz. Bu daha zinde bir şekilde işe başlamınızı sağlıyor. Evde daha erken bir saatte kalkıp, yolda kaybedeceğiniz zamanı kahvaltı ve sporla geçirerek işinizin başına oturmanız veriminizi çok arttırıyor. Aynı şekilde akşamları da işten eve dönerken zaman kaybetmiyorsunuz. Daha fazla kendinize zaman ayırarak gününüzü daha verimli geçirebiliyorsunuz. Ayrıca evinizde anneniniz, babanız, kardeşlerinizle yani sürekli bir sevgi yumağının içinde oluyorsunuz. Bu da sizi çok huzurlu mutlu kılıyor.”
http://www.ibb.gov.tr/sites/sdb/Documents/hhaber/hresim/evde_istihdam5.jpg
Bir Özürlü İçin Evden Çalışmak Hayalden Öte Gibi

Evde çalışmanın rahatlığıyla ve güveniyle bizleri karşılayan Savaş Şimşek hayalden öte diye tanımladığı İSÖM’ün sunduğu bu işin özürlüler için bir özgüven başlangıcı olacağını söyledi. 1994 yılında geçirdiği trafik kazası sonucu tekerlekli sandalye ile hayatını devam ettiren Şimşek, “yaşadığım onca sıkıntıya rağmen hiçbir zaman hayata küsmedim, bulunmuş olduğum durumu kabullendim. Çalıştım. Çabaladım ve şimdide karşılığını alıyorum diye belirtti.

Sabah 7 de kalktığını ve 1 saat spor yaptığını ondan sonra da mesaisine başladığını söyleyen Şimşek “Özellikle ev dışındayken ailesinin kendisini merak edip kaygılandığını ama bu iş sayesinde ailemin içi daha rahat”, ifadelerini kullandı.


İSÖM’e teşekkür etmeyi ihmal etmeyen Şimşek, özürlülere de şu öneride bulundu: “Özürlüler, hayatı kabullenmeli ve imkânları sonuna kadar zorlamalı bu isteklerle yapılan hamleler elbette boşa çıkmayacaktır.”
http://www.ibb.gov.tr/sites/sdb/Documents/hhaber/hresim/evde_istihdam4.jpg
539 Özürlü İSÖM Sayesinde İş Sahibi Oldu

Alo 153 evdeki istihdam projesiyle özürlüleri her durumda değerlendirmeyi amaçlayan İSÖM İstihdam Bürosu özürlülerin pozisyonlarına ve işin türüne göre en iyi şekilde değerlendirilmesini hedefliyor. Özürlülerin toplumsal adaptasyonunu sağlamak ve iş gücüne katılımını sağlamak amacıyla hizmet veren İsöm İstihdam; 2004 yılından Haziran 2009 tarihine kadar 539 kişiyi özel sektörde istihdam etmiştir.

http://www.ibb.gov.tr/sites/sdb/Documents/hhaber/haber_42.htm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum